nlc.hu
Gasztro
Téli kényeztetés: szilvalekváros-mákos gőzgombóc – recept

Hüttekedvenc a konyhánkban: a gőzgombóc receptje

Az osztrák Germknödel, a bajor Dampfnudeln, a sváb Hefenknödel vagy Hefeknedle közeli rokonok, ők a gőzgombócok. Mikor készítsük el a hütték kedvencét, ha nem most?

A forró és puha gőzgombóc a síelések egyik kedvenc édessége, gyors kalóriapótló, ami felmelegít. Nem muszáj azonban a Mátrába vagy az Alpokig menni hozzá: a téli hónapokban kedvelt édesség kifőzdék, éttermek és cukrászdák kínálatában is. Klasszikus ízesítése a szilvalekváros töltelék mákos szórással, de az utóbbi években felélénkült népszerűsége révén megjelentek a nutellás, mogyoróvajas, almás-fahéjas ízesítések is.

A gőzgombóc sósan és édesen is készül. A régi paraszti világban egy megbízhatóan laktató fogás volt, és ekkoriban még disznózsírral gyúrták be. Kínálták lekváros töltelékkel és diós-mákos szórással is, de hagyományosan savanyú káposztával és babbal, nehéz füstölt húsok mellé adták. A sváb gőzgombócot (Hefenknödel vagy Hefeknedle) akár pörköltek vagy főzelékek mellé is adták.

Baranyában, a Pécsváradi járásban található Geresdlakon a gőzgombócnak még fesztivált is szerveznek, legutóbb tavaly szeptemberben érkezett több ezer látogató a mindössze 727 ember lakta községbe egy közös gőzgombócozásra. Kis érdekesség, hogy Geresdlakon közel húsz éve minden decemberben elkészítik a mézeskalácsfalut, amely a település mézeskalácsban megformázott mása, majd egész évben látható.

Mákos-szilvalekváros gőzgombóc vaníliasodóval

Sok-sok mákkal, porcukorral / Fotó: Paul Biris, Getty Images

Mákos-szilvalekváros gőzgombóc vaníliasodóval – recept

Hozzávalók a gombócokhoz:

  • 35 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 22 dkg sűrű szilvalekvár
  • 18 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 12 dkg darált mák
  • 6 dkg porcukor

Elkészítése:

  • Langyos tejben felfuttatjuk a cukor felével a belemorzsolt friss élesztőt. A tej ne legyen se hideg, se forró, hogy működjön benne az élesztő.
  • A keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az egész tojást, a maradék cukrot, a sót, végül a felfuttatott élesztőt. Összedagasztjuk, ne legyen se folyós, se túl keményre dagasztott a tészta. Végül letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten (kellemes melegben) legalább fél, maximum 3/4 órán át kelesztjük.
  • A megkelt tésztát vastagra kinyújtjuk, és kb. 10 (nagyjából egyforma) méretű kockára vágjuk. Könnyebb először egy hosszanti téglalap alakban felvágni, azt hosszában megfelezni, majd keresztben kockákat vágni a tésztából.
  • Egy késsel bevágásokat ejtünk a kockákon, és a sűrű szilvalekvárral betöltjük. Ekkor még kicsi a tészta, ezen ne lepődjünk meg, és kb. egy csapott evőkanálnyi lekvárt tudunk majd beletenni. A sűrű szilvalekvár hozzá az ideális, nem a hígabb, folyós.
  • Visszazárjuk a „tésztatasakokat”, és szabályos gombócokat formázunk belőlük.
  • Egy kislábasban felolvasztjuk a vajat, és megkenjük vele a gombócok tetejét.
  • Gőzölőedényben kb. 12-14 perc alatt megpároljuk. Ha nincs gőzölőedényünk, egy kevés forrásban lévő víz fölé helyezzünk rácsot vagy még egy edényt, és fedjük le. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy valóban gőzöljük a gombócokat.
  • Látni fogjuk a gombócok külsején, ha már nem nyersek, de ha látványra nem vagyunk biztosak benne, akkor érintésre érezni fogjuk, hogy ragacsos, nyers-e még a tészta. Ennél a műveletnél legyünk óvatosak, mert a forró gőz az arcunkba csaphat, és a gombócokhoz is csak óvatosan nyúljunk. Kiszedőkanállal vagy lapáttal fogjuk tudni kivenni, és érdemes hideg vízzel benedvesített kézzel hozzáérnünk vagy akár ki is csippenteni belőle egy darabot.
  • A darált mákot összekeverjük a porcukorral.
  • El is készültünk a gombócokkal. Úgy tálaljuk, hogy egy mélytányérba merünk a vaníliasodóból, és ráhelyezünk egy gombócot. Ha maradt az olvasztott vajból, újra felmelegítjük, és ismét megkenjük vele a gombócok tetejét. Végül annyi porcukros mákkal szórjuk meg, amennyivel csak jólesik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top