Megmaradt sült húsból 4 új étel – dobd fel a szilvesztert!

Haranghy Orsi | 2023. December 29.
Maradékmenő receptek a világ négy tájáról: az amerikai, mexikói, olasz és orosz konyha ihlette a receptjeinket.

Sokunknál készült karácsonyra nagyobb, egyben vagy részekben sült hús. Melyik családban mi a kedvenc: pirulhatott a sütőben sertésdagadó, karaj, oldalas, marhanyak, -hátszín vagy marhacomb, vagy éppen egyben sütött csirke, esetleg karácsony alkalmából bébipulyka. Az ünnepekkor persze komoly konkurenciát kapnak a sültek a rántott pontypatkó és töltöttkáposzta-hegyek mellett. Ha zsírjába dermedve maradt sült hús a tepsiben, ötletes új fogásokat készíthetünk belőle.

Az alábbi receptek egyike sem szentírás, hiszen attól függően kell méricskélni a mennyiségeket, hogy mennyi húsunk maradt meg. Bízzuk a rutinunkra, rutin híján pedig az ízlésünkre. 4 húsmentő recept karácsony után.

Mennyi további finomság készíthető belőle: sertéssült / Fotó: Mubera Boskov, Getty Images

(Majdnem) pulled pork amerikai káposztasalátával

A pulled pork letarolta a hamburgervilágot. A tépett sertés jó szaftos, fűszeres, enyhén édeskés, és hamburgerbuciban épp olyan jól működik, mint két szelet pirítós között. A masszív húsos keveréket érdemes mindig zöldségekkel és savanyúsággal frissíteni, a coleslaw, vagyis az amerikai káposztasaláta örök párja, de néhány karika csípős jalapeño vagy csemegeuborka is mindig jó ötlet hozzá.

Ez most egy csaló pulled pork lesz, hiszen már egy elkészült sült húst szedünk szálaira, a fűszerezésben pedig a hagyományos amerikai receptet imitáljuk.

Legyetek kreatívak, nem csak pulled pork, hanem pulled beef, chicken és duck, azaz tépett marha, csirke és a kacsa is játszik!

A hamis pulled porkunkban a meglévő sült húst egy saját készítésű fűszerpasztával fogjuk tovább ízesíteni. Fontos, hogy attól függően adjunk hozzá többet vagy kevesebbet a saját keverékünkből, hogy az eredeti sült hús mennyire fűszeres.

Pulled pork édes zsömlében rukkolával / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

Hozzávalók 1 kg sült húshoz:

Elkészítése:

Amerikai káposztasaláta (coleslaw)

Amerikai gyorséttermekben ismerhettük meg ezt a salátát, ami jó eséllyel a leghizlalóbbak egyike. Az eredeti tengerentúli receptek még több cukrot tartalmaznak, de érdemes az alábbi receptet csak kevesebb cukorral indítani, és kóstolgatás után beletenni az összeset, ha valóban hiányzik belőle. Az alakbarátnak nem mondható saláta isteni finom, és egyáltalán nem csak hamburger és szendvics mellé ideális. Szinte bármilyen sült vagy főtt hús, vagy akár egy melegszendvics mellé is kínálhatjuk.

Házi coleslaw a KFC híres receptje után szabadon / Fotó: Maliflower73, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Karácsony Mexikóban: szaftos taco guacamoléval

Ez egy végtelenül egyszerű recept. A mexikói konyha egyébként is dúskál a maradékmentő megoldásokban. Barátunk a kukorica- vagy búzalisztből készült lágy tortilla, amibe húst, zöldségeket és szószokat töltünk. Az U-alakú kemény és ropogós taco amerikai vívmány, a mexikói behatásra megszületett texmex konyha étele.

A texmex konyha ideális a maradékmentésre / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Milyen formációkban használhatjuk a tortillát a maradékmentéshez?

Elronthatatlan! Puha taco / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Hozzávalók a tacóhoz:

Hozzávalók a guacamoléhoz:

Guacamole, paradicsomsalsa és ropogós nachos / Fotó: ameliaalaeru861/500px, Getty Images

Elkészítése:

Rizottó – csak úgy magyarosan

Az aranyszínű, sáfránnyal ízesített (és színesített) risotto alla Milanese giallo minden rizottók királynője. A csodálatosan krémes, élénk színű rizottóban szó sem lehet húsról, de mi most maradékmentésben vagyunk! Elvileg reszelt parmezán jár hozzá, de a húsos, „magyarított” plusz miatt ez el is hagyható. A jóból is megárt a sok.

Valami isteni finom ez a rizottó sültmáj-maradékkal is.

Az alábbiakban gyakorlatilag a hagyományos olasz receptet ötvözzük a maradék hússal vagy májjal, vagy mindkettővel.

Szaftos rizottó „magyarítva” / Fotó: artbyPixel, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Maradék sült húsból és kenyérből – az orosz hússaláta után szabadon

A mai orosz hússaláták előkelő őse az Olivier-saláta. A cári Oroszországban született meg az 1860-as években, az atyja pedig egy francia-belga szakács, Lucien Olivier volt. Egykor fácánhús, kaviár és olívabogyó felhasználásával készült az úri előétel, aminek mai változatai az élelmiszeráruházak hideg előételes pultjában szúrós ecettel, rossz minőségű párizsival vagy gépsonkával elérhetők.

Az eredeti Olivier-saláta csak az ihletője az alábbi, igazi télies-szlávos ételnek, ami nagyon jól jöhet az előszilveszteri vagy szilveszteri buliba is. Az orosz hússaláták főtt krumplival készülnek, a miénk viszont remek kenyérmaradékmentő is. Íme!

Csirkemájjal is kiváló / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version