A coleslaw-t echte amerikai salátának hihetjük, ebben az egyik hamburgerlánc híres coleslaw-ja is szerepet játszik. A KFC eredeti receptjének kikísérletezésével sokan próbálkoznak, akárcsak a Meki méltán kedvelt Big Mac-szószának lemásolásával.
A coleslaw esetében valójában egy holland recepttel van dolgunk, az 1700-as évekből. A káposzta fagytűrő, igénytelen növény, egész évben elérhető. Tökéletes alapanyag, nem véletlenül életmentő a hideg hónapokban még a messzi tundrán is. Minél zordabb az időjárás, annál inkább felértékelődik az olyan téltűrő élelmiszerek szerepe, mint a krumpli, alma vagy káposzta (gondoljunk csak az orosz népi ételekre!).
A holland eredetű coleslaw koosla néven kezdte pályafutását, és egyszerűen csak annyit jelentett, hogy káposztasaláta. Végül a tengerentúlon futott be nagy karriert, hiszen Amerikában igen nagy keletje van az édes-zsíros ételeknek. A coleslaw egészen odáig persze egészséges, hogy a káposzta nyersen, vagyis teljes vitamin- és ásványianyag-készletében szerepel benne. Nem kell hőkezelni, így meg is tartja beltartalmi értékeit. Az egészséges címkével mégsem illethető: jó zsíros a majonéznek és tejfölnek köszönhetően – amitől nyilván szuperfinom lesz. Porcukor nélkül pedig hozzá se kezdjetek!
Nem véletlenül lett a húsimádók kedvence: a masszív húsos szendvicsekbe, hamburgerekbe remekül illik, a pulled porknak pedig egyenes kötelező kísérője. Diétás falatokat nem ígérhetünk, a világ egyik legjobb salátáját igen!
Tippek coleslaw készítéséhez
- Meglepő módon ez az egyszerű saláta is ezerféle recept szerint készül. Mit lehet variálni a gyalult káposztából, nyersen készülő majonézes salátán? Elmondjuk.
- A legtöbb street food helyen, étteremben simán fehérkáposztából készül. Ha teszünk bele lilakáposztából is, ilyen mutatós lesz a megjelenése. Mi 2/3 arányban ajánljuk fehérből, 1/3 részben lilából készíteni. Ha csak fehérkáposztád van, úgyis finom lesz.
- Tudd: ha több sárgarépát teszel bele, tovább fogja édesíteni.
- A legtöbb recept nem tartalmaz almát, pedig zseniális hozzá. Könnyíti, ízesíti, egy kis természetes cukrot és savasságot is hozzáad.
- Egyes receptek kristálycukrot vagy barnacukrot írnak. Nem a legjobb, ha a cukor nyersen ropog a fogunk alatt, ezért mi porcukorral ajánljuk.
- Nincs otthon porcukrod? Ha van kávédarálód, egyszerűen csak tedd bele a kristálycukrot, daráld le, és kész a porcukor.
- Még finomabb házi majonézzel! Így tudod otthon elkészíteni.
- A saláta fontos eleme a savanyú komponens. Elbírja a lágyabb almaecet vagy fehérborecetet, de a zöldflakonos hagyományos ecetet tartsátok távol tőle! Mi a legjobban citromlével szeretjük. Elsőre csak egy fél citrom levét nyomjátok bele, kóstoljatok, és csak akkor tegyetek még hozzá citromlevet, ha igényli.
Coleslaw saláta recept
Ha nem egy hamburgerpartira készültök, és nem is pulled porkhoz megy a coleslaw, akkor is számos módon fogyasztható. Egyétek húsokkal vagy sült zöldségek mellé, béleljetek vele szendvicset, vagy tunkoljatok sült krumplit vele!
Hozzávalók:
- 1 kg fehér- és lilakáposzta vegyesen
- 150 g sárgarépa
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 nagy alma
- 250 g majonéz
- 350 g tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál só (ízlés szerint több-kevesebb)
- Színes, fehér vagy fekete őrölt bors ízlés szerint
- Legalább fél citrom leve
Elkészítése:
- Ha a káposzták külső, fedőlevelei nem szépek, dobjuk el őket. Gyaluval vagy késsel vágjuk vékonyka, néhány centis csíkokra.
- Hámozzuk meg a sárgarépát, lilahagymát, és szintén gyaluljuk vagy vágjuk kis csíkokra őket.
- Az almát a reszelő nagyobb lyukú oldalán reszeljük le.
- Nem szükséges a salátát kinyomkodni, mehet máris egy nagyobb tálba. Az összes hozzávalót jól keverjétek be, különösen jól áll neki a tarja őrölt bors.
- Néhány óra, esetleg fél nap a hűtőben jót tesz az ízeknek, szépen össze fognak érni.