nlc.hu
Gasztro

Húsvéti lakoma: 10 kipróbált recept a tormás sonkatekercstől a pogácsáig

10 kipróbált húsvéti recept, amiből teljes lakomát tudsz varázsolni

Ha csak néhányat elkészítesz az alábbi receptek közül, máris csodálatos finomságok kerültek a húsvéti asztalra! Ha ezeket kiegészíted még friss retekkel, zsenge újhagymával és persze a kötelező húsvéti sonkával, kész is a húsvéti terülj-terülj asztalkám.

Sonkatekercsek mennyei töltelékkel

Felejtsd el a bolti gépsonkás sonkatekercseket! Ezekben rendre ízetlen, növényi zsiradék alapú krém alkotja a tormakrémet, ami sok tormát köztudottan nem látott. Ha magadnak készíted otthon, pontosan tudod, miből áll, a prágai sonka például már önmagában remek indítás. A tölteléke gazdag: mascarponéval, ricottával, tormával – a curryt pedig csak akkor tedd bele, ha a család is szereti! El is lehet felezni az adagot, és csak a felébe tenni curryport is. Jól is mutat a húsvéti asztalon!

Currys-tormás sonkatekercsek – tovább a receptre!

Currys-tormás sonkatekercsek

Gépsonka helyett jó minőségű sonkából: currys-tormás sonkatekercsek / Fotó: Nosalty ételfotó

Házilag készített kaszinótojás, a klasszikus recept

Jó kaszinótojásból nem lehet eleget készíteni, a rosszban pedig óriásikat lehet csalódni. Ha te készíted otthon, a művi ízek és gyanús adalékok garantáltan elkerülhetők. Mi most egy alapreceptet hoztunk, a vajas-tejfölös-mustáros-majonézes töltelékkel, de ha nekiláttál a műveletnek, bátran tegyél még bele ízt, amit szeretsz: ez lehet medvehagyma, currypor, egy kis csípős vagy akár cékla vagy torma is. És ha már kaszinótojás, a franciasaláta sem hiányozhat mellőle!

Nyerő kaszinótojás – tovább a receptre!

Házilag készített kaszinótojás

Igazi, friss kaszinótojás a bolti műanyagok helyett / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Minden családi összejövetelen aduász: franciasaláta házi majonézzel

A franciasaláta sok családban nem hiányozhat az asztalról karácsonykor sem, a tojásételekhez pedig szintén egészen kiváló. Nagyot lehet dobni az ízélményen, ha a bolti majonéz helyett házi majonézt keverünk ki. Az adalékanyagmentes házi romlandóbb is, ezért egy-két napon belül el kell fogyasztani ezt a salátát. Higgyétek el, ha nem az íztelen bolti mirelit zöldségmixből dolgoztok, hanem friss zöldségből magatok daraboljátok, és nem marad ki belőle az alma és a savanyú uborka, garantáltan nem fog rátok romlani!

Franciasaláta házi majonézzel – tovább a receptre!

Franciasaláta friss zöldségekből, házi majonézzel

Franciasaláta friss zöldségekből, házi majonézzel / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Majonézes krumplisaláta újkrumpliból

Ez a krumplisaláta szintén kárpótlás minden szúrósan ecetes, édesítőszerektől mellékízű termékre, amit valaha csak kóstoltunk. Az újburgonya a krumpli legjobb verziója, ez a saláta pedig könnyeden krémes a tejföltől és majonéztől, a snidling, lila hagyma és petrezselyem pedig kellemesen frissíti. Nagyszerű köret, amit csak időben ki kell venni a hűtőből, hogy egy kicsit kiengedjenek íz ízei, illatai, és sült húsok, halak, tojásételek és persze húsvéti sonka mellé is kiváló.

Majonézes krumplisaláta – tovább a receptre!

Klasszikus majonézes krumplisaláta


Klasszikus majonézes krumplisaláta / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Spenótos quiche édesburgonyából – liszt- és tejmentes recept

A „franciák pizzájának” is nevezik, és itthon is egyre népszerűbb, kávézókban például szívesen tartják: szeletekben lehet adni, és hidegen-melegen egyaránt finom. Titka a nem túl vastag, omlós tészta, a tojásos-tejszínes krémes belső (receptünkben növényi tej szerepel) és csipet szerecsendió, lehetőleg frissen reszelve. Praktikus vendégváró, mert elő lehet vele készülni, és főétkezéshez vagy uzsonnára is remek. Húsvét – és a szezon – alkalmából medvehagymát is keverhetünk bele.

Spenótos quiche édesburgonyából – tovább a receptre!

Spenótos quiche liszt helyett édesburgonyából

Spenótos quiche liszt helyett édesburgonyából / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images

Egy igazi ünnepi leves: tárkonyos bárányleves

A húsvét nem a nagy levesezések ünnepe, de sokunknál elképzelhetetlen az ünnepi asztal forrón gőzölgő leves nélkül. Ha nem a húsleves mellett döntünk, csodálatos ünnepi leves lehet egy sűrű bárányleves. A zsenge bárányhús egyébként is hagyományos húsvéti alapanyag, a tárkonyos ragulevesek pedig egész évben nagy kedvencek – báránnyal igazán emelkedetté is varázsolhatjuk vele a menüt. A receptben szereplő ecet helyett citromlével is frissíthetitek!

Tárkonyos bárányleves – tovább a receptre!

Tárkonyos bárányleves

Ecet helyett citrommal még finomabb lesz az íze: tárkonyos bárányleves / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Húsvéti töltelék gazdagon – hiszen a töltelék a legfinomabb!

Te is azok közé tartozol, akinek nem lehet elég a töltött hús töltelékéből, és a tepsiben kifolyt részeket külön kiszedegeted magadnak? Ez esetben neked szól ez a recept, ami önmagában a töltelék, jó ízesen és laktatóan, füstölt szalonnával, kolbásszal, főtt sonkával és tojással benne. Sütőpor is szükséges lesz hozzá, hogy legyen tartása sütéskor, és meglátjátok, könnyen új kedvencre lelhettek ebben a receptben!

Húsvéti töltelék gazdagon – tovább a receptre!

Húsvéti töltelék gazdagon

Van benne anyag: húsvéti töltelék gazdagon / Fotó: Nosalty Ételfotó

Húsvéti sonka főzése 7 lépésben

A főtt sonka sem maradhat ki a receptek közül. Ha gondosan készítjük, nemcsak odatesszük vízben főni, hanem fűszereket is használunk, és odafigyelünk a részletekre. Ugye, nem forró vízbe teszitek a sonkát, és a borókabogyót is beszereztétek már, ugye? Hagyjátok meg neki a főzési időt, és alkalmazzatok szúrópróbát is, hogy valóban puha-omlós legyen a húsvéti sonka. Íme, a recept hét lépésben.

Húsvéti főtt sonka – tovább a receptre!

Húsvéti főtt sonka

Főtt tojás, főtt sonka, indulhat a húsvét! / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Szuperropogós sajtos rudacskák

Ezek a sajtos rudak úgy fogynak, mint a cukorka. A receptben írt mennyiségű tejföl és vaj szükséges a rudacskák puhaságához, a kis kömény porítva pedig jó ízt ad neki, és azok sem fognak tiltakozni, akik nem szeretnek a köményre ráharapni. Tegyétek bele a füstölt pirospaprikát, és minél jobb minőségű félkemény/kemény sajtot, cheddart, goudát vagy parmezánt, hogy az ízek se legyenek felejthetőek – és készüljetek rá, hogy még egy adag bemehessen a sütőbe…

Sajtos rudacskák – tovább a receptre!

Sajtos rudacskák

Percek alatt elfogyó sajtos rudacskák / Fotó: Harmathy Ildikó, Nosalty Ételfotó

Medvehagymás pogácsa 4 hozzávalóból

Meglepő, hogy ez az isteni finom medvehagymás pogácsa a són kívül mindössze négy alapanyagból áll. A friss medvehagyma benne a főszereplő, a liszt az alap, és kulcsfontosságú benne a túró és a vaj, amelyek zsírtartalma puhaságot, „szaftosságot” biztosít a pogácsáknak. A siker érdekében fontos, hogy ne spóroljuk meg az egyórás pihenőt a hűtőben. Zavarba ejtően egyszerű recept, ami mégis működik!

A legegyszerűbb medvehagymás pogácsa – tovább a receptre!

A legegyszerűbb medvehagymás pogácsa

A legegyszerűbb medvehagymás pogácsa / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top