Ha szeretnénk szezonális terményekből főzni, télen rá vagyunk szorulva bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre. Az idényzöldségek között a föld alatt termő gyökérzöldségeket és a télálló terményeket találjuk a piacokon, és a hidegben különösen jólesnek a nehezebb húsok, a szalonna és a kolbász. Ez nem jelenti azt, hogy disznótorossal kellene belaknunk, akár csak kevesebb is finom lehet belőlük egy-egy tápláló levesben vagy egytálételben.
Az alábbi levesek is tápanyagokban gazdagok, tele vannak zöldségekkel és fűszerekkel. Rossz időben olyan jólesnek, mint a kanalas orvosság. Ha szeretnénk egyetlen fogással jóllakni, együk friss kenyérrel vagy pirítóssal. Főzd meg velünk mindhárom levest még ezen a télen!
Sárgaborsó-krémleves sült baconnel és lilahagymával
A közhiedelemmel ellentétben nem kell hosszasan áztatni a sárgaborsót főzés előtt. Egyszerűen csak tegyük oda főni, és ahogy puhul, úgy látni fogjuk majd, hogy mikor vagyunk készen vele.
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgaborsó
- 1 nagy szál sárgarépa
- 1 közepes fej lilahagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg szalonnacsík (bacon)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika
- Fél mokkáskanál kurkuma
- 4 csipet őrölt szerecsendió
- Só és fehér bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
- Hámozzuk meg és vágjuk fel apróra a hagymákat.
- Szűrőn mossuk át a sárgaborsót.
- Egy vastag falú edényben hevítsünk olajat, és kis lángon pirítsuk meg a hagymákat. Először a vöröshagymát, aztán a fokhagymát, hogy ez utóbbi ne kapjon oda.
- Kis kockákra vágjuk a szalonnacsíkok (bacon) felét, és a hagymával pirítjuk.
- Egyben rátehetjük a kolbászt, és pirítsuk körbe.
- Ha már nem nyersek a hagymák, öntsük fel 3 liter vízzel, és tegyük bele a sárgaborsót, a babérlevelet, és sózzuk, borsozzuk, jöhet a kurkuma és a pirospaprika is.
- Forraljuk össze.
- Közben hámozzuk meg a sárgarépát, és a reszelő közepes lyukú oldalán reszeljük le.
- Fedővel félig lefedve addig főzzük a levest, míg a sárgaborsó megpuhul.
- Akkor jó, ha pürészerűen szétfő a leves.
- Ha szeretnénk tálalni, előtte egy serpenyőben egyben megpirítjuk a szalonnacsíkokat és a csíkokra vágott lilahagymát. Ez legyen a levesbetét!
A görög avgolemono ihlette csirkeraguleves
A görög konyha ikonikus ételei nem a levesek, de az avgolemono egy remek alap egy kis újragondolásra. Ránézésre egy tejszínes csirkelevest látunk, de valójában nem tartalmaz tejterméket: tojással dúsítjuk. Ezt a csirkeragulevest citrom frissíti, rizs teszi laktatóvá, és vétek tartósított citromlevet használni hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 15 dkg rizs
- 2 tojás
- 2 nagy sárgarépa
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 citrom
- Só, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- Opcionális: 1 teáskanál oregánó és 1 mokkáskanál menta
Elkészítése:
- Egy nagyobb lábasban odatesszük főni a nagyobb darabokra vágott csirkemellet 3 liter vízzel.
- Felforraljuk, és leszedjük a habot.
- Eközben megtisztítjuk a vöröshagymákat és a sárgarépákat. Szűrőn átmossuk a rizst.
- Hozzáadjuk őket a leveshez, és a citrom héjának felét lereszelve. Nagy lángon összeforraljuk.
- Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kisebb lángon összefőzzük.
- Levesszük a tűzről a főzetet.
- Közben egy kis tálkában felverjük a tojásokat, több részletben hozzáadjuk a lisztet, egy nagy csipet sót, a citrom frissen facsart levét, és egy kanállal gondosan elkevergetjük.
- A már nem forrásban lévő, de még forró leveshez adjuk a tojásos keveréket. Nem szabad túl forrónak lennie, hogy ne legyen rántotta a tojásból.
- A tálaláskor a maradék citromhéjat lereszeljük, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, ezekkel díszítjük.
Csupa zöldség finomság: gombás póréhagymaleves krumplival
A póréhagymaleves önmagában egy könnyed zöldségleves. Hús és felvágottak nélkül is gazdagíthatjuk azonban, csupán növényi hozzávalókkal. Ha belefőzünk néhány szem krumplit, liszt nélkül is besűríthetjük, a gomba pedig még tartalmasabbá teszi, és mélységet ad a leves ízeinek.
Hozzávalók:
- 80 dkg póréhagyma
- 20 dkg gomba – ízlés szerinti fajta
- 25 dkg krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1,5 dl habtejszín
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- Fél citrom
- Só, fehér bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- Egy kevés frissen reszelt szerecsendió
- Egy marék metélőhagyma vagy 1 csokor petrezselyem (vagy más friss zöldfűszer)
Elkészítése:
- A póréhagymáról lefejtjük a külső, keményebb rétegeit, majd gondosan átmossuk.
- Meghámozzuk a krumplit, és nagyobb kockákra vágjuk. Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát.
- Egy nagyobb, vastag aljú lábasban kis-közepes lángon megolvasztjuk a vajat, ráhalmozzuk a póréhagymát és a fokhagymát. Folyamatos kevergetés mellett fonnyasztjuk a hagymákat.
- 8-10 perc után ráhalmozzuk a kockákra vágott krumplit, és összekeverjük.
- Gondosan átmossuk a gombákat, és elfelezzük, (ha a fajtája megkívánja) nagyobb darabokra vágjuk.
- Hozzápirítjuk a gombákat.
- Felöntjük 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a fűszereket. Néhányszor alaposan elkeverjük.
- Felforraljuk, és fedő alatt addig főzzük, míg megpuhul a krumpli (ez puhul meg a legkésőbb).
- Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a fehérbort is.
- Lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel addig turmixoljuk, míg krémleves állagot kapunk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a gomba másik felét megpirítjuk.
- A pirított gombával és friss zöldfűszerrel, például apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
- Fél citrom levét kinyomjuk, és minden tányér levest pár csepp citromlével tálaljuk.