3 laktató, fűszeres és vitamindús téli leves, ami garantáltan felmelegít

Haranghy Orsi | 2024. Január 14.
Egy igazán jó leves után elgondolkodik az ember, hogy kell-e egyáltalán főétel. Ha egy kis friss kenyeret vagy pirítóst eszünk melléjük, tényleg felérnek egy főétellel.

Ha szeretnénk szezonális terményekből főzni, télen rá vagyunk szorulva bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre. Az idényzöldségek között a föld alatt termő gyökérzöldségeket és a télálló terményeket találjuk a piacokon, és a hidegben különösen jólesnek a nehezebb húsok, a szalonna és a kolbász. Ez nem jelenti azt, hogy disznótorossal kellene belaknunk, akár csak kevesebb is finom lehet belőlük egy-egy tápláló levesben vagy egytálételben.

Az alábbi levesek is tápanyagokban gazdagok, tele vannak zöldségekkel és fűszerekkel. Rossz időben olyan jólesnek, mint a kanalas orvosság. Ha szeretnénk egyetlen fogással jóllakni, együk friss kenyérrel vagy pirítóssal. Főzd meg velünk mindhárom levest még ezen a télen!

Sárgaborsó-krémleves sült baconnel és lilahagymával

A közhiedelemmel ellentétben nem kell hosszasan áztatni a sárgaborsót főzés előtt. Egyszerűen csak tegyük oda főni, és ahogy puhul, úgy látni fogjuk majd, hogy mikor vagyunk készen vele.

A füstös ízek jól állnak neki / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

A görög avgolemono ihlette csirkeraguleves

A görög konyha ikonikus ételei nem a levesek, de az avgolemono egy remek alap egy kis újragondolásra. Ránézésre egy tejszínes csirkelevest látunk, de valójában nem tartalmaz tejterméket: tojással dúsítjuk. Ezt a csirkeragulevest citrom frissíti, rizs teszi laktatóvá, és vétek tartósított citromlevet használni hozzá.

Citrommal frissítve, ropogós pirítóssal kísérve könnyed főételnek is tökéletes / Fotó: Nataly Hanin, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Csupa zöldség finomság: gombás póréhagymaleves krumplival

A póréhagymaleves önmagában egy könnyed zöldségleves. Hús és felvágottak nélkül is gazdagíthatjuk azonban, csupán növényi hozzávalókkal. Ha belefőzünk néhány szem krumplit, liszt nélkül is besűríthetjük, a gomba pedig még tartalmasabbá teszi, és mélységet ad a leves ízeinek.

Egy igazi téli krémleves: a selymesen sűrű póréhagymaleves gombával, krumplival / Fotó: Galina Loginova, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version