nlc.hu
Gasztro
Lilahagyma-lekvár recept – nem csak az ünnepekre

Lilahagymalekvár, aminek jól mentsd el a receptjét az ünnepekre!

Szinte bizarr ötletnek tűnt, amikor először hallottam a lilahagyma-lekvárról. Lekvárt a húshoz? Aztán megkóstoltam.

A legtöbb családban ünnepekkor kerül elő a lilahagyma-lekvár, pedig valójában nem egy különösebben emelkedett étel. Olcsó (vagy mondjuk úgy, elérhető árú) hozzávalókból készül, és ha csak egy sima májkrémes kenyérre vagy üres pirítósra kenjük, frappánsan feldobja.

A lilahagyma-lekvár az indiai chutney-k világát idézi. Egy fűszeres-édes lekvárszerűség, amivel elsősorban sült húsokat dobhatunk fel nagy sikerrel. Legyen az sütőben sült pulyka, csirke, sertéskaraj, vagyis bármilyen szárazabb húsféle, szépen egyensúlyozza a lilahagyma-lekvár (és bármilyen chutney) a kicsit egyhangúbb húsokat.

Lilahagyma-lekvár

Egy egyszerű és nagyszerű recept: lilahagyma-lekvár / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

A lilahagyma-lekvár egy hangsúlyos ízű, fűszeres, sűrű, krémes kísérője lesz a húsnak. Ennek megfelelően

nem ajánljuk zsíros húsokhoz. Egyszerűen sok lesz a jóból a mézes-cukros lilahagymával, ha egy zsíros oldalashoz vagy csülökhöz adjuk. Bár már ilyet is láttunk, ízlés dolga!

3 tipp, hogy a legtöbbet kihozd a receptből

  1. Alapszabály, hogy olyan bort nem használunk az ételbe, amit szívesen nem kortyolnánk el. Hanyagoljuk továbbá a sok lilahagyma-lekvár receptben felbukkanó édes vörösbort. Ragaszkodjunk a minőségi, száraz vörösborhoz, és használjunk hozzá olyat, amilyet csak szeretünk!
  2. A legtöbb recept nem ír bele, de a fokhagyma még erőteljesebbé teszi az ízét. Ne fokhagymázd túl, de egy-két kisebb gerezd jöhet.
  3. A mézet csak a legvégén tedd bele, hogy őrizd a méz beltartalmi értékeit, és ne főzd el a teljes tápanyagtartalmát!
Lilahagyma-lekvár

Lilahagyma-lekvár akár a hétköznapokra is / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

Lilahagyma-lekvár recept

Hozzávalók:

  • 4 közepes lilahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpozott evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 babérlevél
  • 1 púpozott mokkáskanál kakukkfű
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 1 dl minőségi száraz vörösbor
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Só és őrölt színes bors ízlés szerint

Elkészítése:

  • A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk és vékony félkarikákra felszeleteljük.
  • Mi nem a cukor karamellizálásával kezdünk, nekünk így vált be a recept. Egy serpenyőben az olívaolajon kis-közepes-lángon dinsztelni kezdjük a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, jöhet a babérlevél és a kakukkfű is bele.
  • Ha már megereszkedett és puha a hagyma, ezután adjuk hozzá a barnacukrot, marad a kis-közepes láng, és ezután állandó kevergetés mellett “összerántjuk” a cukorral a hagymákat.
  • Amikor már kezd lekvárszerűvé válni az állaga, hozzáadjuk és elkeverjük benne a balzsamecetet, majd felöntjük vörösborral, és a legvégén jöhet a méz.
  • Végül lehúzzuk a tűzről, és lefedjük a serpenyőt, a saját hője még meg fogja dolgozni a lekvárt. Ne vegyük le a fedőt, hogy összeérjen lekvárrá a főzet!
  • Később vegyük ki belőle a babérlevelet. Frissen is isteni, kifőzött üvegben pedig eltárulhatjuk a hűtőben hosszabb ideig a lekvárt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top