nlc.hu
Gasztro

Kandírozott narancsszeletek recept

Kandírozott narancsszeletek: ellenállhatatlanul finomak és ajándéknak sem utolsók

A narancs nagyon sokféleképp felhasználható, most azt mondjuk el, hogyan tudsz tökéletes kandírozott változatot csinálni.

Jó magyar szokásként nincsen ünnep szaloncukor nélkül, ugyanakkor az is igaz, hogy talán nem a legegészségesebb alternatíváról van szó, ha ember desszertre vágyik. Persze a kandírozott gyümölcsök sem esnek bele ebbe a kategóriába a rengeteg cukor miatt, de jól esik belőlük falatozni egy klassz karácsonyi film közben.

Kandírozott narancsot készíteni egyébként nem ördöngősség, sőt, kifejezetten egyszerű, bár az tény, hogy nem egy öt perc alatt összedobható receptről van szó. Cserébe viszont, ha nagy mennyiségben csinálsz, akkor még a család számára is ajándékozhatsz belőle, hiszen fénykorukat élik az ehető meglepetések.

Amire szükséged lesz, az 6 kisebb méretű narancs – mivel a héját is használni fogod, ezért célszerű biót venni, ami nincs kezelve semmivel. Emellett víz és cukor kell még hozzá, utóbbi nagy mennyiségben.

A narancsokat mosd meg, és vágd őket 4-5 milliméter vastagságúra egy szeletelő segítségével. Ha úgy érzed, túl puhák a gyümölcsök, előtte fél órára tedd őket a mélyhűtőbe. Forralj fel egy közepes edényben 6 csésze vizet. Tedd bele a narancsszeleteket 2 percre, majd tedd át őket jeges fürdőbe, és öntsd ki a felforralt vizet. Ez segít eltávolítani a héj és a hús kesernyés ízét.

Ugyanabban a nagy fazékban forralj fel újabb 6 csésze vizet és keverj bele 3 csésze kristálycukrot. Mehetnek bele a narancsszeletek, aztán alacsony hőfokon, időnként keverve rajta főzd őket 45-60 percig. Ha azt látod, a héjuk picit átlátszó, akkor jó. Szedd ki őket egy rácsra, és egy napig hagyd a szeleteket száradni, közben forgasd át őket többször. (A szirupot, amiben főzted, tedd félre, nagyon jó lesz később sütikbe!) Mikor megszáradtak, kristálycukorban forgasd meg őket. 

Ha vizuális típus vagy, és látni is szeretnéd, miről van szó, akkor íme:

@thisjess.cooks Pretty sure these Candied Orange Slices will last about 10 minutes in our house 🤣 Grab the recipe at the link in my bio #orangeslices #candiedfruits #candiedorange #summerdesserts #candyrecipes ♬ original sound - Jessica Vogl

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top