Sült krumpli, ahogy imádni fogod: az ezerlapos ropogós krumpli receptje

Pásztor Rozi | 2024. Január 23.
Nincs az a finnyás gyerek, aki ne szeretné!

Ezerlapos rétest ismerünk, a francia mille-feuille vagy az olasz migle foglie is ezerlapos süteményeket takar. Íme, a krumpli, aminek úgyszintén a vékony, ropogós rétegekben rejlik a titka, és ígérjük, hogy sokkal, de tényleg sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az ezerlapos süteményeket!

Vannak köretek, amik önmagukban is olyan fenségesek, hogy észre sem vesszük, ha elfelejtettük mellőle a főétel. Ez az ezerlapos ropogós krumpli éppen ilyen.

2023-ban Instagramon és TikTokon is felkapták a 15 órásnak vagy ezerlaposnak nevezett krumplit. Nem csoda, hiszen igazi „diákcsemege”, egyúttal egy tetszetősebb junk food. Jól állnak neki a gyorsított videós felvételek is, 1-2 percbe sűrítve a készítés ismétlődő mozzanatait, amelyek komoly főzőtudást nem igényelnek.

Mi most nem a TikTokon felkapott ezerlapost mutatjuk, ami szintén hajszálvékonyra szelt burgonyákból áll, de azt a sült krumplit egy éjszakát pihentetik a hűtőben, majd kockákra vágva újabb zsiradékban újra kisütik.

@nick.digiovanni

1000 Layer Potatoes 1000layer potatoes

♬ original sound – nick.digiovanni

Mi az alábbiakban a TikTok sztár egy könnyedebb verzióját mutatjuk meg.

Ez az ezerlapos sokkal inkább az elmúlt években divatos Hasselback-burgonyának rokona. Közös bennük a vékony karikákra szelt krumpli, de míg a Hasselback-burgonya szeletei inkább rovátkázottak és néhány milliméter vastagságúak, addig az ezerlapos krumplié hajszálvékonyak. Bármelyik kedvenc csípős vagy zöldfűszerünket elbírja, és frissen-forrón akár magában is remek csemege. Hús tejföllel vagy más szósszal pedig egy komplett étkezés.

Krumplit, de milyet? Melyik jelzésű burgonyát használjuk hozzá?

Célszerű a krumplik besorolásának megfelelően választani vásárláskor a sütés-főzéshez. Az A-jelzést a salátának való, nem szétfővő burgonyák kapják; a B-típus az enyhén szétfővő, főzni való burgonyát jelzi. Sütéshez pedig a C-típusút válasszuk: a szétfővő, lisztes húsú sütnivaló burgonyák magas keményítőtartalmúak (18-22%-ban keményítőt tartalmaznak). Ilyen például az itthon is kapható Szászszorszép (Rioja) és a White Lady, továbbá az Agria, Lady Rosetta, Lady Claire, Oscar, Yukon Gold és a Venus Gold fajták.

Uborkagyalut elő: a ropogós ezerlapos krumpli receptje

A gyalu lehet káposzta- és tökgyalu, uborkagyalu vagy akár a négyoldalú reszelőnk megfelelő oldala. A lényeg, hogy így gyorsabban megleszünk a krumplik felszeletelésével, mintha késsel dolgoznánk. Sokkal egyenletesebbek is lesznek így a szeletek, ami kulcskérdés az alábbi receptben.

A jól sikerült ezerlapos krumpli titka, hogy dolgozzuk át a fűszeres zsírral a krumpliszeleteket, majd a legvégén süssük ropogósra. Ez nem a klasszikus ketchupos/majonézes sült krumpli. Remekül illik hozzá azonban a hűs, savanykás tejföl, a joghurtszószok, citromos-zöldfűszeres öntet, de akár magában is finom. Persze köretként is tálalhatjuk főétel mellé, ez esetben igazán királyi kíséretet kap a tányér főszereplője. Kezdjük is!

A csalafinták egy-egy szalonnát is rejtenek a rétegek közé / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version