nlc.hu
Gasztro

Hamburgerek sütési hőmérsékletet.

Felejtsd el a szaftosabb hamburgereket!

A finnek megvizsgálták a hamburgerpogácsákat és arra jutottak, hogy csak jól átsütve érdemes fogyasztani.

Nehezebb elkerülni az E.coli baktériumot, ha a hamburgerpogácsa csak alig vagy épp közepesen átsült – figyelmeztet a Ruokavirasto, finn élelmiszer-biztonsági hivatal. A kutatók szimulációt végeztek annak meghatározására, hogy hány E. coli-betegség fordulna elő, ha a hamburgerpogácsákat különböző hőmérsékleten sütnék.

Arra jutottak, hogyha az összes hamburgerpogácsa 12 százalékát közepesen  átsütve tálalnák fel – vagyis körülbelül 55°C-os belső hőmérséklettel –, akkor Finnországban évente 100 hamburgerrel összefüggő betegség jutna minden 100 ezer lakosra. Ha a burgerpogácsákat teljesen átsütnék, akkor 100 ezer emberre mindössze három betegség jutna, és a hivatal szerint ezeket a betegségeket is inkább a konyhai „keresztszennyeződés” okozná.

ínycsiklandó hamburger

A hamburger csak jól átsütve az igazi (Fotó: Pexels.com)

Részben azért főzünk ételt, hogy elpusztítsuk ezeket a káros baktériumokat, amelyek megbetegíthetnek vagy akár meg is ölhetnek. A hőmérsékletet halálos szintre, legalább 71 C-ra kell emelni, elég hosszú ideig ahhoz, hogy az élelmiszerben élő baktériumokat elpusztítsa” – idézi a Food and Wine Dr. Kimon-Andreas Karatzast, a Readingi Egyetem élelmiszer-mikrobiológiai professzorát.

Ha alulkészült hamburgert eszel, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a benne lévő betegségeket okozó baktériumokat nem melegítik fel kellőképpen ahhoz, hogy elpusztítsák őket, így továbbra is életben maradhatnak, majd elszaporodhatnak a szervezetedben, ami potenciálisan nagyon súlyos betegséget okozhat.

Bár a Nemzetközi Hamburger Nap augusztus 27-én van, azért álljon itt 3 ellenállhatatlan hamburger, amit te is elkészíthetsz otthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top