nlc.hu
Gasztro

Trükkök, hogy elkerüld a konyhában az őskáoszt

Ezekkel a trükkökkel kerüld el a konyhában az őskáoszt

Hasznos tanácsok profi szakácsoktól, hogyan legyél úrrá a konyhában gyakran eluralkodó káoszon.

Akár egy új receptet próbálsz ki, akár több ételt készítesz egyszerre vagy csak egyszerűen tiszta, stresszmentes környezetben szeretnél főzni? A szervezettség kulcsfontosságú!

Kupi a konyhában

(Fotó: Getty images)

Rendszerezz!

Tartsd könnyen elérhető helyen a gyakran használt összetevőket, és szabaduljon meg azoktól, amelyeket nem használsz. „Dobd ki azokat a dolgokat, amelyekre nincs szükséged! Régi fűszernövények, egy öt éve kipróbált, de soha többé nem használt recept, lejárt szavatosságú termékek, amelyeket nem volt szíved kidobni: DOBD KI! – mondta Uyen Kirshenbaum cukrász, a Kirsh Baking Company alapítója. – A szekrények kitakarítása és az alapanyagok rendszerezése önmagában átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi a konyhai munkafolyamatokat. A leggyakrabban használt és a rövidebb szavatosságú összetevőket tedd szem elé, és ezeket használd fel először, így a pazarlás is elkerülhető.”

Legyen mindennek helye a konyhában!

Ha gondoskodsz arról, hogy a fűszerektől az étolajokon át a késekig, spatulákig mindennek megfelelő helye meglegyen a konyhában, az elősegíti az előkészületek, a főzést és a főzés utáni takarítás zökkenőmentes lebonyolítását. Kiküszöbölhető ezzel a kapkodás is, és az, hogy mindent széttúrj, hogy megtaláld, hova is tetted.

„Mise en place”

Amikor nekiállsz főzni vagy sütni, csak három szóra kell emlékezned: mise en place. Ez egy francia kifejezés, ami azt jelenti, hogy „minden a helyén”, a mise en place az a folyamat, amikor a receptben szereplő összetevőket elkészíted a főzés előtt. Gondolj csak bele, amikor megnézel egy főzőműsort, és a séfnek már minden a keze alá van téve. „A mise en place rendkívül hasznos, mielőtt elkezdenéd a főzést vagy az adott receptet, mert általa minden sokkal gyorsabban összeáll – mondta Eva Rales cukrász. – Végezd el az összes darabolást, mérést és előkészítést, mielőtt elkezded a főzést, és gyorsan túl leszel rajta.”

Logikus szervezés főzéshez

Jóval egyszerűbb úgy sütni-főzni, hogy minden olyan dolog egy helyen van a konyhaszekrényben, amit a sütéshez használsz: például a rétesliszt, a sütőpor, a cukor, az élesztő, egy másik polcon pedig legyenek a száraztészták a szószokkal. Vagyis minden összetevő legyen egy helyen, amit a főzés során úgyis együtt használsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top