nlc.hu
Gasztro

A holland városka nyitott cukorkaműhelye

A járókelők kintről bámulják, és most mi is beleshetünk a csoda kis cukorkaműhelybe

Slais városában hiába esik jó holland módra az eső, az emberek megállnak, és megbabonázva figyelik, hogyan dolgoznak a cukrászok a Rocks & Rolls Candy műhelyében.

Hollandiáról tudni érdemes, hogy a Budapest-központú Magyarországhoz képest náluk nem a fővárosra koncentrálódik az élet. Az ország igen kis területen fekszik, de Hollandia egészében élénk a gazdaság és a kulturális élet. Emellett rendkívül sűrűn lakott az északnyugat-európai ország, amelynek területe kisebb Magyarország felénél is, viszont majdnem kétszer annyian lakják, mint hazánkat (közel 18 millióan). Érdemes tehát nem csak Amszterdamig mennünk, mi most az ország déli régiójába kalauzolunk.

Slais városát Hollandia Tengermenti Flandria nevű országrészében, Zeeland tartományában találjuk. Híres festőket, írókat, költőket és politikusokat adott a város az évszázadok során Hollandiának, mi pedig most egy cukormanufaktúra miatt néztünk utána, miről is nevezetes Slais.

Holland cukorkamanufaktúra, Rocks & Rolls Candy

Kép forrása: Rocks & Rolls Candy Facebook

A Rocks & Rolls Candy egy kézműves cukorkakészítő műhely, a hollandokról pedig tudni kell, hogy különös vonzalom fűzi őket a keménycukorkákhoz, a különös ízeket is beleértve. Könnyen belefuthatunk erősen mentolos vagy gyömbér ízekbe náluk, a legendás nemzeti kedvencük pedig az édesgyökérből készített medvecukor, ami nem csak látványra bizarr, hiszen fekete, hanem egyszerre sós és édes ízű is.

De vissza a Rocks & Rolls Candy kézműves műhelybe! A cukorkamanufaktúrát három fiatal alapította A kézműves szót persze a mai értelemben használják ők is és mi is: a nagy odafigyeléssel és sok kézimunkával átszőtt, de gépekkel megtámogatott termelést értve alatta. Az alábbi videók megbűvölnek, így készülnek a színes keménycukorkák.

Gyönyörű a matériák színezésének fázisa, érdekes látni, hogy milyen gyorsan szilárdulni kezdenek. Fantasztikus látvány a gépi karok munkája, és borzongató belegondolni, hogy mindezt az erőbefektetést milyen lehet gépek nélkül elvégezni.

Megbabonáz, ahogyan nyújtják a cukros-ragacsos anyagot, és szinte felfoghatatlan, hogy a sokáig csak újabb és újabb formákba, hengerekbe öntött folyékony cukor hogyan ölt végleges testet.

Holland cukorkamanufaktúra, Rocks & Rolls Candy

Kép forrása: Rocks & Rolls Candy Facebook

Elképesztő, ahogyan a színes masszákból végül ugyanolyan cukorkák születnek, nem igaz? Pontosabban csak majdnem ugyanolyan, hiszen egyedileg készülnek. A Rocks & Rolls Candy műhelyében a saját cukorkánkat is elkészíthetjük a magunk választott színekkel, formákkal és feliratokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top