nlc.hu
Gasztro

Egészséges gabonapehely

Nem mindegy, milyen gabonapelyhet emelsz le polcról

Ha egészséges gabonapelyhet szeretnél enni, akkor ezekre az apróságokra figyelj – legalábbis a szakértők szerint.

Nagyon sokan választják reggeliként a gabonapelyhet, hiszen gyors, egyszerű és laktató is, sőt, az elkészítése sem bonyolult. Az élelmiszerboltok polcain a bőség zavara van, a paletta széles, de nincs könnyű dolgunk, ha valami egészségeset szeretnénk enni.  A szakértők szerint kezdjük azzal a szanálást, hogy első körben kerüljük a mesterségesen színezett gabonapelyheket, amelyeken rajzfilmfigurák láthatók a dobozon. Legyünk résen, mert a piacvezető márkák hajlamosak félrevezető állításokat közzétenni az adott gabonapehely egészséges összetevőiről és egyéb egészségügyi előnyeiről, ezzel is palástolva néhány nem túl jó tulajdonságot, például a hozzáadott cukor mennyiségét.

Egészséges gabonapehely választása

(Fotó: Getty Images)

Hogy válassz egészséges gabonapelyhet?

Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa elsősorban azokat a gabonapelyheket ajánlja, amelyek teljes kiőrlésű gabonából, zab, búza vagy kukoricalisztből készülnek.

„Vessünk egy pillantást a gabonafélék összetevőinek listájára, és ellenőrizzük, hogy az első összetevő teljes kiőrlésű gabona-e. Ez az összetevő lehet teljes kiőrlésű búza, zab, kukoricadara vagy más gabona” – javasolja a szakember.

A szakértő szerint fontos a tápanyagok aránya is. Ha egy adag gabonapehely legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, legfeljebb 4-6 gramm cukrot, 45-60 gramm szénhidrátot tartalmaz, az az ideális.

„A fehérje és a rostok segítenek abban, hogy huzamosabb ideig teltségérzetünk legyen” – mondta a szakember.

Ami a hozzáadott cukrot illeti: a kevesebb néha több elvet kövessük, és inkább a gyümölcscukor legyen nagyobb arányban a tányérunkban. A teljes kiőrlésű gabonákkal ellentétben a finomított gabonák, mint a fehér liszt és a csírázott kukoricadara kevés rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, gyorsabban emészthetők és magas a glikémiás indexük, ami túlevéshez vezethet, vagy pár óra elteltével ismét éhségérzetünk lesz, ami miatt újra leülünk enni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top