Menzakaja a csúcson: a sült túrós zsemlének nem kell ázott-vizes vacaknak lennie

Pásztor Rozi | 2024. Január 31.
A sült túrós zsemlét mi nem édességnek, hanem főételként kaptuk az általános iskolában. Egy tartalmasabb gulyásleves vagy bableves után volt a következő felvonás, és mi mindig vártuk.

A napközis sült túrós zsemlét annak ellenére imádtuk, hogy az alja vizesen átázott, és a túró jócskán fel volt hígítva benne. Volt benne valami ellenállhatatlanul vonzó. Talán az, hogy otthon soha nem kaptunk ilyet, és egyébként is: ami túrós és sült, az csak jó lehet.

Sokaknak lehet, hogy kevésbé lelkesítő a maradék péksüteményből készített édesség, de ha felébredt bennünk a nosztalgia, érdemes tenni vele egy próbát. Lényeges, hogy ehhez a retró finomsághoz kifejezetten a szikkadt zsemle ideális, nem a friss!

Egy jó minőségű kenyér soknaposan is mutatós és ehető. Egy igazi jó kovászos kenyér különösen jól bírja a napok múlását. A zsemle ezzel szebben „csúnyábban öregszik”. Frissen akár magában is finom – még a vizes zsemle is –, de amint szikkadni kezd, összeesik a buci, a bélzete elveszíti a puha légiességét, és nem utolsósorban nem is fest túl megnyerően.

Szikkadt zsemléből új étel / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

A frissességét veszített zsemle azonban remek alapanyag!

Töltött húsokhoz ideális, legyen az göngyölt hússzelet vagy egyben sertésdagadó: a tejbe áztatott zsemlét sózzuk, borsozzuk, friss petrezselymet és tojást adunk hozzá, végül kinyomkodjuk, és ízletes tölteléket gyúrhatunk belőle.

A szikkadt zsemle remek édesség-alapanyag is, sőt egy igazán okos megoldás. Gyakorlatilag a tésztakészítés munkafázisát spórolhatjuk meg vele. Duplán hasznos tehát, mert a maradékot is megmentjük, és tésztát sem kell gyúrnunk/kevernünk.

Pontosan így lehettek vele anno a közétkeztetésben is. A sok gyerekre, diákra, dolgozóra nem lehetett előre kikalkulálni a zsemlemennyiséget (sem), így a megmaradt pékáru újrahasznosítása egy racionális döntés volt a menzákon. Otthon ugyanígy eljárhatunk.

Élelmiszer-maradékból mutatós új étel / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

A sült túrós zsemle receptje

Az alábbi recept a sok hozzávaló ellenére egyszerű és haladós. Ha szeretnénk vinni bele egy kis extrát, válasszuk szét a tojásfehérjét- és sárgáját. Utóbbit keverjük a túróhoz, a fehérjét pedig egy teáskanál cukorral habbá verve is hozzáadhatjuk a túróhoz. Így könnyedebb, légiesebb lesz a töltelék.

Bár a napköziben szó sem volt baracklekváros kísérőről, a túrós édességekhez jól illik a barackíz!

Egy nagy tepsit meg fognak tölteni a zsemlék / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version