nlc.hu
Gasztro
7 nyári főzelék nem csak a hétköznapokra

7 könnyű és csupa íz nyári főzelék, amivel kiválthatod a nehéz ételeket

A főzelék a magyar konyha specialitása, nem sok hasonlót találunk nemzetközi kitekintésben sem. Az angol pottage vagy a francia potage hasonló, de ezek vagy sűrű levesek, vagy hússal-hallal együtt főzött egytálételek, vagy pedig olyan pörköltfélék, amikbe jócskán kerül zöldség is. Egyszóval a magyar főzelék unikális, és ha jól belegondolunk, zöldségalapú ételként fantasztikusan egészséges is.

A főzelék műfajának renoméja sajnos sokat csorbult azzal, amikor olcsósított kivitelben kezdték gyártani a tömegétkeztetésben. Az iskolai menzákon, kórházi és munkahelyi kantinokban ma is rémületes főzelékek kerülnek sajnos a tálcákra. A lisztes habarással felütött, zöldségeket csak mutatóban tartalmazó, alig fűszerezett főzetek az igazi jó főzelékek megcsúfolása.

Nem véletlen, hogy manapság a kísérletező kedvű, igényesen főző séfek egyik kedvelt játékterepét jelentik a főzelékek. Ha igazán jó étteremben járunk, és a jobbára nemzetközi kedvencek mellett találkozunk az étlapon egy jó magyar főzelékkel is, érdemes kikérni! Meg fogunk lepődni, hogy a mai konyhatechnológiákkal, (valóban) válogatott alapanyagokkal és magas fokú főzőtudással mit ki nem lehet hozni egy-egy olyan hétköznapi eledelből, mint a sokak által egyenesen utált paradicsomos káposzta vagy tökfőzelék.

A főzelék tehát megéri az odafigyelést, és szuperjó alternatíva, ha szeretnénk frissíteni, színesíteni, könnyíteni a heti menünkön. Hét főzelék következik, amelyek mindegyike segíthet leszámolni a korábbi rossz élményekkel!

Tökfőzelék az új évezredben: cukkinis tökfőzelék

Ez a tökfőzelék a jelképe is lehetne mindannak, ami a főzelékek sokoldalúságát, fantáziadússágát bizonyítja. Kis fúzióval tejföl vagy sima joghurt helyett görög joghurt gazdagítja, ami a natúr joghurtnál teltebb, krémesebb és édeskésebb. Csak jót tehetünk vele ennek a főzeléknek! A friss gyalult tök mellett cukkini is került bele, mégpedig sárga színű, ami a látványon is sokat dob. Olaj helyett vajon indítjuk, így még kellemesebb lesz az íze, és ecetes savanyítás helyett citromlé frissíti.

Tovább a receptre: cukkinis tökfőzelék

Cukkinis tökfőzelék

Cukkinis tökfőzelék / Fotó: Nosalty Ételfotó

Hidegen is isteni: kapros-tejfölös cukkinifőzelék

Tudtad, hogy a viszonylag rövid időn át kapható friss, zsenge tök helyett cukkiniből is készíthetünk olyan főzeléket, ami a tökhöz megkapóan hasonló? Ahogyan megyünk bele a nyárba, egyre olcsóbb lesz a cukkini, úgyhogy már csak ezért is érdemes kísérletezünk e másik tökfélével, ami főzve valóban nem sokban tér el a hagyományostól. Különösen, ha olyan jó társakat kap, mint a tejföl és a kapor, és még alaplével is még ízesebbé tudjuk tenni a főzelékünket. Mivel nem egy paprikás szaftos, zsíros étel, hanem tejfölös, zöldségalapú, egészen kiváló hidegen is!

Tovább a receptre: Kapros-tejfölös cukkinifőzelék

Kapros-tejfölös cukkinifőzelék

Kapros-tejfölös cukkinifőzelék / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Az igenis szeretetre méltó finomfőzelék

Minden főzelékek talán legnagyobb ellensége a finomfőzelék. A felkockázott sárgarépa, karalábé és zöldborsó alkotta főzelékkel szinte mindenkinek akad menzás rossz élménye, pedig ha jobban belegondolunk, ez egy igazi szupertalálkozó. Hallgassunk a receptre, és ne lisztezzük túl, vagy ne lisztezzük egyáltalán (más konzisztenciát ad neki az étkezési keményítő). A felismerhetetlen tejtermék hozzáadása helyett pedig válasszuk a habtejszínt, ami könnyed és krémes biztosít neki. Kaphat még egy esélyt?

Tovább a receptre: Egyszerű és gyors finomfőzelék

Finomfőzelék egyszerűen

Finomfőzelék egyszerűen / Fotó: Nosalty Ételfotó

Az újítás kényszere nélkül: krémes borsófőzelék

Erre mondjuk azt, hogy ha valami bevált és jól működik, nem kell feltétlenül bojkottálni! A zöldborsó az egyik legkevésbé megosztó főzelék-alapanyag, szeretik kicsik és nagyok. Pláne, ha nem egy szürkés, gyanús masszában úszkálnak magányos zöldborsószemek. Ebbe a főzelékbe igenis kerül több evőkanálnyi búzaliszt és cukor is, az eredmény pedig egy régi kedves ismerős. Ne maradjon el róla a friss petrezselyem sem!

Tovább a receptre: Krémes borsófőzelék

Krémes borsófőzelék

Krémes borsófőzelék / Fotó: Nosalty Ételfotó

Ilyen szép és finom is lehet a zöldbabfőzelék

A zöldbabfőzelék is mumus. A csirizes, kellemetlen állag mellett az is típushibája, ha fás, szálkás zöldségből készül, és az ember már kényszerűségből óvatosan eszi. Ilyenkor főzhetjük friss, zöld színű zöldbabból is, finom tejfölösen és (ha van) füstölt pirospaprikával, ami egy plusz dimenziót is ad neki. A recept két evőkanál ecetet is ír, és a legjobbat akkor tesszük a főzelékünkkel, ha egy lágyabb, izgalmasabb ízű almaecetet vagy más gyümölcsecetet teszünk bele a szúrós ízű és szagú, hagyományos zöld flakonos ecet helyett.

Tovább a receptre: Egyszerű zöldbabfőzelék

Egyszerű zöldbabfőzelék

Egyszerű zöldbabfőzelék / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Spenótfőzelék: krémesen az igazi

Újabb mítoszrombolásra teszünk kísérletet. A spenótfőzelék igenis csodafinom! Ebben a receptben nincsen semmi fakszni. A són, borson kívül csak spenót, tej, fokhagyma, egy kis olaj alá és egy kis sűrítés a liszttel. No és zsömle vagy kenyérbél, amit ha szikkadtan használunk fel, egyben ügyes maradékmentést is végzünk. Friss és fagyasztott spenótot is vehetünk alapnak, az előbb esetében jól turmixoljuk át, hogy igazán krémes legyen a végeredmény. Ha tartjuk a receptben szereplő arányokat, nem egy zöld trutyit kapunk, hanem egy zöldben pompázó, isteni finom zöldségkrémet!

Tovább a receptre: Spenótfőzelék

Szuperkrémes spenótfőzelék

Szuperkrémes spenótfőzelék / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Sóskafőzelék: mumusból kedvenc

Ez a főzelék is pofonegyszerű, mindössze öt hozzávalóból készül, főzést pedig csak minimálisan igényel. Csak annyit, hogy a liszt ne maradjon nyers benne, egyébként tényleg kár túlfőzni. Ha friss sóskából főzzük, akkor gondosan szártalanítsuk a leveleket, de egyáltalán nem ördögtől való a fagyasztott sóska használata sem. E főzelék különlegessége, hogy egyszerre édes és savanyú. Igazi magyar különlegesség, nem csak amiatt, hogy főzelék, hanem a sóska használata miatt is, amit csak nagyon elvétve találunk meg a nyugat-európai országokban.

Tovább a receptre: Sóskafőzelék

Sóskafőzelék tükörtojással

Sóskafőzelék tükörtojással / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top