Ezerlapos rétest ismerünk, a francia mille-feuille vagy az olasz migle foglie is ezerlapos süteményeket takar. Íme, a krumpli, aminek úgyszintén a vékony, ropogós rétegekben rejlik a titka, és ígérjük, hogy sokkal, de tényleg sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az ezerlapos süteményeket!
Vannak köretek, amik önmagukban is olyan fenségesek, hogy észre sem vesszük, ha elfelejtettük mellőle a főétel. Ez az ezerlapos ropogós krumpli éppen ilyen.
2023-ban Instagramon és TikTokon is felkapták a 15 órásnak vagy ezerlaposnak nevezett krumplit. Nem csoda, hiszen igazi „diákcsemege”, egyúttal egy tetszetősebb junk food. Jól állnak neki a gyorsított videós felvételek is, 1-2 percbe sűrítve a készítés ismétlődő mozzanatait, amelyek komoly főzőtudást nem igényelnek.
Mi most nem a TikTokon felkapott ezerlapost mutatjuk, ami szintén hajszálvékonyra szelt burgonyákból áll, de azt a sült krumplit egy éjszakát pihentetik a hűtőben, majd kockákra vágva újabb zsiradékban újra kisütik.
@nick.digiovanni 1000 Layer Potatoes 1000layer potatoes
Mi az alábbiakban a TikTok sztár egy könnyedebb verzióját mutatjuk meg.
Ez az ezerlapos sokkal inkább az elmúlt években divatos Hasselback-burgonyának rokona. Közös bennük a vékony karikákra szelt krumpli, de míg a Hasselback-burgonya szeletei inkább rovátkázottak és néhány milliméter vastagságúak, addig az ezerlapos krumplié hajszálvékonyak. Bármelyik kedvenc csípős vagy zöldfűszerünket elbírja, és frissen-forrón akár magában is remek csemege. Hús tejföllel vagy más szósszal pedig egy komplett étkezés.
Krumplit, de milyet? Melyik jelzésű burgonyát használjuk hozzá?
Célszerű a krumplik besorolásának megfelelően választani vásárláskor a sütés-főzéshez. Az A-jelzést a salátának való, nem szétfővő burgonyák kapják; a B-típus az enyhén szétfővő, főzni való burgonyát jelzi. Sütéshez pedig a C-típusút válasszuk: a szétfővő, lisztes húsú sütnivaló burgonyák magas keményítőtartalmúak (18-22%-ban keményítőt tartalmaznak). Ilyen például az itthon is kapható Szászszorszép (Rioja) és a White Lady, továbbá az Agria, Lady Rosetta, Lady Claire, Oscar, Yukon Gold és a Venus Gold fajták.
Uborkagyalut elő: a ropogós ezerlapos krumpli receptje
A gyalu lehet káposzta- és tökgyalu, uborkagyalu vagy akár a négyoldalú reszelőnk megfelelő oldala. A lényeg, hogy így gyorsabban megleszünk a krumplik felszeletelésével, mintha késsel dolgoznánk. Sokkal egyenletesebbek is lesznek így a szeletek, ami kulcskérdés az alábbi receptben.
A jól sikerült ezerlapos krumpli titka, hogy dolgozzuk át a fűszeres zsírral a krumpliszeleteket, majd a legvégén süssük ropogósra. Ez nem a klasszikus ketchupos/majonézes sült krumpli. Remekül illik hozzá azonban a hűs, savanykás tejföl, a joghurtszószok, citromos-zöldfűszeres öntet, de akár magában is finom. Persze köretként is tálalhatjuk főétel mellé, ez esetben igazán királyi kíséretet kap a tányér főszereplője. Kezdjük is!
Hozzávalók:
- 1,2 kg C-típusú burgonya
- 15 dkg félkemény vagy kemény, ízletes sajt (pl. cheddar, edami, gouda, trappista)
- 1 dl olvasztott kacsazsír (libazsír és mangalicazsír is tökéletes)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Rozmaring vagy kakukkfű frissen őrölt színes (vagy fekete) bors és ízlés szerint más friss vagy szárított zöldfűszerek
- Ízlés szerinti mennyiségben durva szemű só
- Minimális olaj a sütéshez
Elkészítése:
- Meghámozzuk a krumplikat, és ha lassabban dolgozunk vele, egy tál vízben tartjuk, hogy ne barnuljanak be.
- Gyalun a krumplik kisebb átmérőjű végét a gyalu éléhez tartva leszeleteljük. Lecsepegtetjük, leitatjuk róla a nedvességet.
- Ugyanezen a gyalun a sajtot is egészen vékony lapokra szeljük.
- Egy kis edényben finoman megolvasztjuk a kacsazsírt, és belekeverjük a felaprított friss vagy szárított zöldfűszereket. Meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk a fokhagymát, amit szintén belekeverünk.
- Egy sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.
- A zsíros-fűszeres krémben átforgatjuk a krumpliszeleteket, majd kirakjuk vele a sütőedényt. Néhány réteg krumplira helyezzünk egy-egy réteg sajtot is. A sajtból hagyjunk a legvégén a tetejére (de ezt csak az első sütés után fogjuk rátenni).
- Először 180 fokra előmelegített sütőben lefedve 20 percig sütjük, majd kivesszük.
- Ha már nem tűzforró, akár ugyanabban az edényben, akár újat vehetünk elő a további munkához. Tégla- vagy kockaalakú kis tornyokat vágunk a rétegzett krumpliból, és a legtetejére teszünk egy fedőréteg sajtot.
- Immár fedés nélkül 200 fokon tovább sütjük a krumplit, míg a teteje szépen megpirul. Ez további kb. 15 percet vesz majd igénybe.