A csirkeszárny sokak kedvence, mások pedig egyáltalán nem értik, mit lehet „kajálni” rajta. A szó szoros értelmében. Aki szereti a csontos részekről leeszegetni – leszopogatni – az ehető részeket, annak élmény lesz ez az étel is. Aki inkább a húsfiléket szereti, és nem szeret csontokkal bajlódni, valószínűleg kicsit idegenkedik ettől az ételtől.
A csirkeszárny tehát megosztó étel. A gazdagon főzött csirkehúslevesből is ismerős lehet: a levesben főtt, zsíros bőrrel borított húsrész sokak számára egy igazi csemege (mások a látványától is rosszul vannak). A csirkeszárny bőrös, porcos és csontos, és kevés tiszta húst lehet leszedegetni, leharapdálni róla. Kézzel-villával enni mondhatni lehetetlen.
Coca Cola és csirkeszárnyak
Más élményt nyújt a csirkeszárny kisütve. A ropogós bőr már sokkal szélesebb körben népszerűségnek örvend, és sokan ki is rántanak csirkeszárnyat a hétvégi rántott csirkecombok mellé. A ragacsos-csípős csirkeszárnyak a kínai konyhát és az amerikai junk foodok világát is megidézi: az édes, chilis, ragacsos köntös a kínai étkezdékből jól ismert, és igazi kedvenc lett nyugaton is.
Olyannyira, hogy igen népszerűek a Coca Colával készült receptek. A BBQ világában sem ismeretlen kólás pácolás során a ragacsosság a mennybe megy. A Coca Cola cukortartalma mellett barna cukrot is találunk ezekben a receptekben,
továbbá paradicsompürét, fokhagymát, paprikát és chilit. A sós és édes, no és a csípős találkozása mindig robban, tudjuk ezt jól a nyugati és a távol-keleti konyhákból is a csípős lilahagymalekváros hamburgerektől vagy pulled pork szendvicsektől az édes-chilis csirkeszárnyakig.
Négy személyre most kivételesen 1,3 kilogramm súlyú húst adunk meg, a csirkeszárnyakból ugyanis sok marad vissza – egy nagy halom csont. Eltérő méretű szárnyakat lehet egyébként kapni a 65 grammostól az akár több mint 100 grammosig.
Előző este is elkezdhetjük: a ragacsos-csípős csirkeszárnyak receptje
Hosszabb pihentetés nélkül is finomak lesznek a szárnyak, de ha van rá időnk, előző este is elkezdhetjük pácolni.
Ebben a receptben bevett szokás szerint fokhagyma-granulátum szerepel, könnyebb vele dolgozni. Mi friss fokhagymát javaslunk, mint mindig. A serpenyős és airfryeres változatokkal szemben pedig a sütőben sütésre esküszünk.
Hozzávalók:
- 1,3 kg csirkeszárny
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl étolaj
- 5 evőkanál méz
- 5 evőkanál ketchup
- 3 evőkanál világos szójaszósz
- 1,5 evőkanál szezámmag
- 2-4 evőkanál chiliszósz a csípősség mértéke szerint
- 1 csapott evőkanál só
Elkészítése:
- A csirkeszárnyakat előkészítjük, ha esetleg maradtak benne tolltokok, távolítsuk el őket, tisztítsuk meg a szárnyakat. Kettévágjuk őket.
- A fokhagymákat megpucoljuk, és nyomón áttörjük, vagy egészen apróra vágjuk. Ez esetben ideális, ha minél krémesebb formában kerül az ételbe.
- Egy nagy tálat veszünk elő, és kikeverjük az olajat a fokhagymával, mézzel, ketchuppal, szójaszósszal, chiliszósszal.
- Besózzuk a szárnyakat, és egyenként minden oldalról bekenjük a szárnyakat. Ha van rá időnk, félretesszük néhány órára vagy egy éjszakára, mintegy pácolva a húst (így még jobban összeérnek az ízek), de akár haladhatunk is tovább.
- A végén megszórjuk szezámmaggal is.
- Melegítsük elő a sütőt 185 fokra.
- Sütőpapírral borítunk egy tepsit, és egymás mellé helyezzük a szárnyakat. Ha maradt a pácból, kenjük rá a szárnyak tetejére.
- Lefedve jó 50 percig sütjük 185 fokon, ezalatt át kell sülniük a belső részeknek.
- Ezután alufólia nélkül sütjük tovább addig, míg el nem készül. Ez legalább további 20-25 percet is igénybe vehet.