nlc.hu
Gasztro

Átsorolnák a burgonyát.

Elindult a vita, zöldség-e a burgonya

Az amerikai agrárminisztérium azon van, hogy a burgonyát ne sorolják a jövőben a keményítőtartalmú zöldségek közé.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint amikor az amerikaiak zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot tesznek a tányérjukra. 2019-ben egy átlagos amerikai csaknem 50 kiló burgonyát fogyasztott le az év során, és körülbelül 31 kiló paradicsomot evett meg – nem teljesen meglepő, hogy a sült krumpli és a pizzaszósz jelentősen hozzájárult éves összértékekhez.

De a jövőben, amikor az amerikai mezőgazdasági minisztérium elkezdi összeadni az éves zöldségfogyasztást, a paradicsom technikai szempontból az első helyre kerülhet. Mert van esély arra, hogy a hivatal átsorolja a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek helyett a gabonával, a rizzsel és más szénhidrátokkal azonos kategóriába sorolja – írja a Food and Wine szaklap.

egy zsák krumpli

Te hová sorolnád a krumplit? (Fotó: Pexels.com)

A Wall Street Journal értesülései szerint az Egyesült Államok Étkezési Irányelvek Tanácsadó Bizottsága összeállítja a 2025-ös táplálkozási irányelveit, és ők már másként tekintenek burgonyára. Az étrendi irányelvek öt ismert kategóriába sorolják az élelmiszereket – tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek –, de a különböző étrendek és „étkezési szokások” növekvő elterjedése miatt ezek a kategóriák változhatnak. „A testület meg akar győződni arról, hogy mindenki elegendő tápanyaghoz jut, akár több burgonyát, kenyeret vagy babot eszik” – magyarázza a Journal.

Meg kell jegyezni, hogy a potenciális új besorolás mindkét oldalán tevékenykedő amerikai kereskedelmi csoportok – az Országos Burgonyatanács és a Gabonalánc – is ellenzik, hogy a burgonyát ne zöldségként határozzák meg. Kam Quarles, az Országos Burgonyatanács vezetőjeként azt kérte az étrendi irányelvekkel foglalkozó tanácsadó bizottságot, hogy hagyják ott a burgonyát, ahol van.

Arra kérjük a bizottságot, hogy ismerje el, hogy a burgonya nem gabona” – mondta. „A burgonya a legszélesebb körben megtermelt zöldség az Egyesült Államokban. A keményítőtartalmú zöldségek és a gabonafélék két nagyon különböző élelmiszercsoportot alkotnak, amelyek kifejezetten eltérő szerepet töltenek be az étrend tápanyag-ellátásában. A gabonákkal ellentétben a fehér burgonya erősen hozzájárul a kálium-, a kalcium-, a C-vitamin-, a B6-vitamin- és a rostok beviteléhez.”

Elismerte, hogy az amerikaiaknak több egyéb zöldséget – ami nem burgonya – kellene fogyasztaniuk, de nem gondolja, hogy a krumpli átkategorizálása a megoldás. „Az a javaslat, hogy a burgonyát átsorolják nem zöldségfélékké, semmilyen tudományos mérőszámon nem alapul” – folytatta Quarles. „Ez a nem alátámasztott elképzelés megzavarja a fogyasztókat, tápanyaghiányokhoz és a zöldségfogyasztás csökkenéséhez vezethet. Arra kérjük a bizottságot, hogy kerülje el ezt a kaotikus eredményt, és továbbra is ismerje el, hogy a burgonya zöldség.

Akárhová is sorolják, itt van 3 főétel krumpliból, amit még nem próbáltál, de érdemes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top