Nagyon sokan választják reggeliként a gabonapelyhet, hiszen gyors, egyszerű és laktató is, sőt, az elkészítése sem bonyolult. Az élelmiszerboltok polcain a bőség zavara van, a paletta széles, de nincs könnyű dolgunk, ha valami egészségeset szeretnénk enni. A szakértők szerint kezdjük azzal a szanálást, hogy első körben kerüljük a mesterségesen színezett gabonapelyheket, amelyeken rajzfilmfigurák láthatók a dobozon. Legyünk résen, mert a piacvezető márkák hajlamosak félrevezető állításokat közzétenni az adott gabonapehely egészséges összetevőiről és egyéb egészségügyi előnyeiről, ezzel is palástolva néhány nem túl jó tulajdonságot, például a hozzáadott cukor mennyiségét.
Hogy válassz egészséges gabonapelyhet?
Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa elsősorban azokat a gabonapelyheket ajánlja, amelyek teljes kiőrlésű gabonából, zab, búza vagy kukoricalisztből készülnek.
„Vessünk egy pillantást a gabonafélék összetevőinek listájára, és ellenőrizzük, hogy az első összetevő teljes kiőrlésű gabona-e. Ez az összetevő lehet teljes kiőrlésű búza, zab, kukoricadara vagy más gabona” – javasolja a szakember.
A szakértő szerint fontos a tápanyagok aránya is. Ha egy adag gabonapehely legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, legfeljebb 4-6 gramm cukrot, 45-60 gramm szénhidrátot tartalmaz, az az ideális.
„A fehérje és a rostok segítenek abban, hogy huzamosabb ideig teltségérzetünk legyen” – mondta a szakember.
Ami a hozzáadott cukrot illeti: a kevesebb néha több elvet kövessük, és inkább a gyümölcscukor legyen nagyobb arányban a tányérunkban. A teljes kiőrlésű gabonákkal ellentétben a finomított gabonák, mint a fehér liszt és a csírázott kukoricadara kevés rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, gyorsabban emészthetők és magas a glikémiás indexük, ami túlevéshez vezethet, vagy pár óra elteltével ismét éhségérzetünk lesz, ami miatt újra leülünk enni.