„Gyomrot a gyomorba!” címmel pacalevőversenyt hirdettek meg egy dunapataji bisztróban. Mint a Mokka riportjából kiderül, a feladatra vállokozó pacalimádóknak egy hatalmas tállal kellett megenniük fél óra alatt. A 3 adag, közel másfél kilogramm pacalpörkölt mellé még 2 hatalmas szelet kenyeret kellett elfogyasztani és 1 liter folyadékot meginni.
A nagyétkű pacalevők körülbelül 15 perc alatt ették meg ezt bődületes mennyiséget. Aki az utolsó falatig elfogyasztotta, az az étterem vendége volt. Aki pedig menet közben feladta, az kifizette a 3 adagot, a maradékot pedig hazavihette.
Patajon amúgy régi hagyománya van a pacalfőzésnek. A Mokka stábjának 6 különféle ételt készítettek el marhagyomorból a levestől a pörköltig (mint például a velős pacalt, a csülkös pacalt és a portói pacalt, amelynek az alapja a pacalon kívül a bab és a kolbász) egyaránt.
A pacal egyébként a 16. században ínyencségnek számított, a 19. századra lett belőle béres étel, azaz a szegény emberek szegényes kosztja. Az I. világháború alatt viszont ismét kedvelt étek lett, ezután pedig hihetetlen karrierje indult el Magyarországon.
Kiemelt fotó forrása: TV2 / Mokka – videó