nlc.hu
Gasztro

Egy eredeti 'Weinsupn' recept: borleves a sváb konyhából

Kincs, amit soha nem szabad kidobni: megsárgult papíron a nagymama borleves receptje

Olvassuk a sorokat, és szinte az orrunkban érezzük a borleves illatát. Egy eredeti 'Weinsupn' recept.

Pecsétes papíron, kézírással maradt fent az a borleves recept, amit ez a mondat kísért: „Drága nagymamám süteményes könyvében találtam egy megsárgult lapot, ő így készítette Fejér megyében!”

A Sváb receptek Facebook-csoportba feltöltött képen a régi kézírás tökéletesen olvasható, a recept pedig egyszerűségében is magával ragadó. Puszta Józsefné (Endrődi Magdolna) sorait lejegyzeteltük:

„1 l borhoz 1 pohár víz, 4 egész tojást hidegen beleütni, egy kis citromhéj, szegfűszeg és két kávéskanál liszt, még hidegen jó habosra verni, utána forrósítani, állandóan verni, míg egész magasra föl nem jön az edényben.”

Borleves recept. A képet Sárközi Tímea Éva készítette nagymamája, Puszta Józsefné (Endrődi Magdolna) receptjéről

A képet Sárközi Tímea Éva készítette nagymamája, Puszta Józsefné (Endrődi Magdolna) receptjéről

A borleves sváb jövevény a magyar konyhában, és leginkább karácsonykor kerül az asztalra. Sok családban szilveszterkor is szokás készíteni, ekkor inkább pezsgős borleves formájában. (Borbás Marcsi pezsgős borleves receptjében például 4 deci félszáraz fehérbor mellett 4 deci félszáraz pezsgő szerepel.)

Felkerestük a képen szereplő receptet lejegyző nagymama unokáját, aki készséggel megosztott néhány emléket a XX. századi sváb karácsonyi szokásokról.

„A borleves autentikus sváb étel. Karácsonykor egészen az éjféli miséig nem fogyasztottak a sváb házaknál családok húst. A mise előtt hagyományosan borleves és mákos guba vagy kalács volt a menü. Az éjféli mise után következett az igazi, nagy vacsora. Régi szokás szerint december 23-án disznót vágtak, így friss hurka és kolbász mindig került az asztalra. Többféle ételt főztek még ezenkívül: a disznótoros mellé készítettek mindig valamilyen szószt is, ezenkívül hagymát, zsemlét, toros káposztát tálaltak. Gazdagabb családoknál halászlevet is főztek, és a rántott hal is az ünnepi étkezés része volt. A svábok nem bejglit sütöttek, hanem diós és mákos kalácsot. A másik hagyományos karácsonyi süteményük a perckedli volt, ami egy egyszerű linzertészta – lekvár nélkül –, a tetején dióval, és a tésztáját eredetileg sertészsírral gyúrták.”

Igazán ritka egyébként, hogy ennyire változatlan maradjon egy népi étel receptje, de az NLC-n egy majdnem ugyanilyen recept szerepel. A különbség, hogy nem egész tojás és fahéj szerepel benne.

Köszönet Sárközi Tímea Évának, aki megosztotta a családi emléket, nagymamája, Puszta Józsefné (Endrődi Magdolna) receptjét. (*Megjegyzés: elképzelhető, hogy a cukor kimaradt belőle. A receptet feltöltő Sárközi Tímea Éva is édeskés levesre emlékszik a nagymama konyhájából.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top