nlc.hu
Gasztro

Ezért ne melegítsd meg a mikróban a kávéd

Ezért ne melegítsd meg a mikróban a kávédat!

Hoztunk egy nyomós érvet, miért nem érdemes a mikróban felmelegíteni a kihűlt kávét!

Vannak olyan reggelek, amikor a sok teendő és kapkodás miatt az elkészített bögre kávé sajnos kihűl. Így pedig sokan nem szeretik elfogyasztani. Ekkor sokan hajlamosak vagyunk bedobni a mikróba, és újramelegíteni a reggeli italunk. Ezzel azonban nem teszünk jót, sőt!

Biztonságos a kávé felmelegítése a mikróban vagy sem?

Aki észrevette, hogy a felmelegített kávé keserűbb ízű, mint a frissen főzött kávé, az nem téved! A kávé természetes savakat tartalmaz, amelyek létrehozzák keserű ízét – klorogénsav, kininsav és kávésav –, és ezek a savak kémiai reakciót indítanak be, amikor kávét főzünk. Sajnos, ha betesszük a bögre feketénket a mikrohullámú sütőbe, akkor többet teszünk egy szimpla megmelegítésnél, ugyanis lényegében újraindítjuk a főzési folyamatot, ami több keserű vegyületet bocsáthat ki. Tehát ha újramelegítjük a kávét, annál több keserűséget okozó sav képződik benne. Ezért is van az, hogy a mikróban újramelegített feketénk íze kesernyés, kicsit fura. Bár nem káros, az, aki igazi ínyenc, annak valószínűleg nem fog így ízleni.

Ezért ne melegítsd meg mikróban a kávét

Fotó: Unsplash

Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is – számolt be a Semmelweis Egyetem a londoni Queen Mary Egyetemmel végzett közös vizsgálatukról, amelynek eredménye a közelmúltban látott napvilágot.

Hogyan tartsuk forrón a kávénk?

A válasz erre az ősi rejtélyre pofonegyszerű! Vegyünk egy jó minőségű termobögrét, ami órákon keresztül megtartja a hőt, így nem kell az újramelegítéssel bajlódni.

Amit még érdemes tudni: a főzött kávé 4-6 óra után veszít aromájából. Szakértők szerint az előző nap lefőzött kávékat másnap reggel már nem érdemes elfogyasztani, mert olyan káros kémiai folyamatok indulhatnak be a kávéban, amelyek rákkeltőek is lehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top