nlc.hu
Gasztro

Kávélikőr készítése kávézaccból

Ne dobd ki a kávézaccot, készíts finomságot belőle!

Aki sajnálja kidobni a kávézaccot, annak jó hírünk van! Adhatunk neki egy második életet, ráadásul páratlan finomságot készíthetünk vele!

Aki szereti a kávét – és gyakran is fogyaszt –, az tudja, hogy ez rengeteg felesleges hulladékkal jár. De mégis mit kezdhetnénk a sok megmaradt kávézaccal? Egyesek testradírként hasznosítják újra, viszont sokan túl érdesnek találják ezt az alapanyagot a bőrükre tenni. Pánikra semmi ok, hoztunk egy remek megoldást!

Ha minőségi kávét fogyasztunk, az azt jelenti, hogy a kávézacc is nagyon értékes. Miután lefőtt a kávé, a zacc még a főzési folyamat után is tele van olajokkal és nedvességgel. Ezt kihasználva adhatunk neki egy ízletes második életet: kávélikőr formájában!

Egy pohár jég, kávélikőr és elszórt kávészemek.

Az otthon készített kávélikőr kiváló ajándék lehet.

A kávélikőr kiváló saját fogyasztásra, mindemellett ajándékba is adhatjuk! Ha már megkaptuk a reggeli energialöketet kedvenc italunktól, akkor egy baráti összejövetel során biztosan meghozza a kávélikőr is a hangulatot! Cikkünkben bemutatunk egy egyszerű és gyors elkészítési módot.

Figyelem! Mindenki saját felelősségére fogyasszon alkoholt, és csak mértékkel! Kiskorúak számára nem ajánlott!

Hogyan is készülhet el a likőr?

Az egyszerű válasz: maceráció. Ezt egy olyan technika, amelyhez nem kell sok kéz, egyszerű és hatékony. Röviden és egyszerűen, a macerálás folyamata az ételek lebontása egy ízesítő folyadék segítségével. Annyit jelent, hogy egy összetevőt (általában egy gyümölcsöt) cukorba borítunk, és hagyjuk, hogy a cukor természetes módon kivonja a gyümölcsből az olajokat és a gyümölcsleveket, és szirupot hozzon létre.

Ez a folyamat általában csak kb. 24 órát vesz igénybe, és a leghamisítatlanabb és legízletesebb szirupokat eredményezi, mivel semmilyen ponton nem kerül sor hőbevitelre, ami néha ronthatja az ízeket. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a gyümölcsök cukorban való tartósítását (és erjesztését) az emberek már évezredek óta gyakorolják.

Üres kávéscsésze és kávészemek egy üvegben.

Alkohol hozzáadása nélkül isteni kávészirupot készíthetünk!

Lássunk hozzá a kávélikőr készítéséhez!

Hozzávalók:

  • 100 g kávézacc (a legjobb eredmény érdekében használjunk kiváló minőségű kávét)
  • 100 g cukor
  • 100 ml víz
  • 100 ml vodka vagy rum

Különlegesebb ízekért adhatunk a keverékhez narancshéjat, vaníliát vagy fahéjrudat.

Elkészítés

  1. Fogjuk a régi kávézaccot, és mérjük le konyhai mérleggel.
  2. Adjunk hozzá ugyanannyi súlyú kristálycukrot (100 gramm). Ez lehet sima fehér cukor, vagy a markánsabb íz érdekében kísérletezhetünk sötétebb cukrokkal is! Bármilyen cukor megfelel.
  3. Keverjük össze a kávézaccot és a cukrot, amíg egyenletesen el nem keveredik, majd fedjük le. Tegyük félre 24 órára. A folyamat során néhányszor keverjük meg, mert így elősegítjük a cukor gyorsabb olvadását.
  4. Nézzük meg a kávé-cukor keveréket. Ennek már elég nedvesnek kell tűnnie, mivel a cukor megolvadt és szirupot alkotott a kávéval. Adjunk hozzá 100 ml főzött kávét. Megjegyzés: használhatunk frissen főzött kávét, de ez egy remek lehetőség arra is, hogy felhasználjuk a régi kávét, ami már egy ideje a konyhapulton áll.
  5. Egy szűrő és egy kávéfilter segítségével szűrjük le a kávészirupot a felhasznált őrleményről. A kávézaccot most már eldobhatjuk, hiszen jó szolgálatot tett. A kávéizű szirupunk készen van, mehet süteményekbe vagy koktélokba. Azonban ez még nem lett likőr.
  6. Adjunk hozzá 100 ml 40%-os alkoholtartalmú szeszes italt. A vodka mindig jó kiindulási alap, de bátorítunk mindenkit a kísérletezésre! Próbáljunk ki különböző ízesítésű alkoholokat, mondjuk az érlelt rumot vagy a citrusos vodkát.
  7. Palackozzuk le az új „zero waste” likőrünk és élvezzük! Légmentesen záródó edényben a hűtőben egy hónapig vagy akár tovább is tárolható.

Ne felejtsük el használni az illat- és ízpróbát! Bízzunk érzékeinkben!

Hogyha kipróbálnánk egy másik receptet:

(Forrás: Very Good, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top