Tényleg egészségesebb a kovászos kenyér?

S. Z. | 2024. Február 18.
A kovászos kenyér sokak kedvence az íze és az állaga miatt, de vajon érdemes-e egészségügyi megfontolások miatt fogyasztani?

A kovászos kenyér a pandémia óta reneszánszát éli. Igaz, akik a karantén idején belevágtak a kovásznevelésbe és a kenyérkészítésbe, azok közül ma már csak kevesen sütnek kovászos finomságokat. Az igény viszont megmaradt, így egyre több pékségben, élelmiszerboltban kaphatunk kovászos kenyeret – még ha az ipari verzió nem is olyan, mint a kézműves. A kovászt gyakran szuperélelmiszerként és a normál kenyérhez képest egészségesebb választásként emlegetik. De valóban így van?

Miből készül a kovászos kenyér?

A legtöbb kereskedelemben kapható normál kenyér élesztővel készül, ami valójában a Saccharomyces cerevisiae nevű gombafajta. Ez teszi lehetővé, hogy a kenyér megkeljen – mondta Josephine Wee, a Penn State University élelmiszer-tudományi adjunktusa a TODAY.com-nak. Az élesztőt aktiválják, összekeverik vízzel, liszttel sóval és különféle adalékanyagokkal, az egészet tésztává gyúrják, majd megsütik. 

Fotó: Getty Images

A kovászos kenyér – lisztből és vízből álló – starter kultúrával készül, amely pékélesztő helyett vadélesztőt és élő baktériumokat tartalmaz. A vadélesztők és baktériumok természetes módon megtalálhatók a környezetünkben; a kovászba a lisztből, valamint a készítés helyszínéül szolgáló konyha levegőjéből kerülnek bele.

A kész kovász mikrobiomjában tejsavbaktériumok és ecetsavbaktériumok is vannak, ezek adják a kovászos kenyér savanykás ízét. Mivel mindenki eltérő mikrobiális környezetben él, minden kovászkultúra más és más lesz – ez befolyásolhatja a kenyér ízét, kelesztését, textúráját és héját. Vagyis a maga módján minden kovászos kenyér egyedi és különleges.

A kovászos kenyér tápanyagtartalma

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának FoodDATA Central adatbázisa szerint így néz egy közepes méretű szelet kenyér (kb. 50 gramm) tápanyagtartalma:

Emellett a kovászos kenyér vitaminokat és ásványi anyagokat, többek között B-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz, valamint antioxidánsok és prebiotikumok kiváló forrása.

A felhasznált liszt függvényében változhat a kovászos kenyér beltartalma, de általánosságban elmondható, hogy rendelkezik olyan egészségügyi előnyökkel, amelyekkel a normál kenyér nem. Például magasabb a tápanyagtartalma, lassabban emeli a vércukorszintet, könnyebben emészthető, támogatja a bélrendszer egészségét.

Mennyire egészséges a kovászos kenyér?

„Az erjedés javíthatja az ásványi anyagok és vitaminok biológiai hozzáférhetőségét a kovászos kenyérben a hagyományos kenyérhez képest” – mondta Charlene Van Buiten, a Colorado Állami Egyetem élelmiszer-tudományi tanszékének adjunktusa. Ez annak köszönhető, hogy a baktériumok a fermetáció során egy fitáz nevű enzimet termelnek, amely lebontja a fitinsavat, egy olyan „antitápanyagot”, amely ronthatja a vitaminok felszívódását.

Amikor kovászos kenyeret választunk, keressünk olyanokat, amelyekben teljes kiőrlésű búza, tönkölybúza vagy rozs van. Nézzünk meg az összetevőket, és válasszuk azt, amelyik kevesebb alkotóelemet tartalmaz.

Exit mobile version