Akárki akármit mond, a forró csoki úgy az igazi, ha megáll benne a kiskanál! Sokkal sűrűbb, mint egy kakaó, és nem is issza az ember, hanem csak aprókat kortyol belőle. Vagy épp kekszet, sütit mártogat bele…
Nem a meleg tavaszi napok alapitala, de most, hogy télbe fordult az április, kifejezetten jó ötletnek tűnik bármilyen forró ital. Különösen, ha egy cseppfolyós csokiról van…
Kivétel erősíti a szabályt
Egyértelműen a krémessége és sűrűsége a jó forró csoki titka. Bár minden receptünkben arra buzdítunk, hogy eredeti hozzávalókból dolgozzatok, és nem az élelmiszeripar gyakran művi komfortmegoldásait válasszátok, ez esetben kivételesen nem. A jó minőségű porított formában kapható forró csokik semmiben nem tartalmaznak más hozzávalókat, mint egy táblás csoki. Egyszerűen csak fel kell főzni, és élvezni a finom ízeket.
Könnyen elkészíthetjük azonban magunk is, mutatunk egy bevált receptet!
Házi forró csoki hűvös napokra – recept
A recept lényege bizony a magas zsírtartalmú tej és tejszín, a minőségi csokoládé és a nem túlzásba vitt cukrozás! Persze kinek mi az édesség-komfortzónája, de úgy lesz teljes az élmény, ha hagyjuk érvényesülni az olvasztott csokoládék kakaóaromáit.
Az eredmény olyan tömény és krémes, hogy nekünk is nem is hiányzott róla a tejszínhab, cukor- vagy más szórás. Angolszász országokban nagy divat pillecukorral szervírozni, ez a mi ízlésünknek már szintén sok.
Szeretnél egy kis pluszt bele? Forró csoki extrákkal
- Ha édesszájúak vagyunk, tejcsoki helyett tegyünk fehércsokit bele. Nem csak édesebb, selymesebb is lesz általa.
- Még izgalmasabb lehet az összkép, ha ízesített az étcsokink! Ha épp levendulás vagy chilis étcsokiból táraztunk be otthon, ízesített alapanyagból is készíthetjük a forró italunkat.
- A fahéjat nem csak díszítésként szórhatjuk rá, hanem tehetünk is bele egy csapott mokkáskanállal.
- Ha igazán téliesre vennénk a figurát, a mézeskalács-fűszerkeverék is illik hozzá.
- Ha pedig tavaszias irányba vinnénk el, a levendulás forró csoki is kedvenc. Már ha kedveled a levendula jellegzetes ízét.
- Fűszeres szórás helyett apróra tört mogyoróval, mandulával is megszórhatjuk.
- Különleges szórása a nagy szemű só! A csúcsot a Maldon-sópelyhek jelentik.
Hozzávalók:
- 6 dl 3,5%-os tej
- 2 dl habtejszín (vagy sima, zsíros tejszín)
- 250 g étcsokoládé
- 150 g tejcsokoládé
- 1 csipet só
- Fahéj a szóráshoz
- Opcionális: 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- Ízlés szerint cukor vagy méz – először mindenképpen kóstoljuk meg az nélkül!
Elkészítése:
- Törjük fel kézzel nagyobb darabokra a táblás csokikat. Csokipasztillát is használhatunk persze.
- Forró vízgőz felett kezdjük olvasztani. Mehet bele a csipet só, ami nélkül nincs édesség! Ízlés szerint adjuk hozzá a vaníliakivonatót.
- Öntsük fel fokozatosan a tejjel, és a hő felett folyamatosan kevergetés mellett elegyítsük az olvadó csokival.
- Legvégül jöjjön a habtejszín vagy tejszín. Ha elegyedtek a hozzávalók, kézi habverővel egy kicsit lazítsunk a textúráján, könnyedebb, habosabb legyen. A végén fahéjszórással tálaljuk.