nlc.hu
Otthon

Konyhai asztal rendben tartása

Ezzel a 3 szabállyal mindig rendezett lesz a konyhaasztal

Hogyha nehézkesen szorítunk helyet a konhyaasztalunkon, akkor ideje változtatnunk. 3 szabály, hogy mindig szabad legyen az asztal, amikor szükségünk van rá!

Biztosan jártunk már olyan helyen, ahol néhány bútor csak dísznek van, nincsenek rendeltetésszerűen használva. Például egy csinos bőrkanapé, amelyre nem volt szabad ráülni, sőt, még megérinteni sem. Mindent a szemnek, semmit a kéznek… Így elkerülhető, hogy bármilyen végzetes pecsét vagy folt keletkezzen a kanapén, amely aztán örökre elrontaná a megjelenést. 

Egy otthonnak nem így kellene működnie. A kanapékon ülni kell. És az étkezőasztalokat, ha elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy legyen helyünk egy rendes (vagy egy nem annyira rendes) asztalhoz, szintén használni kell . Minden este. Hétvégén többször is.

Tiszta, minimalista konyha.

Szeretnénk, ha mindig ennyire makulátlan lenne a konyhaasztal

A titka annak, hogy azok közé a háztartások közé tartozzunk, akik az étkezőasztalnál esznek, egyszerű: legyünk éberek. Állítsunk fel egy olyan szabályrendszert, amely megakadályozza, hogy az étkezőben kúszó rendetlenség – például papírhalmok és projektek – átvegyék a hatalmat.

1. Kezeljük az asztalt tárgyalóteremként

Találnunk kell megoldást arra, hogy azok a tevékenységek, amelyek nem kapcsolódnak a konyhai tevékenységekhez, azokat valahol máshol végezzük el. Első számú szabály: ne az asztalnál! Néha a színezésnek és a kézműves projekteknek igenis szükségük van a nagy helyre, ilyenkor felül lehet írni ezt a szabályt. 

Ahhoz, hogy az asztal bármikor elérhető legyen, mentálisan és verbálisan is szabályokat kell lefektetnünk. Tudatosítsuk, hogy az étkezőasztal nem raktár, és ha kell, akkor mondjuk ki hangosan is, hogy otthonunkban mindenki legyen tisztában a szabályokkal. „Oké, rögtön ebéd után elkezdhetjük a puzzle-t, de vacsoráig le kell ürítenünk az asztalt!”

2. Keressünk második felületet

Az olyan dolgoknál, amelyeket nem lehet két étkezés között összeszedni, például egy különösen nehéz puzzle vagy egy kézműves projekt, amelyet órákig kell száradni hagyni, próbáljuk ki a következő trükköt. Mielőtt belevetnénk magunk és elterpeszkednénk az asztalon, szerezzünk egy nagy szőnyeget vagy kartonpapírt, és azt terítsük le először. Amikor eljön a vacsoraidő, az egész projektet felemelhetjük és áttehetjük a padlóra vagy az ágyra egy kis időre, miközben élvezhetjük a rendetlenségtől mentes étkezést.

3. Pakoljunk esténként egy kosárral

A tiszta étkező legnagyobb ellensége a mindennapi rendetlenség, amely hajlamos ott összegyűlni. Ha az asztal az otthonunk szíve, minden oda fog kerülni – könyvek, papírhalmok, pénztárcák és kütyük. A legjobb mód, hogy ezt a rossz szokást leküzdjük, ha minden este vacsora előtt bedobálunk mindent egy kosárba, amelyet elteszünk a szoba szélére. Később, például aznap este aztán nyugodtan elpakolhatjuk ezeket a dolgokat. Vagy nem is muszáj. A kosár legyen az asztallap állandó helyettesítője, és gyűjtsük össze azokat a dolgokat, amelyeket szeretünk a közelünkben tartani.

(Forrás: Aparment Therapy, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top