nlc.hu
Gasztro

Mondjuk, miért fagyaszd le a tészta vizét!

Mondjuk, miért fagyaszd le a tészta vizét!

Képzeld el, hogy van a kezedben egy titkos összetevő, amely új magasságokba emelheti kulináris alkotásaidat. Nos, szerencséd van, mert van egy egyszerű konyhai trükk, amely erre képes: a tésztavíz fagyasztása.

A tészta vize igazi kulináris gyöngyszem, nem akármilyen víz. A tésztából a főzés során felszabaduló keményítővel van átitatva, így természetes sűrítőanyag. Ha mártásokhoz vagy levesekhez adod, selymes textúrát és finom ízt kölcsönöz az ételeknek éttermi minőségben – írja a Nosalty.  

Hogy fagyasszuk le a tészta vízét?

A tésztavíz lefagyasztásához először főzd le a tésztát a szokásos módon. Ha elkészült a tészta, ahelyett, hogy a vizet a lefolyóba öntenéd, használj hőálló edényt vagy jégkockatartót a folyadék összegyűjtésére. Hagyd lehűlni szobahőmérsékletre, mielőtt a fagyasztóba teszed. A csak néhány evőkanálnyi mennyiséget igénylő receptekhez jó választás a jégkockatartó, mert így könnyebb adagolni. Nagyobb mennyiséget igénylő receptekhez fagyaszd le csészényi adagokban. Fagyasztás után tedd át egy visszazárható zacskóba a megfagyott tésztalevet a maximális frissesség érdekében.

Tészta fagyasztása

Fotó: Getty Images

Ha készen állsz a fagyasztott tésztavíz felhasználására, ne feledd, a türelem kulcsfontosságú! Tedd át a fagyasztóból a hűtőbe azt a mennyiséget, amire szükséged van, és hagyd, hogy egy-két nap alatt lassan kiolvadjon. Ez a fokozatosság biztosítja, hogy a keményítő sértetlen maradjon, és sűrítő funkciója ne vesszen el.

A tészta vizét felhasználhatod olyan szószok sűrítésére, mint a carbonara vagy akár a paradicsomszósz, aminek zamatos, krémes állagot ad, anélkül, hogy sok tejszínre vagy vajra lenne szükséged. Ezenkívül kiválóan helyettesítheted vele az alaplevet különféle ételekben, mert megfelelő mélységet és ízt ad. A kenyér- és pizzatészta receptek fejlesztésére is használhatod, sőt, a növényeidet is meglocsolhatod vele! Tehát, amikor legközelebb tésztát főzöl, ne hagyd, hogy az értékes tésztavíz veszendőbe menjen.

Fagyaszd le, és máris egy kulináris titkos fegyver áll a rendelkezésére, amely ízfokozó és sűrítő tulajdonságaival feldobja ételeid!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top