Lilahagymalekvár, aminek jól mentsd el a receptjét az ünnepekre!

Pásztor Rozi | 2023. November 20.
Szinte bizarr ötletnek tűnt, amikor először hallottam a lilahagyma-lekvárról. Lekvárt a húshoz? Aztán megkóstoltam.

A legtöbb családban ünnepekkor kerül elő a lilahagyma-lekvár, pedig valójában nem egy különösebben emelkedett étel. Olcsó (vagy mondjuk úgy, elérhető árú) hozzávalókból készül, és ha csak egy sima májkrémes kenyérre vagy üres pirítósra kenjük, frappánsan feldobja.

A lilahagyma-lekvár az indiai chutney-k világát idézi. Egy fűszeres-édes lekvárszerűség, amivel elsősorban sült húsokat dobhatunk fel nagy sikerrel. Legyen az sütőben sült pulyka, csirke, sertéskaraj, vagyis bármilyen szárazabb húsféle, szépen egyensúlyozza a lilahagyma-lekvár (és bármilyen chutney) a kicsit egyhangúbb húsokat.

Egy egyszerű és nagyszerű recept: lilahagyma-lekvár / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

A lilahagyma-lekvár egy hangsúlyos ízű, fűszeres, sűrű, krémes kísérője lesz a húsnak. Ennek megfelelően

nem ajánljuk zsíros húsokhoz. Egyszerűen sok lesz a jóból a mézes-cukros lilahagymával, ha egy zsíros oldalashoz vagy csülökhöz adjuk. Bár már ilyet is láttunk, ízlés dolga!

3 tipp, hogy a legtöbbet kihozd a receptből

  1. Alapszabály, hogy olyan bort nem használunk az ételbe, amit szívesen nem kortyolnánk el. Hanyagoljuk továbbá a sok lilahagyma-lekvár receptben felbukkanó édes vörösbort. Ragaszkodjunk a minőségi, száraz vörösborhoz, és használjunk hozzá olyat, amilyet csak szeretünk!
  2. A legtöbb recept nem ír bele, de a fokhagyma még erőteljesebbé teszi az ízét. Ne fokhagymázd túl, de egy-két kisebb gerezd jöhet.
  3. A mézet csak a legvégén tedd bele, hogy őrizd a méz beltartalmi értékeit, és ne főzd el a teljes tápanyagtartalmát!

Lilahagyma-lekvár akár a hétköznapokra is / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

Lilahagyma-lekvár recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version