nlc.hu
Gasztro

Egész évben kedvenc: szilvalekváros gombóc – recept

Szilvalekváros gombóc kis extrával: így lesz gyönyörű narancssárga a tésztája

A legtöbbünk kamrájában mindig van liszt, tojás, cukor, egy kis dió és szilvalekvár. Készülhet egy adag isteni szilvalekváros gombóc?

Kinek melyik gombóc a kedvence? Szilvás gombóc, túrógombóc, sárgabarackos gombóc, meggyes gombóc, cseresznyés gombóc? A túrógombócon kívül mindegyikben egy gyümölcs a töltelék, amit sokan a „plöttyedt” szilva, barack és a többi gyümölcs miatt nem szeretnek. Tény, hogy a gombócokban összeesik a gyümölcsös töltelék, a gyümölcshús elveszíti a feszességét. Erre a problémára (már ha ez probléma!) jó megoldás az örök kedvenc túrógombóc vagy az alábbi finomság, a szilvalekváros gombóc.

Bár minden izgalmas új recept úgy születik, hogy valamiben eltértünk a szokásoktól. Ezt a gombócot is el lehet másfajta lekvárral készíteni, de a sűrű, krémes szilvalekvár, azon belül is a szatmári szilvalekvár a magyar konyha egy igazi kincse. A Hungarikumok Gyűjteményében a Magyar Értéktár része, amiről így ír a Hungarikum.hu: „A szatmári szilvalekvár sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, pasztaszerű állományú, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készült termék. A szilvalekvár magas vastartalma miatt vérszegénység ellen kiváló, a gyomor és emésztési bántalmak orvoslására alkalmas. Alapanyaga a Tiszaháton, Szatmárban évszázadok óta termő Magyarország legnevezetesebb fajtája, a Besztercei szilva és a paraszti tájfajtaként ismert Nemtudom szilva, melyet 2012-ben ismert el külön fajtaként a Fajtaminősítő Bizottság. A szilva szeptember elején érik, apró szemű, gömbölyű alakú, hamvas, nem magvaváló a gyümölcs.”

Ha más ízzel készítenénk, csakis sűrű lekvárt használjunk, a hígabb lekvár (már ha annak nevezhetjük egyáltalán!) elfolyhat a gombócokban.

Szilvalekváros gombóc

A maradék tésztából gyúrjunk kis nudlikat! / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

A szilvalekváros gombóc receptje édesburgonyás tésztával

Ez a gombóc attól is különleges, hogy burgonya helyett édesburgonyát gyúrunk a tésztájába. Ennek a gyökérzöldségnek más a keményítőtartalma, mint a krumplinak (a burgonyának típusonként és fajtánként is eltérő a keményítőtartalma). Mindenképpen nagy előnye, hogy így kevesebb lisztet használunk, ízesebbek és puhábbak lesznek a gombócok.

Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:

A tésztához:

  • 80 dkg édesburgonya
  • 30 dkg liszt (ha nem jól formázhatók a gombócok, adjunk hozzá esetleg többet)
  • 1 púpozott evőkanál búzadara
  • 2 L-es méretű tojás
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 1-3 evőkanál cukor vagy méz (attól függően, mennyire szeretnénk édesre az ételt)
  • 1 evőkanál porcukor (édesszájúaknak több!)
  • 3 evőkanál liba- vagy sertészsír
  • 1 púpozott mokkáskanál só

A morzsához:

  • Egy nagy marék darált dió
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa (vagy kiszárított kalács morzsává őrölve)
  • 12 dkg fahéjjal elkevert porcukor, ízlés szerinti arányban
  • Egy csipet só
Készülőben: szilvalekváros gombóc

Ilyen arányokkal gyúrd be a gombócokat / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

  • Az édesburgonyákat meghámozzuk és akár egyben sós vízben puhára főzzük.
  • Krumplinyomón átpasszírozzuk a puha édesburgonyákat, és amíg előkészítjük a többi hozzávalót, hagyjuk hűlni.
  • Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a búzadarát, a szobahőmérsékletű zsírt, és kézzel összegyúrjuk a hozzávalókat.
  • Minimum 20 percet pihentessük hűtőben a tésztát.
  • Belisztezett gyúródeszkán nyújtófával a képen látható vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakban, miközben a felületét is lisztezzük. Ha letapadna, alá is lisztezhetünk.
  • Kb. 6×4 cm-es téglalapokra osztjuk a tésztát. A megmaradt tésztadarabokat gyúrjuk össze, és mehet kis krumplinudliknak a gombócok mellé.
  • A képen látható mennyiségben szedjünk szilvalekvárt a tésztalapokra, majd gyúrjuk őket gombóccá. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon nyílás a gombócok felületén, jól nyomkodjuk át az ujjunkkal.
  • A gombócok kifőzéséhez tegyük lobogó, sós vízbe őket. Időnként finom mozdulatokkal keverjük át, hogy a gombócok ne tapadjanak össze.
  • Ha felúsznak a víz tetejére, vegyünk vissza a hőmérsékletből, és még 3 percig főzzük, finoman gyöngyöző vízben.
  • Tapadásmentes serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és pirítsuk meg rajta a morzsát. Folyamatosan kevergessük, mert könnyen odakap.
  • Ha megégett, inkább dobjuk ki, és kezdjük újra.
  • Keverjük be a fahéjas porcukorral, a sóval és a diótörettel – és meghempergetjük a gombócokat az ízesített morzsában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top