nlc.hu
Gasztro

13 étel, amiben az újhagyma zöldjének a helye

Kidobod az újhagyma zöldjét? Ne tedd! 13 ételt mutatunk, amit feldobhatsz vele

Az újhagymának nem csak az alsó, fehér része ehető. Dehogyis!

Aki szereti az újhagyma zöldjét, biztosan csóválta már a fejét, amikor látta valahol a szemetesben landolni a zsenge zöld szárakat. Sok boltban és zöldségesnél már ki sem kerül a pultba az egész újhagyma, előtte megfosztják a zöldjétől, és csak a csonkolt, rövidebb hagyma kerül a vásárlók elé.

Az újhagyma márpedig a kis gumóhoz közeli, fehér részből, majd az átmenet utáni zöld szárakból is áll. Más a textúrája és az íze is a két résznek: az alsó rész „hagymásabb”, a felső szárak lágyabb ízűek. Érezni benne a zöld színű zöldségek klorofillal teli éltető, tápláló hatását, a szakácsok pedig jól tudják, milyen remekül lehet frissíteni egy kis újhagyma zöldjével az ételeket.

Újhagyma fehérje és zöldje

Nem kidobandó, értékes alapanyag a zöldje is! / Fotó: Westend61, Getty Images

Sokan egyébként egy másik növénynek hiszik, de az újhagyma valójában a zsenge vöröshagyma. Még fiatal, a gumója a föld alatt még éppen csak duzzadni kezd, és kevésbé csípős, erős aromájú.

Ha ránk hallgattok, nem sütitek-főzitek agyon, mert az újhagyma friss, zsenge zöldje hőhatásra sokat veszít az aromáiból, a tartását pedig teljesen elhagyja. 13 ötletet hoztunk, hogy az újhagyma zöldje a lehető legjobb helyen végezze: a tányérotokon!

Krumplisaláta újhagymával
Megnézem
Összes kép (13)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top