nlc.hu
Gasztro
3 leves, amit meg kell főznöd még ezen a télen

3 laktató, fűszeres és vitamindús téli leves, ami garantáltan felmelegít

Egy igazán jó leves után elgondolkodik az ember, hogy kell-e egyáltalán főétel. Ha egy kis friss kenyeret vagy pirítóst eszünk melléjük, tényleg felérnek egy főétellel.

Ha szeretnénk szezonális terményekből főzni, télen rá vagyunk szorulva bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre. Az idényzöldségek között a föld alatt termő gyökérzöldségeket és a télálló terményeket találjuk a piacokon, és a hidegben különösen jólesnek a nehezebb húsok, a szalonna és a kolbász. Ez nem jelenti azt, hogy disznótorossal kellene belaknunk, akár csak kevesebb is finom lehet belőlük egy-egy tápláló levesben vagy egytálételben.

Az alábbi levesek is tápanyagokban gazdagok, tele vannak zöldségekkel és fűszerekkel. Rossz időben olyan jólesnek, mint a kanalas orvosság. Ha szeretnénk egyetlen fogással jóllakni, együk friss kenyérrel vagy pirítóssal. Főzd meg velünk mindhárom levest még ezen a télen!

Sárgaborsó-krémleves sült baconnel és lilahagymával

A közhiedelemmel ellentétben nem kell hosszasan áztatni a sárgaborsót főzés előtt. Egyszerűen csak tegyük oda főni, és ahogy puhul, úgy látni fogjuk majd, hogy mikor vagyunk készen vele.

Sárgaborsó-krémleves

A füstös ízek jól állnak neki / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgaborsó
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg szalonnacsík (bacon)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • Fél mokkáskanál kurkuma
  • 4 csipet őrölt szerecsendió
  • Só és fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg és vágjuk fel apróra a hagymákat.
  • Szűrőn mossuk át a sárgaborsót.
  • Egy vastag falú edényben hevítsünk olajat, és kis lángon pirítsuk meg a hagymákat. Először a vöröshagymát, aztán a fokhagymát, hogy ez utóbbi ne kapjon oda.
  • Kis kockákra vágjuk a szalonnacsíkok (bacon) felét, és a hagymával pirítjuk.
  • Egyben rátehetjük a kolbászt, és pirítsuk körbe.
  • Ha már nem nyersek a hagymák, öntsük fel 3 liter vízzel, és tegyük bele a sárgaborsót, a babérlevelet, és sózzuk, borsozzuk, jöhet a kurkuma és a pirospaprika is.
  • Forraljuk össze.
  • Közben hámozzuk meg a sárgarépát, és a reszelő közepes lyukú oldalán reszeljük le.
  • Fedővel félig lefedve addig főzzük a levest, míg a sárgaborsó megpuhul.
  • Akkor jó, ha pürészerűen szétfő a leves.
  • Ha szeretnénk tálalni, előtte egy serpenyőben egyben megpirítjuk a szalonnacsíkokat és a csíkokra vágott lilahagymát. Ez legyen a levesbetét!

A görög avgolemono ihlette csirkeraguleves

A görög konyha ikonikus ételei nem a levesek, de az avgolemono egy remek alap egy kis újragondolásra. Ránézésre egy tejszínes csirkelevest látunk, de valójában nem tartalmaz tejterméket: tojással dúsítjuk. Ezt a csirkeragulevest citrom frissíti, rizs teszi laktatóvá, és vétek tartósított citromlevet használni hozzá.

Görög étel, az avgolemono ihlette csirkeleves

Citrommal frissítve, ropogós pirítóssal kísérve könnyed főételnek is tökéletes / Fotó: Nataly Hanin, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 15 dkg rizs
  • 2 tojás
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 citrom
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • Opcionális: 1 teáskanál oregánó és 1 mokkáskanál menta

Elkészítése:

  • Egy nagyobb lábasban odatesszük főni a nagyobb darabokra vágott csirkemellet 3 liter vízzel.
  • Felforraljuk, és leszedjük a habot.
  • Eközben megtisztítjuk a vöröshagymákat és a sárgarépákat. Szűrőn átmossuk a rizst.
  • Hozzáadjuk őket a leveshez, és a citrom héjának felét lereszelve. Nagy lángon összeforraljuk.
  • Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kisebb lángon összefőzzük.
  • Levesszük a tűzről a főzetet.
  • Közben egy kis tálkában felverjük a tojásokat, több részletben hozzáadjuk a lisztet, egy nagy csipet sót, a citrom frissen facsart levét, és egy kanállal gondosan elkevergetjük.
  • A már nem forrásban lévő, de még forró leveshez adjuk a tojásos keveréket. Nem szabad túl forrónak lennie, hogy ne legyen rántotta a tojásból.
  • A tálaláskor a maradék citromhéjat lereszeljük, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, ezekkel díszítjük.

Csupa zöldség finomság: gombás póréhagymaleves krumplival

A póréhagymaleves önmagában egy könnyed zöldségleves. Hús és felvágottak nélkül is gazdagíthatjuk azonban, csupán növényi hozzávalókkal. Ha belefőzünk néhány szem krumplit, liszt nélkül is besűríthetjük, a gomba pedig még tartalmasabbá teszi, és mélységet ad a leves ízeinek.

Póréhagymaleves gombával

Egy igazi téli krémleves: a selymesen sűrű póréhagymaleves gombával, krumplival / Fotó: Galina Loginova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 80 dkg póréhagyma
  • 20 dkg gomba – ízlés szerinti fajta
  • 25 dkg krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1,5 dl habtejszín
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • Fél citrom
  • Só, fehér bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • Egy kevés frissen reszelt szerecsendió
  • Egy marék metélőhagyma vagy 1 csokor petrezselyem (vagy más friss zöldfűszer)

Elkészítése:

  • A póréhagymáról lefejtjük a külső, keményebb rétegeit, majd gondosan átmossuk.
  • Meghámozzuk a krumplit, és nagyobb kockákra vágjuk. Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát.
  • Egy nagyobb, vastag aljú lábasban kis-közepes lángon megolvasztjuk a vajat, ráhalmozzuk a póréhagymát és a fokhagymát. Folyamatos kevergetés mellett fonnyasztjuk a hagymákat.
  • 8-10 perc után ráhalmozzuk a kockákra vágott krumplit, és összekeverjük.
  • Gondosan átmossuk a gombákat, és elfelezzük, (ha a fajtája megkívánja) nagyobb darabokra vágjuk.
  • Hozzápirítjuk a gombákat.
  • Felöntjük 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a fűszereket. Néhányszor alaposan elkeverjük.
  • Felforraljuk, és fedő alatt addig főzzük, míg megpuhul a krumpli (ez puhul meg a legkésőbb).
  • Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a fehérbort is.
  • Lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel addig turmixoljuk, míg krémleves állagot kapunk.
  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a gomba másik felét megpirítjuk.
  • A pirított gombával és friss zöldfűszerrel, például apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Fél citrom levét kinyomjuk, és minden tányér levest pár csepp citromlével tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top