nlc.hu
Gasztro

4 húsmentő recept szilveszterre

Megmaradt sült húsból 4 új étel – dobd fel a szilvesztert!

Maradékmenő receptek a világ négy tájáról: az amerikai, mexikói, olasz és orosz konyha ihlette a receptjeinket.

Sokunknál készült karácsonyra nagyobb, egyben vagy részekben sült hús. Melyik családban mi a kedvenc: pirulhatott a sütőben sertésdagadó, karaj, oldalas, marhanyak, -hátszín vagy marhacomb, vagy éppen egyben sütött csirke, esetleg karácsony alkalmából bébipulyka. Az ünnepekkor persze komoly konkurenciát kapnak a sültek a rántott pontypatkó és töltöttkáposzta-hegyek mellett. Ha zsírjába dermedve maradt sült hús a tepsiben, ötletes új fogásokat készíthetünk belőle.

Az alábbi receptek egyike sem szentírás, hiszen attól függően kell méricskélni a mennyiségeket, hogy mennyi húsunk maradt meg. Bízzuk a rutinunkra, rutin híján pedig az ízlésünkre. 4 húsmentő recept karácsony után.

Sertéssült-maradékok

Mennyi további finomság készíthető belőle: sertéssült / Fotó: Mubera Boskov, Getty Images

(Majdnem) pulled pork amerikai káposztasalátával

A pulled pork letarolta a hamburgervilágot. A tépett sertés jó szaftos, fűszeres, enyhén édeskés, és hamburgerbuciban épp olyan jól működik, mint két szelet pirítós között. A masszív húsos keveréket érdemes mindig zöldségekkel és savanyúsággal frissíteni, a coleslaw, vagyis az amerikai káposztasaláta örök párja, de néhány karika csípős jalapeño vagy csemegeuborka is mindig jó ötlet hozzá.

Ez most egy csaló pulled pork lesz, hiszen már egy elkészült sült húst szedünk szálaira, a fűszerezésben pedig a hagyományos amerikai receptet imitáljuk.

Legyetek kreatívak, nem csak pulled pork, hanem pulled beef, chicken és duck, azaz tépett marha, csirke és a kacsa is játszik!

A hamis pulled porkunkban a meglévő sült húst egy saját készítésű fűszerpasztával fogjuk tovább ízesíteni. Fontos, hogy attól függően adjunk hozzá többet vagy kevesebbet a saját keverékünkből, hogy az eredeti sült hús mennyire fűszeres.

Pulled pork édes zsömlében ruccolával

Pulled pork édes zsömlében rukkolával / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

Hozzávalók 1 kg sült húshoz:

  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csapott evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1,5 teáskanál édes nemes fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál Cayenne-bors vagy szárított chili
  • 2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 mokkáskanál szárított oregánó
  • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál só
  • Annyi víz, amennyit felvesz a fűszerkeverékünk, hogy pasztaszerű legyen
  • Kis zsiradék a hús alá, ez lehet zsír vagy olaj is
  • 1 kis üveg jalapeño és/vagy csemegeuborka

Elkészítése:

  • A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
  • A száraz fűszereket összekeverjük a sűrített paradicsommal, vörösborecettel és Worcestershire szósszal, majd evőkanalanként annyi vizet adagolunk hozzá, amennyit felvesz a fűszerkeverék. Sűrű krémes állagot kell kapnunk.
  • Egy nagy serpenyőt veszünk elő, amihez van jól záródó fedőnk.
  • A maradék húst szálaira bontjuk. Ha erre alkalmatlan a sült húsunk, akkor csak hosszanti csíkokra vágjuk.
  • Zsiradékon összepirítjuk a húst a vöröshagymával, fokhagymával, majd összeforgatjuk a fűszermasszánkkal. Fedő alatt legalább egy órán át egészen kicsi lángon „izzasztjuk”. Egy puha, pulled pork-szerű, fantasztikusan fűszeres húst kell kapnunk.
  • Egyszerű zsemlében vagy hamburgerbuciban, esetleg pirított kenyérre halmozzuk. Érdemes megpirítani a zsemle vagy hamburgerbuci elvágott oldalát!
  • A húsra tegyünk jalapeño- és/vagy csemegeuborka-karikákat.
  • Amerikai káposztasalátával kísérjük, aminek alább közöljük a receptjét.

Amerikai káposztasaláta (coleslaw)

Amerikai gyorséttermekben ismerhettük meg ezt a salátát, ami jó eséllyel a leghizlalóbbak egyike. Az eredeti tengerentúli receptek még több cukrot tartalmaznak, de érdemes az alábbi receptet csak kevesebb cukorral indítani, és kóstolgatás után beletenni az összeset, ha valóban hiányzik belőle. Az alakbarátnak nem mondható saláta isteni finom, és egyáltalán nem csak hamburger és szendvics mellé ideális. Szinte bármilyen sült vagy főtt hús, vagy akár egy melegszendvics mellé is kínálhatjuk.

Házi coleslaw

Házi coleslaw a KFC híres receptje után szabadon / Fotó: Maliflower73, Getty Images

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejes káposzta
  • 1 nagy vagy 2 kisebb szál sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 6 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 teáskanál porcukor (érdemes 2 teáskanállal kezdeni, és csak akkor hozzátenni a harmadikat, ha tényleg hiányzik belőle)
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • Ízlés szerint só és őrölt fekete bors

Elkészítése:

  • A káposztát mossuk meg és szabadítsuk meg a külső leveleitől. Először vágjuk fel keresztbe, majd vékony csíkokra.
  • Megtisztítjuk a hagymát, meghámozzuk a sárgarépát, és vékony szálakra vágjuk őket.
  • Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a káposztát, a hagymát és a sárgarépát, majd bekeverjük a majonézzel, tejföllel, porcukorral és citromlével.
  • Kóstolgatva fűszerezzük a végén.
  • Egy-két óra pihentetés a hűtőben jót tesz neki, de azonnal is fogyasztható.

Karácsony Mexikóban: szaftos taco guacamoléval

Ez egy végtelenül egyszerű recept. A mexikói konyha egyébként is dúskál a maradékmentő megoldásokban. Barátunk a kukorica- vagy búzalisztből készült lágy tortilla, amibe húst, zöldségeket és szószokat töltünk. Az U-alakú kemény és ropogós taco amerikai vívmány, a mexikói behatásra megszületett texmex konyha étele.

A texmex konyha ételei

A texmex konyha ideális a maradékmentésre / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Milyen formációkban használhatjuk a tortillát a maradékmentéshez?

  • A kagyló formájú, puha vagy kemény taco
  • Burrito, a nagy, gazdagon megpakolt tekercs
  • Fajita, a kisebb tekercs sülthús-csíkokkal
  • Enchilada, a tepsiben sütött, szósszal és sajttal besütött tekercs
Taco salsával és gucamaoléval

Elronthatatlan! Puha taco / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Hozzávalók a tacóhoz:

  • Fél marék maradék húshoz számoljunk egy taco kagylót (ezen a néven árusítják)
  • Fél marék friss zöldséget számoljunk minden tacóba, válogassunk kedvünk szerint a saját keverékünkhöz:
  • aprított vöröshagyma / paradicsom / kaliforniai paprika / jalapeño
  • Egy kis vöröshagyma és fokhagyma, olaj vagy zsír a hús felfrissítéséhez
  • Egy teáskanál Worcestershire szósz
  • Ízlés szerint só, bors, chili
  • Bolti vagy saját készítésű salsaszósz – tovább a házi salsaszósz receptjére! https://nlc.hu/gasztro/20170524/hazi-salsa-szosz/

Hozzávalók a guacamoléhoz:

  • 1 nagy 2 kisebb avokádó
  • 1 mokkáskanál friss koriander (aki nem szereti: petrezselyem vagy el is hagyható)
  • 1 evőkanál frissen facsart lime-lé (ha nincs lime-unk, jó a citrom is)
  • 1 közepes paradicsom
  • Fél közepes vöröshagyma vagy egy pici
  • Ízlés szerint só és friss chili
Guacamole, paradicsomsalsa és ropogós nachos

Guacamole, paradicsomsalsa és ropogós nachos / Fotó: ameliaalaeru861/500px, Getty Images

Elkészítése:

  • Ha nem bolti salsát használunk, készítsük el a házit!
  • Készítsük el az avokádókrémet, azaz a guacamolét. Nagyon fontos, hogy ne maradjon ki belőle a lime vagy a citrom leve, mert ennek köszönhetően nem fog bebarnulni az avokádó.
  • Serpenyőben hevítsünk zsiradékot, és pirítsuk rajta a megtisztított, apróra vágott hagymákat.
  • A kedvünk szerint csíkokra vágott, szálirányban tépett vagy egészen apróra vágott maradék húst frissítsük fel, hogy szaftos, finom legyen. Adjuk hozzá a Worcestershire szószt és fűszerezzük!
  • Mossuk, hámozzuk, tisztítsuk meg a vöröshagymát, paradicsomot, kaliforniai paprikát. Aprítsuk fel őket, és a jalapeño karikákkal együtt taco kagylókba halmozzunk fél-fél maréknyi sült húst és zöldségkeveréket. A salsával és a guacamoléval öntsük le!

Rizottó – csak úgy magyarosan

Az aranyszínű, sáfránnyal ízesített (és színesített) risotto alla Milanese giallo minden rizottók királynője. A csodálatosan krémes, élénk színű rizottóban szó sem lehet húsról, de mi most maradékmentésben vagyunk! Elvileg reszelt parmezán jár hozzá, de a húsos, „magyarított” plusz miatt ez el is hagyható. A jóból is megárt a sok.

Valami isteni finom ez a rizottó sültmáj-maradékkal is.

Az alábbiakban gyakorlatilag a hagyományos olasz receptet ötvözzük a maradék hússal vagy májjal, vagy mindkettővel.

Szaftos rizottó „magyarítva"

Szaftos rizottó „magyarítva” / Fotó: artbyPixel, Getty Images

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg maradék sült hús és/vagy máj
  • 30 dkg rizs – lehetőleg Riso Carnaroli vagy Arborio vagy más kerek szemű, ún. rizottórizs
  • 1 liter alaplé, ha van otthon (ha nincs, akkor nátrium-glutamát-mentes vízzel öntsük fel a rizst)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 1,5 száraz, minőségi fehérbor
  • 25 g vaj
  • Kis olívaolaj
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • Só, bors, néhány ág kakukkfű ízlés szerint
  • Friss zöldfűszer a tetejére, petrezselyem, kakukkfű, amit szeretünk

Elkészítése:

  • Egy mélyebb, nagy serpenyőt veszünk elő fedővel, ami elég nagy ahhoz, hogy a megdagadó rizs és a gomba, hús alkotta rizottó elférjen benne.
  • Megpucoljuk és apróra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, és olívaolajon megfuttatjuk a serpenyőben.
  • A maradék húst és/vagy májat a képen látható nagyságú csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és gyorsan összepirítjuk a hagymákkal, de csak annyira, hogy ne száradjon ki. Kiöntjük a serpenyőből, és félretesszük.
  • A serpenyőben a NEM lemosott rizst, a negyedekre szeletelt gombafejeket, és ha van, néhány ág kakukkfüvet felöntjük 1 liter alaplével vagy vízzel (instrukciók a hozzávalóknál), majd fedő nélkül főzzük legalább fél óráig, míg a rizs belül sem nyers.
  • Ekkor hozzáadjuk a vajat és a korábban félrerakott húst és/vagy májat. Ha szükséges, pótoljunk egy kis vizet, és sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk.
  • Friss zöldfűszerekkel a tetején kínáljuk.

Maradék sült húsból és kenyérből – az orosz hússaláta után szabadon

A mai orosz hússaláták előkelő őse az Olivier-saláta. A cári Oroszországban született meg az 1860-as években, az atyja pedig egy francia-belga szakács, Lucien Olivier volt. Egykor fácánhús, kaviár és olívabogyó felhasználásával készült az úri előétel, aminek mai változatai az élelmiszeráruházak hideg előételes pultjában szúrós ecettel, rossz minőségű párizsival vagy gépsonkával elérhetők.

Az eredeti Olivier-saláta csak az ihletője az alábbi, igazi télies-szlávos ételnek, ami nagyon jól jöhet az előszilveszteri vagy szilveszteri buliba is. Az orosz hússaláták főtt krumplival készülnek, a miénk viszont remek kenyérmaradékmentő is. Íme!

Az orosz hússaláta után szabadon

Csirkemájjal is kiváló / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 50 dkg maradék hús és/vagy máj
  • 4 nagy szelet maradék kenyér – lehet fehér, barna vagy rozskenyér is
  • 25 dkg zöldborsó
  • 3 közepes méretű sárgarépa
  • 4 tojás
  • 20 dkg ecetes vagy csemegeuborka
  • Majonéz, amennyit felvesz
  • Só, bors
  • Friss petrezselyem ízlés szerint

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg a sárgarépát, vágjuk fel kockákra, és kis vízben főzzük meg a zöldborsóval együtt. Maradjanak roppanósak, de nem nyersek a zöldségek! Használhatunk természetesen mirelit zöldségeket is.
  • Egy másik fazékban főzzük meg a tojásokat.
  • A maradék kenyérszeleteket pirítsuk meg, majd vágjuk fel kb. félcentis kockákra, akárcsak a maradék sült húst és/vagy májat és a főtt tojásokat.
  • Halmozzuk egy tálba a hozzávalókat: a húst és/vagy májat, a tojásokat, a kenyeret, a főtt zöldborsót és sárgarépát, valamint a karikákra vágott, majd negyedelt savanyú uborkát.
  • Keverjünk hozzá annyit majonézt, amennyit felvesz. Sózzuk, borsozzuk, és szépen keverjük el a hozzávalókat.
  • Jó tesz neki egy-két óra a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
  • Érdemes formában tálalni, hogy gusztusos legyen. Ehhez elég csak egy csésze is.
  • Friss petrezselyemmel megszórva szervírozzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top