nlc.hu
Gasztro

Itt az újratölthető, cserepalackos ásványvíz!

Az ásványvíz, ami testnek és környezetnek egyaránt jó döntés

Fontos számodra a fenntarthatóság, ugyanakkor az egészséges, természetes ásványvízről nem szívesen mondasz le? Akkor ez most neked szól!

Emlékszel még azokra az időkre, amikor az ásványvízfogyasztás luxusnak számított? Nos, ez már rég nincs így. A hétköznapi szokásaink része lett, hogy a csapvíz helyett ezt isszuk, amit a számok is alátámasztanak – ha valakinek konkrét bizonyítékra lenne szüksége. Míg a nyolcvanas években az egy főre jutó fogyasztás évente 3 liter körül mozgott, ma a 130 litert is meghaladja ez a mennyiség. Persze ez nem annyira meglepő, hiszen Magyarország, mint ásványvíz-nagyhatalom bővelkedik a különböző ásványvizekben. Ugyanakkor még ezen a palettán is új színfoltnak számít a Oonly, ami túlzás nélkül a legzöldebb magyar ásványvíz.

Zöld utat kapott teszt

Az Oonly márkával való kapcsolatom ott kezdődött, hogy érkezett a kérdés: szeretnék-e ásványvizet tesztelni. Az igen nem volt magától értetődő, ugyanis a fenntartható életmód elkötelezett híveként már évek óta alig fogyasztok ilyesmit, saját kulacsban hordom a szűrt vizemet magammal, ha pedig kifogy, akkor a csapról töltöm újra. Amikor viszont kiderült, hogy egy környezettudatos megoldásról van szó, kíváncsi lettem. 

Oonly ásványvíz

Az Oonly ugyanis nem kevesebbet ígér, minthogy a magyar piacon a legzöldebb alternatívát kínálja az ásványvízfogyasztás terén. Újratölthető cserepalackjaik élettartama sokkal hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké, ami azt jelenti, hogy az újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását teszi lehetővé. Ekkora mennyiséghez több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség, mintha ugyanennyit egyszer használatos palackba töltöttek volna. 

Emellett a benne található ásványianyag-tartalom is elég kecsegtetően hangzott, különösen ebben a szeszélyes időjárásban jó, ha ilyen fronton is megtámogatja az ember a szervezetét. A környezetbarát hívószó az újratöltés és a cserepalack, és az egészséges életmód mellett neon feliratként kezdett el villódzni előttem, úgyhogy végül nem meglepő módon le is csaptam a kínálkozó lehetőségre.

Ki mit tud?

Üde, kellemes, utóízmentes – ez volt az első gondolatom, amikor a szénsavmentes ásványvizüket megkóstoltam. Nálam régen – amikor még fogyasztottam ilyesmit – labdába sem rúgtak azok a márkák, amikről tudtam, hogy kesernyés vagy savanykás utóízt hagynak maguk után. Utálom, amikor ízlelőbimbóimat leterheli valamilyen jellegzetes aroma, és még percekig velem marad az a bizonyos íz. 

Nos, az Oonly tökéletesen átment az első – és talán legfontosabb – teszten. Azt mondanám bársonyos, abszolút semleges ízvilágot képvisel, mindezt úgy, hogy nem mellőzi a magas ásványianyag-tartalmat sem. Metakovasav-tartalma a hazai ásványvízmárkák között kiemelkedően magas – literenként 33 milligrammos –, a magnéziumtartalma 54,5 milligramm, tehát a szervezetre gyakorolt jótékony hatása nem kérdés. 

A magnézium az izmok, az ízületek és a csontok egészségéhez is elengedhetetlen, míg a metakovasav elősegíti a haj, a köröm, a bőr megújulását, illetve táplálja a bőrt, úgyhogy minden fronton telitalálat. 

Oonly ásványvíz

Hasonló pozitívumokról tudok beszámolni a szénsavas változatot illetően is. Alapvetően sosem iszom „szódát” – ahogyan a drága nagymamám hívta a bubis vizet –, ugyanis két problémám is van vele. Vagy túl enyhe, de a szénsav miatt érzek rajta némi – jobb szó híján – pikáns utóízt, vagy épp ellenkezőleg, túl savas, és az a benyomásom, hogy szétmarja a számat. Az Oonly-val kapcsolatban is voltak fenntartásaim (a szénsavmentes változat pozitív megítélése ellenére), ezért csak óvatosan kortyoltam bele. Őszinte leszek, meglepett. Az üvegben olyan pezsgést produkált, hogy többször vissza kellett zárnom, mielőtt kifut, és a pohárban is egészen masszívan bugyborékolt, de a várt maró hatás elmaradt. Kellemesen, hűvösen simult a nyelvemre, és azt kell mondanom, talán még jobban is ízlett, mint a mentes testvére. 

Plusz a ráadás

Ami a palackot illeti, egyszerűen zseniális találmány. Masszív, mintha üvegből lenne, de tartós, és a töréspróbát is kiállta, ugyanis teljesen véletlenül már akkor sikerült leejtenem, amikor hazahoztam. Az üveg kézre áll, a kupak könnyedén csavarható, és tetszik, hogy picit kékre színezett a dizájn, mert az igazán tiszta forrásvízre emlékeztet, amit egyszer egy erdőben járva kóstoltam még évekkel ezelőtt. 

Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy egy új rajongót nyert magának meg a cég, pedig a környezetem pontosan tudja, hogy engem nagyon nehéz jól csengő szlogenekkel levenni a lábamról. Viszont így, hogy magam teszteltem, és semmilyen előzetes benyomásom nem volt, hogy mire számítsak, tényleg sikerült magamra hagyatkozva eldönteni, szeretnék-e a jövőben ilyen terméket vásárolni, vagy sem.

Azok számára ugyanis, akiknek hozzám hasonlóan fontos a fenntarthatóság, de mellette nem szeretnének lemondani az ásványvíz nyújtotta előnyökről, tökéletes alternatíva ez a megoldás.

A kötelező visszaváltási hullám éllovasa

Az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán nyitotta meg palackozó üzemét, ahol 2024. január közepén legördültek Magyarország első ásványvizes refPET cserepalackjai a gyártószalagról. A cég egy innovatív gyártói ökoszisztémát állított fel, amely lehetővé teszi nemcsak a cserepalackok használatát, hanem azok visszagyűjtését, logisztikáját, fertőtlenítését, újratöltését és újrahasznosítását is. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az újrafelhasználás során a visszaváltott palackokat magas hőfokon, csíramentesítő eljárással fertőtlenítik mielőtt újratöltenék, ezzel is biztosítva a biztonságos használatot. Az ásványvíz kútja egyébként 136 méter mélyről nyeri a természetes ásványvizet Pannonhalmán, az üzem a legmodernebbek közé tartozik hazai viszonylatban. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top