nlc.hu
Mézeskalács

Ehető ajándék receptek

Ehető karácsonyi ajándékok, amik villámgyorsan elfogynak majd!

Az elegáns trüffel, az ünnepi ízvilágú lekvár vagy a triplacsokis keksz szuper gasztroajándék lehet.

Ha szeretnéd valamilyen saját készítésű dologgal is megajándékozni a szeretteidet karácsonykor, kézenfekvő megoldás lehet a házi gasztroajándék. Három karácsonyi hangulatú finomság receptjét hoztuk el, melyek kerülhetnek akár az ünnepi asztalra, akár ehető ajándékként a fa alá is.

Tiramisu trüffel

Hozzávalók:

  • 140 ml 30%-os habtejszín
  • 25 g sótlan vaj
  • 60 ml marsala bor
  • 150 g étcsokoládé 
  • 250 g fehér csokoládé
  • 1 púpozott evőkanál, erős kávépor
  • Étcsokoládé forgács (a dekoráláshoz)
Tiramisu trüffel

Tiramisu trüffel (Fotó: Getty Images)

Így készül:

  1. A tejszínt és a vajat óvatosan, párolgásig melegítsd!
  2. Az étcsokoládét törd apró darabokra, majd lassan adagold a meleg tejszínhez, folyamatosan kevergetve, míg fel nem olvad!
  3. Add hozzá a marsalát is!
  4. A kávéport keverd ki néhány kanál forró vízzel, majd ezt is öntsd hozzá!
  5. Alaposan keverd össze a hozzávalókat!
  6. Hagyd kihűlni, míg az állaga kellőképpen szilád lesz ahhoz, hogy kanalazni tudd!
  7. Egy teáskanál segítségével adagold a keveréket és a kezeiddel formálj belőle golyókat!
  8. A golyókat helyezd egy sütőpapírral fedett tálcára vagy tepsibe, majd 30 percre tedd be a fagyasztóba!
  9. A fehér csokoládét olvaszd fel egy serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben!
  10. A golyókat forgasd bele egy villa segítségével az olvasztott csokiba, majd tedd vissza a tálra!
  11. Ameddig a csokiborítás még puha, díszítsd a trüffelek tetejét étcsokoládé fogáccsal!

Vörösáfonyás-mazsolás almalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 1 kg 1:1 zselésítő por
  • 50 g mazsola
  • 50 g (fagyasztott) vörösáfonya
  • 100 ml rum vagy almalé
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 g szeletelt mandula 
Vörösáfonyás-mazsolás almalekvár

Vörösáfonyás-mazsolás almalekvár (Fotó: Getty Images)

Így készül:

  1. Mosd meg az almát, majd hámozd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre!
  2. A vaníliás cukrot keverd össze a fahéjjal!
  3. Tedd az almakarikákat egy nagy főzőedénybe!
  4. Add hozzá a vaníliás cukor és fahéj keverékét, valamint a zselésítő port, és óvatosan keverd össze!
  5. Fedd le az edényt és hagyd állni a keveréket legalább 3 órán keresztül!
  6. A kiolvasztott vörösáfonyát és a mazsolát keverd össze, majd öntsd hozzá a rumot vagy almalevet!
  7. A mandulát egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg!
  8. Ha letelt a 3 óra, az almás keveréket pépesítsd turmixgépben!
  9. A keveréket ezután serpenyőben forrald fel úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted főzőkanállal. 
  10. Miután felforrt, továbbra is folyamatosan kevergetve további 4 percig  főzd! Közben, 3 perc magasságában add hozzá a mazsola, az áfonya és a rum/almalé keverékét!
  11. Vedd le a tűzről és hagyd néhány percig állni! Ha ezek után még nem látod megfelelőnek az állagát, tedd vissza és főzd még további 1-2 percig!
  12.  Ha elkészült, még forrón, egy széles szájú tölcsér segítségével adagold az előzetesen előkészített, sterilizált befőttesüvegekbe!
  13. Az üvegeket zárd le, majd helyezd őket tetővel lefelé fordítva egy törölközőre, legalább 5 percre!
  14. Ezt követően fordítsd vissza és hagyd kihűlni!

Így streilizáld a befőttes üvegetket!

  1. Az üvegeket alaposan mosd ki folyó vízzel!
  2. Ezek után 15 percre állítsd őket forró, lobogó vízbe, hogy minden baktériumot elpusztíts! Mosogatógépben 70 fokos programon is fertőtleníthetsz.
  3. A fertőtlenített üvegeket egy tiszta ruhára szájjal lefelé fordítsd és csöpögtesd ki! Belül ne törölgesd meg, mert a ruháról szennyeződés kerülhet az üvegbe.
  4. Ne feledkezz meg az üvegek tetejéről sem, azokat is sterilizálni kell.

Triplacsokis keksz

Hozzávalók:

  • 3 és 1/2 bögre univerzális liszt 
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 bögre barna cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál instant kávépor
  • 1 bögre kakaópor
  • 3/4 bögre repceolaj
  • 3/4 bögre mogyorós csokoládékrém
  • 2 nagy tojás 
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 és 1/2 bögre durvára vágott étcsokoládé
  • 1 bögre aprított pörkölt mogyoró
Triplacsokis-mogyorós keksz

Triplacsokis-mogyorós keksz (Fotó: Getty Images)

Így készül:

  1. Öntsd egy tálba a lisztet, a kétféle cukrot, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát és a kávéport, majd kevergesd addig, míg habos állagú nem lesz!
  2. A kakaót, a repceolajat, a mogyorós csokoládékrémet és 3/4 bögre meleg vizet keverj össze elektromos mixerrel, alacsony sebességfokozaton!
  3. Utóbbiba egyenként üsd bele a tojásokat és verd fel!
  4. Add hozzá a vaníliakivonatot is!
  5. A lisztes és a kakaós keveréket egyesítsd és alaposan keverd össze!
  6. Szórd bele a durvára vágott étcsokoládét és az aprított pörkölt mogyorót is, majd keverd tovább!
  7. A sütőt melegítsd elő 180 fokra!
  8. A tésztából nagyjából 2 evőkanálnyi mennyiségeket adagolj egy sütőpapírral fedett tepsire, egymástól 6-7 centiméter távolságra!
  9. Tedd be az előmelegített sütőbe és süsd 12-14 percig, úgy, hogy félidőben megfordítod a kekszeket!
  10. Miután kivetted, hagyd 10 percig a tepsiben hűlni! 
  11. Ezután pakold át egy tálra és hagyd teljesen kihűlni!

via1, via2, via3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top