nlc.hu
Gasztro

Maradékmentés pazar új ételekkel

7 isteni, szaftos egytálétel a megmaradt sült húsokból

Az egytálételek történetét megismerve egyértelmű, hogy már eleinket is az újrahasznosítás inspirálta, így született meg számos „mindent bele" étel világszerte. 7 ételt ajánlunk a megmaradt sültek „újraélesztésére".

Akár csirkét, sertést, marhát sütöttünk a hosszú hétvégére, egy-két étkezés után könnyen ráunhatunk. Gondoljuk hát újra.

Elronthatatlan egytálételek

Egy vastagfalú, nagy méretű serpenyő (legjobb az öntöttvas serpenyő, amiben a szög is omlósra puhul) vagy fedeles kerámiatál, például a csodálatos római tál. Ha ez utóbbiban sütnénk, ne feledjük el használat előtt fél órára hideg vízben beáztatni az agyagedényt, majd a hideg sütőbe tenni, előmelegítés nélkül. Így fogja puhára párolni az ételeket, és valahogy minden finomabb benne.

nlc. tipp

Ha egy receptben darált hús szerepel, kiválthatjuk nagyon apróra szeletelt hússal is. Gondoljunk csak a modern tatár bifsztekre: míg régen egyértelmű volt, hogy a húsdarálón megy át a bélszín, a mai, törekvő gourmet konyhákban késsel vágják fel, hogy legyen haraphatósága. Nem készítenek masszát belőle. Ugyanígy használhatunk otthon is pár milliméteres nagyságúra szeletelt húst darált helyett (vagy húsdaráló híján). A maradék húsok is jól működnek egyes darált húsos ételekben, mint például az alábbi pásztorpitében is.

Egy piros pont az angol konyhának: pásztorpite

Nagy-Britanniába nem az angol konyháért utazunk, de azért nekik is vannak jó húzásaik. A szaftos, zöldséges húsos raguból nem hiányozhat a zöldborsó, de illik hozzá az angol zeller és a sárgarépa is. A krumplipürét – amiből ne maradjon ki a szerecsendió! – pedig a ragura rétegezzük rá!

Pásztorpite

Krumplipüré borítja / Fotó: Brian Hagiwara, Getty Images

Egyszerűsített pásztorpite recept

Hozzávalók:

Fűszerkeverék: édes pirospaprika, chili, őrölt kömény, oregánó, őrölt szegfűszeg, só

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy serpenyőben feltesszük kevés olajon pirulni a húst, hagymát és fokhagymát együtt. Hozzáadjuk a taco fűszert, amikor a húsok már megpirultak, mehet hozzá a víz, majd ha felforrt, beledobjuk a reszelt sajtot is, és lehúzzuk a tűzről. Egy tálban összekeverjük a krumplipürét a maradék sajttal. Egy tűzálló tál aljára rakjuk a húst, mehet rá a sajtos krumplipüré, és az egészet betoljuk a sütőbe, míg aranybarnára nem sül a főétel teteje.

Ha nyúlhúst nem is teszünk bele: paella

Spanyol ismerőseinket ne ezzel az étellel akarjuk lenyűgözni, ugyanis nemzeti ügyük a paella. Néhány évvel ezelőtt Jamie Oliver azt a bűnt követte el, hogy chorizót, az Ibériai-félszigeten készített kolbászt is tett az egytálételbe, ami miatt még halálos fenyegetést (!) is kapott a felháborodott spanyoloktól. Az eredeti paellák tartalmaznak tintahalat, garnélarákot, kagylót is, a valenciai paellákba hagyományosan nyúlhús is kerül. Csak csirkével vagy többféle hússal is finom.

Paella serpenyőben

Rizses mindent bele / Fotó: Rafa Elias, Getty Images

Egyszerűsített csirkés paella recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 5 dl alaplé (ha van)
  • 1 kk. sáfrány
  • 1 kaliforniai paprika
  • 20 dkg rizs
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zöldborsó

Elkészítése:

A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.
Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.

Portugáliából szabadon: fideuá

A fideuá tenger gyümölcseiből készül, de ihletadóként itthon is működik. Rövid, makaróniszerű tésztából készül, rendkívül kevés hozzávalóból, és ha elengedjük a kagyló-rák vonalat, jól fog csúszni csirkével vagy más hússal is. A Nosalty receptjét ajánljuk hozzá.

A portugál fideua

A jellegezetes rövid tésztával / Alexander Spatari, Getty Images

Süssük be besamel mártással

Ebben az ételben az egyetlen truváj a besamel mártás, amihez háromféle megfejtést is adunk. A kifőzött csigatésztát, egy kis tetszés szerinti zöldséget, a maradék húst és a mesamelt süssük össze 180 fokon, és egy új ételt kapunk. Igazán finom a gentile lumaconi nevezetű olasz óriás csigatésztából, de persze, amit otthon találunk!

Tovább a besamel receptekre: A besamelmártás 3 élete: a hagyományos, a light és a vegán

Besamel a lelke / Fotó: Carlo A, GettyImages

Besamel a lelke / Fotó: Carlo A, GettyImages

Új-Mexikó és Arizona ízei

Az amerikai southwestern konyha művelői a maradékmentés császárai. Erős inspirációt jelent Mexikó, ez az étel is fekete babbal, paradicsommal és sajttal van besütve, az alapja pedig rizs, csirke és taco fűszerkeverék. (A fűszerkeverék megegyezik a fenti pásztorpiténél ajánlottal!) Nem ez a világ legkifinomultabb konyhája, de igenis ízletes.

Amerikából szeretettel / Fotó: rudisill, Getty Images

Amerikából szeretettel / Fotó: rudisill, Getty Images

Rizottó, minden évszakban

Bár az eredeti olasz rizottó krémességét a kerekszemű Arborio rizsből kifővő keményítő, az alaplé és a vaj adja, egy kis tejszínnel is krémesíthetünk rajta. Az év minden szakában szezonálissá tehetjük: most sütőtökkel, télen céklával, tavasszal friss spárgával.

Rizottó újragondolva / Lauri Patterson, Getty Images

Rizottó újragondolva / Lauri Patterson, Getty Images

Sütő nélkül, tex-mex módra

Az amerikanizált mexikói konyha szintén a barátunk. A sült húsok kerülhetnek tacóba, burritóba, quesadillába, sok-sok zöldséggel, tejföllel és csípős szósszal. Egy gyrostálhoz hasonlóan készíthetünk mexikóit is: a hús lehet bármilyen, de avokádókrémmel, kukoricával és pico de gallóval az igazi. Ez a mexikói salsa apróra vágott paradicsomból, vöröshagymából és paprikából készül, sóval, lime levével és korianderrel fűszerezve.

A mexikói konyha tucatnyi ételében felhasználhatunk maradék húst / Fotó: Chris Schneider / 500px, Getty Images

A mexikói konyha tucatnyi ételében felhasználhatunk maradék húst / Fotó: Chris Schneider / 500px, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top