Egy igazi ’90-es évekbeli őrületet hoztunk el, amiről joggal hihettük akkoriban, hogy pár év, és lecseng az „újító” recept. Hát, nem! A Fanta-szelet évtizedek múltán is kelendő, legyen az vendégség vagy gyerekbuli, de a cukrászatokban is beszámolhatnak róla, hogy a 2020-as években is sikertermék a narancsos üdítő ihlette sütemény.
Jóllehet van abban némi bizarr, ha egy tepsi házi sütemény hozzávalói között négy deci Fanta (vagy Mirinda, legyünk igazságosak) a főszereplő. Szénsavas üdítőital egy süteményben? Úgy ám. Coca Cola-süti és Coca Cola-torta is létezik. A színét kitalálhatjátok. A Fanta-szelet báját a gyerekek körében menő üdítőitalon kívül a látványos trikolór adja: a sötétbarna piskótára hófehér krém, majd a pompás narancsréteg kerül.
Azért is népszerű ez a süti manapság is, mert ez tulajdonképpen egy túrótorta kakaós tésztaréteggel, a túróhoz pedig közismerten remekül illenek a citrusfélék (még ha az egy műanyagflakonból is származik). Sőt, elárulunk egy titkot: ha igazi narancslével készítjük, akkor is jól fog sikerülni a recept. Akárhogy is döntsünk, a túróhoz azért adjunk frissen reszelt citromhéjat, igazán jót fog tenni az ízeknek.
Fanta-szelet recept
Mi a jó öreg recept szerint haladtunk, amit anno még kockás füzetből kitépett füzet cetlijein terjedt kézről kézre, és úgy kezdődött, hogy 3 evőkanál liszthez végy három tojást… Mi sütőpor helyett szódabikarbónával sütjük, íme!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 evőkanál finomliszt
- 3 tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- Nagy csipet só
A krémréteghez:
- 30 dkg tehéntúró
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- Fél citrom reszelt héja
A fantás réteghez:
- 4 dl Fanta vagy más narancsos szénsavas üdítőital
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, a lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral és a kakaóporral, majd a cukros tojáshoz adjuk.
- Csomómentesre keverjük, és egy sütőpapírral kibélelt 20×20 cm-es tepsibe öntjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
- Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az összetört túrót és az alaposan megmosott citrom reszelt héját. Ha a tészta megsült és kihűlt, rásimítjuk a túrós krémet.
- A pudingport csomómentesre keverjük pár evőkanál üdítőitallal, hozzáadjuk a cukrot, és a Fanta maradékával együtt felforraljuk, amíg sűrű krémet nem kapunk. Még melegen ráöntjük a túrós rétegre, és pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.