A legtöbb családban ünnepekkor kerül elő a lilahagyma-lekvár, pedig valójában nem egy különösebben emelkedett étel. Olcsó (vagy mondjuk úgy, elérhető árú) hozzávalókból készül, és ha csak egy sima májkrémes kenyérre vagy üres pirítósra kenjük, frappánsan feldobja.
A lilahagyma-lekvár az indiai chutney-k világát idézi. Egy fűszeres-édes lekvárszerűség, amivel elsősorban sült húsokat dobhatunk fel nagy sikerrel. Legyen az sütőben sült pulyka, csirke, sertéskaraj, vagyis bármilyen szárazabb húsféle, szépen egyensúlyozza a lilahagyma-lekvár (és bármilyen chutney) a kicsit egyhangúbb húsokat.
A lilahagyma-lekvár egy hangsúlyos ízű, fűszeres, sűrű, krémes kísérője lesz a húsnak. Ennek megfelelően
nem ajánljuk zsíros húsokhoz. Egyszerűen sok lesz a jóból a mézes-cukros lilahagymával, ha egy zsíros oldalashoz vagy csülökhöz adjuk. Bár már ilyet is láttunk, ízlés dolga!
3 tipp, hogy a legtöbbet kihozd a receptből
- Alapszabály, hogy olyan bort nem használunk az ételbe, amit szívesen nem kortyolnánk el. Hanyagoljuk továbbá a sok lilahagyma-lekvár receptben felbukkanó édes vörösbort. Ragaszkodjunk a minőségi, száraz vörösborhoz, és használjunk hozzá olyat, amilyet csak szeretünk!
- A legtöbb recept nem ír bele, de a fokhagyma még erőteljesebbé teszi az ízét. Ne fokhagymázd túl, de egy-két kisebb gerezd jöhet.
- A mézet csak a legvégén tedd bele, hogy őrizd a méz beltartalmi értékeit, és ne főzd el a teljes tápanyagtartalmát!
Lilahagyma-lekvár recept
Hozzávalók:
- 4 közepes lilahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 púpozott evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál méz
- 1 babérlevél
- 1 púpozott mokkáskanál kakukkfű
- 2 teáskanál balzsamecet
- 1 dl minőségi száraz vörösbor
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só és őrölt színes bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk és vékony félkarikákra felszeleteljük.
- Mi nem a cukor karamellizálásával kezdünk, nekünk így vált be a recept. Egy serpenyőben az olívaolajon kis-közepes-lángon dinsztelni kezdjük a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, jöhet a babérlevél és a kakukkfű is bele.
- Ha már megereszkedett és puha a hagyma, ezután adjuk hozzá a barnacukrot, marad a kis-közepes láng, és ezután állandó kevergetés mellett “összerántjuk” a cukorral a hagymákat.
- Amikor már kezd lekvárszerűvé válni az állaga, hozzáadjuk és elkeverjük benne a balzsamecetet, majd felöntjük vörösborral, és a legvégén jöhet a méz.
- Végül lehúzzuk a tűzről, és lefedjük a serpenyőt, a saját hője még meg fogja dolgozni a lekvárt. Ne vegyük le a fedőt, hogy összeérjen lekvárrá a főzet!
- Később vegyük ki belőle a babérlevelet. Frissen is isteni, kifőzött üvegben pedig eltárulhatjuk a hűtőben hosszabb ideig a lekvárt.