nlc.hu
Gasztro
Lazactatár és avokádótatár: két tatár, ami vetekedhet a tatárbifsztek

Két tatár, ami könnyedebb, mint a tatárbifsztek: lazactatár és avokádótatár

Elegáns, mutatós és meghökkentően gyorsan elkészül ez a két könnyű és egészséges tatár.

Tudtad, hogy tatár nem csak tatárbifsztek formájában, nyers marhahúsból készülhet? A halas tatárok is tarolnak, és a teljesen hús- és halmentes, vegetáriánus tatár verziók is hihetetlenül finomak tudnak lenni.

De hová is sorolandó ez az étel? A tatár apróra vágott, nyers hozzávalókból készül, esetenként pácolva. A hagyma a legtöbb tatárnak jól áll, a só, a bors és a savas komponens pedig elengedhetetlen belőle, legyen az éppen kapribogyó, olívabogyó, egy kis mustár vagy citromlé.

A tatárokat hidegen tálaljuk, és kenyér is dukál mellé. Éttermekben az előételek között találjuk a tatárokat, és fogadásokon is előszeretettel kínálják ezt az ételt: falatonként is remekül kínálható, gyakran zsenge kis salátalevelekben szervírozzák, vagy falatnyi pirítósokon, bagetteken. Gyakrabban kerül elő ünnepek alkalmával, amikor elegáns előételt szeretnénk feltálalni.

Lazac- és avokádótatár quinoaágyon

Lazac- és avokádótatár quinoaágyon / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Akárhányszor tatárt eszem, megfogadom, hogy gyakrabban fogom készíteni: gyorsan megvan, és van benne valami izgalmas-különleges még akkor is, ha nem méregdrága tengeri halakból vagy marhabélszínből készül. El is kalandozhatunk egyébként a tatárok világában, Mautner Zsófi egyik régi, immár 15 éves (!) receptje, a paradicsomtatár is azért zseniális, mert összesen négy-öt hozzávalót tartalmaz, könnyű és kreatív falatozgatnivaló. Buday Péter séf pedig uborkatatárt készít savanyú uborka és kígyóuborka vegyítésével, és húsos pite mellé kínálja.

Mi most két receptet hoztunk, egy vegetáriánusat és egy halasat. Ez esetben

nagyon fontos, hogy friss halat használjunk, hiszen hőkezelés nélkül fogjuk fogyasztani!

Ma már lehet friss tengeri szállítmányt is kapni néhány helyen, de vehetünk fagyasztottat is. A lényeg, hogy kiolvasztás után rögtön dolgozzuk fel, és ne fagyasszuk vissza: amit egyszer már kiengedtünk a fagyosságból, már fogyjon is el.

How much is the fish?

  • Jó minőségű, nem nyesedék lazacfilét 4700 forint per kiló feletti áron lehet kapni.
  • Csodálatos alapanyag a haltatárokhoz a vörös tonhal, de ez végképp drága alapanyag. Az úgynevezett szusi minőségűt kell keresni belőle, ennek ára minimum 10 ezer forint per kiló, de akár a 25 ezer forintos kilónkénti árra is felmehet.
  • Egy megfizethetőbb és kiváló, akár hazai alapanyag az édesvízi, füstölt pisztráng. Sokkal kevésbé látványos tatárként, de jó ízű. Már 3 900 forint per kilogrammos ártól kapható.

Az eszményi lazactatár

A halakkal ismerkedőknek (halaktól ódzkodóknak) ez a fogás áttörést is jelenthet. Annak ellenére, hogy ez egy nyers halas étel! A finoman marinált rózsaszín lazachús frissen, krémes egyszerűen magával ragadó. Sosem készítünk belőle tonnányit, hiszen a tengeri hal és az avokádó sem éppen olcsó, ezért minden falat kincs belőle.

A receptben egy főre 80 gramm hallal számoltunk, de arányosan tudtok változtatni a mennyiségeken. Aszerint is variálhattok a mennyiségeken, hogy miként fogyasztjátok a tatárt. Vékonyan vagy vastagon kenitek a kenyérre, pirítósra, esetleg diétásan eszitek, salátával.

Lazactatár avokádóval

Egy kis luxus: lazactatár avokádóval / Fotó: LarisaBlinova, Getty Images

Így lehet még extrább a lazactatár

  • A kapor klasszikus párja a haltatároknak. Ha szereted, tegyél bele friss kaprot!
  • Ugyanígy tehetsz a petrezselyemmel is, ha hiányolsz belőle egy kis friss zöldfűszert.
  • Örök párja a krémsajt is, sok receptben Philadelphia krémsajt gazdagítja. Számolj vele, hogy az avokádó is igazán zsíros! Nehogy túl sok legyen a krémes, zsíros komponensből.
Lazac előkészítve

Nyers lazac előkészítve / Fotó: Yulia Gusterina, Getty Images

Hozzávalók 4 főre:

  • 320 g friss lazacfilé (vöröslazac, vadlazac)
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó
  • 1 kis fej salottahagyma
  • 1 púpozott evőkanál só
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál dijoni mustár
  • 1 citrom leve
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint – vigyázzunk, a hal eleve sós az előkészítésnek köszönhetően!
  • Egy csokor metélőhagyma

Elkészítése:

  • A szépséges, rózsaszín húsú lazacunkat olvasszuk ki, vagy vegyünk frisset. Bőr nélküli filéből dolgozzunk.
  • Először száraz pácba tesszük: összekeverjük a sót és a cukrot, és lágyan bedörzsöljük vele a halat. Óvatosan kezeljük, ne sértsük fel a húsát, a lazactatár akkor tökéletes, ha szép is!
  • Egy-két órát pihentetjük, szigorúan hűtőben, hiszen nyers hallal dolgozunk.
  • Megpucoljuk a hagymát, és nagyon-nagyon apróra vágjuk. Ebben az ételben nem akarunk hagymát ropogtatni!
  • Csak a hal feldolgozásakor bontsuk meg az avokádót, hogy ne barnuljon be az oxidáció hatására.
  • A lazacról először öntsük le a sós-cukros marinád hatására eresztett levet.
  • Mind a lazacot, mind az avokádót vághatjuk egészen kis kockákra vagy nagyobbacskákra, 1-2 centisekre is.
  • Egy keverőtálba tesszük a hozzávalókat, és lágy mozdulatokkal összekeverjük, rányomjuk a citrom levét.
  • A metélőhagyma fele mehet a tatárba, a másik felével dekoráljuk tálaláskor.
  • Fogyasztás előtt legalább fél órát pihenjen a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek!

Üde és krémes avokádótatár

A hús- és halmentes tatárok királya az avokádótatár. Ez az alapanyag sem olcsó, cserébe tápláló és szuperegészséges. Az igazi művészet érett avokádót venni, a legtöbb még kőkemény, ízetlen, éretlen a zöldségeseknél – és ha megvesszük, ezután észrevétlenül hirtelen megromlik. Ma már több élelmiszer-áruházban külön csomagolva árulnak „érett” jelzéssel avokádót.

Avokádótatár

Csak könnyedén: avokádótatár / Fotó: Tatiana Terekhina, Getty Images

Az alábbi receptben egy kis határsértés a majonéz: krémesebbé, édeskésebb teszi a tatárunkat, de ha igazán könnyű, friss ízekre vágyunk, hagyjuk ki belőle. A dijoni mustár az előző recepthez hasonlóan csak mutatóban van benne: az erős íz és savak ízfokozóként működnek benne.

Avokádó felkockázása

A legzsírosabb gyümölcs: avokádó – kiváló tatár-alapanyag / Fotó: repinanatoly, Getty Images

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 nagy avokádó
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 3 kanál jó minőségű olívaolaj
  • 1 mokkáskanál dijoni mustár
  • 1 lime vagy fél citrom leve
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • Díszítésnek néhány szem olívabogyó, kapribogyó
  • Opcionális: 1 evőkanál majonéz

Elkészítése:

  • Megpucoljuk a lilahagymát és a fokhagymát, és nagyon apróra vágjuk.
  • Meghámozzuk, és kisebb, fél-egy centi darabokra vágjuk az avokádót. Nem baj, ha nem szabályosak a felvágott kis darabok, az érett avokádó puha, kenődik.
  • Lágy mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat, facsarjuk rá a lime vagy citrom levét, és legalább fél órát lefedve tegyük a hűtőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top