A magyarok 59 százaléka dob ki élelmiszert, 23 százalék ráadásul kifejezetten sokat; leggyakrabban a pékáru kerül a szemetesbe – állapította meg a HonestFood egy korábbi felmérése. A találékonyak azonban – családi receptekkel vagy a fantáziájukat szabadjára engedve – ételpazarlást elkerülő fogásokat készítenek el – derült ki a Kometa „közvélemény-kutatásából”, amelyben a kedvenc maradékmentő receptjeikről kérdezték a magyarokat.
A csaknem 200 válaszadó remek ötleteket osztott meg, köztük hideg és meleg fogásokat. Kiderült, a gulyásleves és a mákos guba viszi a prímet az ételmaradékok hasznosítása terén.
Abszolút kedvenc maradékmentő receptünk a gulyásleves (a válaszadók 23 százaléka készíti, mindenki pörköltből), a dobogó második fokán a bundás kenyér és a melegszendvics (10 százalék) áll. Ezek régebbi kenyérből készülnek, a melegszendvicshez felhasználunk zöldség és felvágott feltéteket, de van, aki maradék pörköltet teszi rá, vagy éppen a korábban el nem fogyasztott bolognai mártást.
A pizzát is a kedvenc maradékmentő receptekhez soroljuk – jellemzően felvágottakat és zöldségeket teszünk rá, vagy csirkehúst, amiből gyros is készülhet. A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy remek lehetőség a pörkölt újbóli felhasználására. A megmaradt főtt krumpli vagy krumplipüré pedig pogácsaként vagy tócsniként kerülhet másnap az asztalra.
Ha van otthon tortilla lapunk, abba is beletölthetjük a csirkét és egyéb maradékokat. Csemegeuborkával és sajttal remekül fel lehet dobni a wrapet is. Sokan szeretik továbbá a rakott ételeket, ha maradt még rizs, tészta, felvágott, zöldség, vagy pörkölt. A zöldségekből pedig saláták is készülhetnek.
Kedvenc maradékmentő desszertünk a mákos guba, ami új életet lehel a megszáradt kiflibe. Ezt követi a rizskoch, avagy a rizsfelfújt. Van aki, a maradék zsemléből máglyarakást, a piskótából pedig somlói galuskát készít.
Még több ételmentő tipp:
- Kisebb mennyiségű maradékból remek köretek készülhetnek, amiket megbolondíthatunk különböző fűszerekkel.
- A zöldségeket felhasználhatjuk a későbbiekben krémként, krémlevesként, de a reggeli tojásrántottát is izgalmasabbá tehetjük velük, vagy sonkával együtt kenyérlángos is lehet belőlük.
- Banánból banánkenyér és muffin is készíthető, utóbbihoz más gyümölcsöket is hozzáadhatunk.
- Ha megszáradt a sütemény, főzzünk pudingot, majd tegyük bele egy tálba a két ételt! A pudingban a sütemény megpuhul, így teljesen megújult formájában fogyaszthatjuk (újra) az édes finomságot.