nlc.hu
Gasztro

Ehető gyertya: olvadó vaj a puha kenyérben

Megőrül érte a TikTok: olvadó vajat tunkolhatunk a cipó belsejéből

Gyertya a kenyérben? Tulajdonképpen igen. Egy TikTok-recept, ami konyhai trükk és gyertyafényes vacsora egyben!
Gyertya-vajas cipó TikTok őrület

Őrületesen sok videó jelent meg idén TikTokon és Instagramon, amiken gyönyörűen manikűrözött, kecses női kezek ügyeskednek a konyhában. Ezzel nem is lenne baj, de az ősz beköszöntével az lett a divat, hogy az ékszereken kívül kézfejközépig húzott kötött pulóverekben láthatók a kacsók. Aki valaha is főzött már, tudhatja, hogy ez nem csak kényelmetlen, hanem szinte garantáltan ételfoltos lesz a pulcsi. Mi tehát azt javasoljuk, hogy se túlméretezett ujjú pulcsiban, se kötött kesztyűben ne kezdjünk főzni.

Az alábbi TikTok-őrület azonban kétségtelenül megér egy próbát! Eszünkbe juthat róla a fondüzés, csak ebben az esetben nem sajtokat vagy csokoládét olvasztunk láng felett.

@erin_dittmer

a candle made out of butter? say less 🧈 #DIY #howto #buttercandle #holidaycountdown #holidaytiktok #appetizers #fundiy #breadtok #entertainingathome #easyappetizers

♬ original sound – Erin Dittmer

Hogy néz ki a recept?

Az igazán kreatív ötlet alapja, hogy egyfajta ehető gyertyát kreálunk vajból. Mégpedig ízesített, fűszeres vajból öntünk ki egy gyertyaformát, amibe kanócot teszünk. A vajgyertyánkat ezután megdermesztjük, végül egy kivájt, friss cipóban meggyújtva olvadni kezd, mi pedig magából a kenyérből tunkoljuk a fűszervajat. Nagyon ötletes.

  • Szerezzünk be, és készítsünk elő egy kávéspohár átmérőjű papírpoharat, valamint gyertyakanócot. Ezt minden hobbiboltban árulnak.
  • Vegyünk egy kerek cipót, egy 20 dkg-os vajat és a kedvenc zöldfűszereidet. Ez lehet friss petrezselyem, snidling, kakukkfű, rozmaring, kapor vagy amit szeretsz.
  • A mi plusz trükkünk, hogy teszünk bele egy kis reszelt fokhagymát is!
  • Egy kis lábasban lassan megolvasztjuk a vajat. Legyünk türelemmel, ne vegyük nagyra a lángot, mert könnyed odaég.
  • A lemosott zöldfűszereket vágjuk fel apróra, és keverjük el szép egyenletesen az olvadt vajban.
  • A papírpohárba belelógatjuk középre a kanócot, majd ráöntjük a megolvasztott fűszervajat.
  • A videón látható megoldással rögzítjük a papírpohár széléhez a kanócot, hogy ne süllyedjen el az olvadt vajban.
  • Mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  • Fogunk egy friss cipót, és a gyertyahengerünk átmérőjével megegyező lyukat vájunk bele.
  • Oldalról vagdossuk körben szeletekre a cipót, de ne vagdossuk be teljesen, hogy ne essen szét a kenyér.
  • A megdermedt vajat kiemeljük a pohárból, és beleillesztjük a lyukba.
  • Kész is a mű! Most már csak el kell falatozunk. Gyújtsuk meg a kanócot, és hagyjuk olvadni a fűszervajat. Oldalról csipegethetünk a kenyérből, és tunkolhatjuk.

Az @andrelifehack nevű TikToker egy kedves figura, aki leteszteli a virálisan terjedő őrületeket. Így tett a 14 millió lejátszáshoz közelítő vajgyertyás recepttel is, íme:

@andrelifehack

The viral butter candle😎 #andreiemelianov #lifehack #andrelifehack #christmashack

♬ оригинальный звук – This is hack

Andrei keze nincsen látványosan manikűrözve, nem lóg a kézfejére pulóver, nem tesz zöldfűszereket a vajba, és egy kicsit csúnyán fest a kenyere is, miután lyukat vájt bele és bevagdosta. De a trükkös recept működik, és milyen hangulatos lehet félhomályban eszegetni a gyertyaként pislákoló vajas kenyerünkből!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top