Aki szereti az újhagyma zöldjét, biztosan csóválta már a fejét, amikor látta valahol a szemetesben landolni a zsenge zöld szárakat. Sok boltban és zöldségesnél már ki sem kerül a pultba az egész újhagyma, előtte megfosztják a zöldjétől, és csak a csonkolt, rövidebb hagyma kerül a vásárlók elé.
Az újhagyma márpedig a kis gumóhoz közeli, fehér részből, majd az átmenet utáni zöld szárakból is áll. Más a textúrája és az íze is a két résznek: az alsó rész „hagymásabb”, a felső szárak lágyabb ízűek. Érezni benne a zöld színű zöldségek klorofillal teli éltető, tápláló hatását, a szakácsok pedig jól tudják, milyen remekül lehet frissíteni egy kis újhagyma zöldjével az ételeket.

Nem kidobandó, értékes alapanyag a zöldje is! / Fotó: Westend61, Getty Images
Sokan egyébként egy másik növénynek hiszik, de az újhagyma valójában a zsenge vöröshagyma. Még fiatal, a gumója a föld alatt még éppen csak duzzadni kezd, és kevésbé csípős, erős aromájú.
Ha ránk hallgattok, nem sütitek-főzitek agyon, mert az újhagyma friss, zsenge zöldje hőhatásra sokat veszít az aromáiból, a tartását pedig teljesen elhagyja. 13 ötletet hoztunk, hogy az újhagyma zöldje a lehető legjobb helyen végezze: a tányérotokon!



