nlc.hu
Gasztro

Tényleg elő kell melegíteni a sütőt?

Tényleg elő kell melegíteni a sütőt?

Valóban meg kell várnunk, amíg a sütő felmelegszik, mielőtt bármit beletennénk? Kardinális kérdés, főleg, most, a karácsonyi nagy sütés-főzés előtt!

A receptek 90 százalékában az áll, hogy előmelegített sütőben, ennyi és ennyi ideig süssük az adott ételt vagy édességet. Valóban van funkciója, tényleg nem sül meg a karácsonyi bejgli, ha nem melegítjük elő a sütőt?

Előmelegíteni a sütőt vagy sem?

(Fotó: Unsplash)

A The Guardian szakembert kérdezett a témában:

Rosie Skyes séf szerint ha nem is az összes, de egyes ételek esetében – mint például a kenyér és a sütemények – , igenis indokolt, hogy előmelegítsük a sütőt. „Azonnali hőlöketet igényelnek, hogy a lehető leggyorsabban megszilárduljanak.”

Rosie séf azt javasolja, hogy a sütemények, pékáruk, vagy az olyan precíz előkészítést igénylő ételek, mint a szuflé, az azonnali magas hőmérsékletnek fontos hatása van, épp ezért, ahogyan előmelegítjük a sütőt, rögtön tegyük be a legvastagabb falú tűzálló edényt is.

Skyes úgy véli, sok esetben épp ez a plusz 10 perc előmelegítés kell ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A szakember szerint ez az eljárás a húsokra is igaz –  ha már nem lettek előkészítve serpenyőben –, akkor azonnali, magas hőkezelést igényelnek, hogy megfelelően indulhasson el a karamellizálódás, valamint a Maillard-reakció.

„Magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással. Barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek. Amikor a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütésekor barna kéreg keletkezik (amely jellemző ízzel, illattal is rendelkezik), akkor egy Maillard-reakció lezajlásáról beszélhetünk” – olvasható a Tudatos Vásárlók oldalán.

„A diófélék magas zsírtartalma például azt jelenti, hogy nagyon könnyen megégnek, és ez sokkal kisebb valószínűséggel történik előmelegített sütőben. Ugyanez vonatkozik a fűszerekre, valamint a vaj és zsír olvasztására vagy melegítésére. Azaz bármi is kerül a serpenyőbe, gyorsan elkezd főni, és szép színt kap, ha az serpenyő már elő lett melegítve” – tett hozzá a séf.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top