nlc.hu
Gasztro

A Celestial Seasonings teamárkát egy szektavezér gyártja

Űrlény-hívő, rasszista szekta áll Amerika leghíresebb teája mögött

A Celestial Seasonings tea hátterében egy olyan szervezet áll, ami önmagára is szektaként hivatkozik, eszméikben pedig az űrlények a legkevésbé nyugtalanítók.

105 típusú, évente 1,6 milliárd bögrényi elfogyasztott tea – így hirdeti magát Amerika legnépszerűbb teamárkája, a Celestial Seasonings. Elsősorban a Sleepytime tea elnevezésű, elalvást segítő kamilla-mentateájukról ismertek, ez hozta meg a márka népszerűségét. Amerikában töretlenül vásárolják 1972-es megjelenése óta, de annyira finom és hatékony, hogy már Európában is elterjedt. Néhány helyen itthon is kapható. A doboza eltéveszthetetlen: egy cuki maci rajza látható rajta, amint az alvósipkájában és pizsamájában a kandalló előtt éppen elbóbiskolt.

Csakhogy a márka háttere már nem olyan angyali, mint a dobozon szundító mackó. A vállalatot 1969-ban alapította Mo Siegel. A coloradói férfi imádott kirándulni, és a természetjárásai alatt megismerte a környéken virágzó különböző növényeket. Összegyűjtötte őket, és ebből kezdett teakeverékeket készíteni.

Celestial Seasonings teák

Celestial Seasonings teák (Fotó: Jerry Cleveland/The Denver Post via Getty Images)

Az elképzelés az volt – és ez a mai napig tart –, hogy egészségesebb, boldogabb napi szokásokra motiválja a fogyasztókat. Így született meg a Celestial Seasonings – aminek a nevében nem véletlenül szerepel az „égi” szó. Siegel ugyanis az Urantia Alapítvány elnöke, miután a vallást a teakészítő cége megalapításával egyidőben fedezte fel.

Az Urantia Könyv letéteményes őrei

Így hívják azt a szervezetet, melynek ideológiájába Mo Siegel 1969-ben beleszeretett olyannyira, hogy a teamárkáját is ennek nyomán nevezte el. A vallás egy 2097 oldalas írás, az Urantia Könyv köré szerveződött, melyet 1955-ben adtak ki. A kívülállók szerint ez a monumentális munka egy bizonyos William Sadler keze munkája (nem a színészé). Ő volt a mozgalom eredeti atyja. Igazán karizmatikus vezető lehetett azonban, ugyanis a hívőket sikeresen meggyőzte arról, hogy az Urantia Könyvet egy ismeretlen szerző jegyezte le, akit megszálltak az űrlények.

William Sadler

Az Urantia Könyv és vélhetően írója William Sadler

Az éppen 1969-ben elhunyt Sadler, amikor nem vallásokat alapított, akkor pszichiáterként tevékenykedett, miközben mélyen rasszista meggyőződéseit hirdette három eugenikáról szóló könyvében.

Az eugenika (másnéven fajegészségtan) pedig nemcsak Sadlernek, de később a náciknak is nagy kedvence volt: ezzel az ideológia-áltudománnyal igazolták az emberiségellenes bűntetteik egy részét.

Eközben az Urantia Könyvben hasonlóan „emberbarát” elképzeléseket olvashatunk. Eszerint az a Földet (Urantiát) eredetileg hat rassz népesítette be, akiket színekkel jelöl: piros, sárga, narancssárga, zöld, kék és indigó. Utóbbit a Könyv expliciten az afro-amerikaiakkal azonosítja, és alsóbbrendű fajként aposztrofálja. A kék ehhez képest nem az Avatar Na’vijait jelöli profetikus módon, hanem a fehéreket… Hogy miért? Ne kérdezd, a legjobb tippünk, hogy a kék lehetett a kedvenc színe – mert nyilván őket hozza ki felsőbbrendűként.

Az Avatar-rajongóknak azonban nem kell búsulniuk, nem maradnak földönkívüliek nélkül: az Urantia Könyv szerint ugyanis Jézus, Lucifer, a Sátán, de még Ádám és Éva is űrlények voltak, akik a Földre látogattak.

Mo Siegel

Mo Siegel a Celestial Seasonings Tea alapítója, denveri irodájában (Fotó: Denver Post via Getty Images)

Sőt, Ádám és Éva egészen konkrétan azért érkeztek ide, hogy fejlesszék az emberi fajt. Teszik ezt úgy, hogy a felsőbbrendű fajokkal szaporodnak, a többit pedig kiirtják – ezt amúgy nem a Földön kezdték, az univerzum minden bolygóján tisztogattak egy sort. Nálunk azonban nem úgy sikerült a feladat, mint szerették volna: a Könyv szerint Ádám és Éva egészen konkrétan elbuktak. Ezért arra figyelmezteti a hívőit, hogy ne számítsanak több hasonló égi beavatkozásra ebben a témában, és vegyék a saját kezükbe az irányítást.

Az Inverse 2016-os leleplező cikkében megjegyzi, hogy ugyan az Alapítvány tagadja, hogy szekta lenne, de az Urantia Könyvben A Nebadon Ragyogó Estcsillaga (kissé túltolt) névre keresztelt UFO-próféta másképp rendelkezik. Ő arra kéri a híveket, hogy „egy új szektával” helyettesítsék a kereszténységet, ami a jövő „igaz vallása” lesz.

A szekta legnagyobb rajongója

„Valami merészet akartam, merészet kaptam… Az igazságot kutattam, és ez tömve volt vele” – mondta az Urantia Könyvről Mo Siegel, aki állítása szerint az írást használta iránytűként arra, hogyan irányította a Celestial Seasoningst. Többször úgy nyilatkozott róla, mint a könyvre, ami megváltoztatta az életét, mégpedig azért, mert a Jézus életének azon részeiről is beszélt, amik a Bibliából kimaradtak. Az Inverse az Urantia Könyvét a Mein Kampfhoz hasonlította.

1969-ben tehát az alapító atya, William Sadler meghalt, de Mo Siegel felfedezte az Urantia Alapítványt – ami így nem maradt vezető nélkül. Siegel olyannyira involválódott a szektában, hogy még az olyan apró-cseprő dolgok sem derogáltak neki, mint hogy megírjon néhány választ az Alapítvány oldalának Gyakori kérdések szekciójában. Egy helyen például azt írja: „minden ember egyenlő Isten előtt” és „a rassznak irrelevánsnak kellene lennie”. Ennek aztán azonnal ellentmond:

Az emberiség jelenleg annyit megy hátra, amennyit előre azáltal, hogy nem veszik figyelembe az eugenikát.

Mo Siegel

Mo Siegel és teái 1992-ben (Fotó: Profimedia)

Mindezt természetesen az Urantia Könyvből vette. Az iromány eszméi annyira megihlették a teamestert, hogy a Celestial Seasonings teásdobozain és teafilter címkéin található, „felemelő” idézeteket bevallottan a Könyv inspirálta.

A Celestial Seasonings továbbra is Észak-Amerika legnagyobb teamanufaktúrája, évi 75,76 millió dolláros (26 milliárd forintos) bevétellel. Mo Siegel azonban már nem része a teamárkának, miután 2002-ben kilépett a cégtől, hogy teljes figyelmét az Urantia Alapítványra fordíthassa. A tea eredeti, az alvó macival ma már ikonikussá vált formáját viszont semmilyen módon nem változtatták meg azóta sem.

Szóval, ha valaha is megkóstolod a Sleepytime teát, készülj fel, hogy a rajta olvasott „inspiráló mondatokat” egy űrlények által írt, szekták inspirált, rasszista, eugenikus könyvből vették.

És már jöhetnek is az édes álmok, igaz?

(Forrás: Inverse, Tasting Table, Thought Catalog, News.com.au)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top