nlc.hu
Gasztro

A reggelik reggelije: a buggyantott tojás mesterfogásai

Izgalmasabb, mint a rántotta és tükörtojás: a buggyantott tojás három trükkje

Ha unod a főtt tojást, a rántottát és a tükörtojást, készíts buggyantott tojást! Sokan félnek a bonyolultnak tűnő készítéstől, de ez a néhány technikai trükk segíteni fog.

A ráérős villásreggelik, divatosabb nevükön a brunchok sztárja a buggyantott tojás. A Benedek-tojás (Eggs Benedict) és a Florentine-tojás tetején is a lustán elterülő buggyantott tojás viszi a főszerepet, de úgy is finom, ha csak egy pirítósra vagy bagettre tesszük. Igazi luxusfinomság, ha füstölt lazacszeletek vagy sült hús tetejére fektetjük a forró buggyantott tojást, amiből ráfolyik a sárgája.

Ha egy reggelizőben, étteremben elegánsan akarják feltüntetni az étlapon, posírozott tojás név alatt fut, de a posírozás olyan konyhai műveletet is jelenthet, amely során a forráspont alatti folyadék ízesített, így alaplében, húslevesben vagy borban főzünk rövid ideig húst vagy halat például.

Buggyantott tojás

Buggyantott tojás, a brunch-ok királynője / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

3 trükk, amit ha betartasz, nem fog szétfolyni a tojás

A buggyantott tojás egy elegáns, de egyszerűen elkészíthető étel. Sokan neki sem kezdenek, mondván, macerás maga a művelet, de nekem például már legelőször is sikerült. Tényleg nem nem egy nagy ördöngösség. A készítésének számos trükkje fellelhető a neten és szakácskönyvekben, de mi ezt a hármat találtuk igazán hasznosnak mind közül.

1. Előhőkezelés egészben

Forraljuk fel a vizet. Egy kicsit vegyünk vissza a lángból, hogy még bugyogjon a víz, de már forráspont alatt legyen. A nyers tojást – egyben, feltörés előtt – először egy evőkanálban vagy merőkanálban 10 másodpercre engedjük bele a forró vízbe.

Nagyon fontos, hogy alaposan mossuk meg a tojást a művelet előtt. Ezt a lépést teljesen tiszta héjú tojással csináljuk csak meg!

Így a tojás fehérjéje belül kap egy hajszálvékony réteget, aminek köszönhetően lesz egy kis tartása. Így, amikor beleengedjük a nyers tojást a forró vízbe, kevésbé folyik szét a fehérje a vízben.

2. Az evőkanálnyi ecet

A fentebb írt posírozás – mint technológia – annyiban stimmel is, hogy a főzővízbe érdemes egy kis ecetet tennünk. Ne túl sokat, hogy ne legyen ecetes ízű a tojás! A savas közeg létrehozása abban segít, hogy az előhőkezelés után még inkább összerántja a tojásfehérjét, hogy a bugyogó vízbe nyersen kerülő élelmiszer ne ússzon szerteszét, ne folyjon szét a vízben. 1 liter vízhez elegendő csak egyetlen evőkanál 20%-os ecetet adni, ne vigyük túlzásba, mert a tojás fel tudja venni az ecet ízét.

Frissen a főzővízből: buggyantott tojás

Frissen a főzővízből / Fotó: Diana Miller, Getty Images

3. Az apró lyukú szűrőt felejtsd el!

Számos receptben, videóban az apró lyukú fémszűrővel fogják fel a tojást a forró vízben. Egy-egy Insta-videó erejéig ez szép megvalósítás, de azt már nem mutatják, hogy a lyukakba belefövő tojásfehérjét milyen idegőrlő kiszedni a szűrő lyukai közül.

Mi azt javasoljuk tehát, hogy maradjunk a jól bevált technikánál, és merőkanállal fogjunk alá a buggyantott tojásnak. Tökéletesen működni fog a módszer így is, hogy nem folyik ki a szűrőn a víz.

Ha kedvet kaptál a buggyantott tojás készítéséhez, Jamie Oliver megmutatja az ő módszerét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top