Ahogy beüt a nagymeleg, megszaporodnak az affogato videók a közösségi médiában: az egyperces videók nézése közben csak arra gondolunk, hogy de szívesen lennénk az espresso helyében, aminek egy gombóc hűs és édes vaníliafagyalt az ajándéka. Nagyon látványos videók születnek persze a forró kávé és a mélyhűtött fagylalt találkozásából, amelynek eredetéről csak annyit tudunk, hogy az 1950-es években már nagy népszerűségnek örvendett Olaszországban, ahol azóta is egy kedvelt nemzeti kávédesszert.
De mi is pontosan az affogato?
Nagyon olasz: affogato al caffè
A becsületes nevén affogato al caffè vagy gelato affogato al caffè történetét sajnos nem őrzi jól elmesélhető sztori, mint amilyen a risi e bisi vagy a francia hagymaleves évszázadokra visszanyúló eredete.
Az affogato annyit jelent, hogy megfulladt, utalva a forró, gőzölgő kávé fagylaltba fojtására. No és persze hol máshol születhetett volna, mint az espresso és a gelato hazájában, Olaszországban?
Mondhatni egy faék egyszerűségű kompozíció, amit egy erősre és rövidre fogott feketekávé és egy vagy több gombóc fagylalt alkot. Ez utóbbi hangsúlyozottan krémfagylalt (gelato), ami eredetileg lehet vanília vagy fior di latte. A fior di latte egy olasz fagylaltspecialitás, az íze viszonylag semleges, tejszínszerű, ennek megfelelően gazdag és krémes, igen kellemes. Az eredeti firo di latte a mozzarellához hasonló friss, lágy, gyúrt sajt, pizzafeltétként is jól ismert. Ugyanezen a néven egy szuperkrémes tejszínfagylaltot nyalhatunk – az affogato al caffè esetében pedig választhatunk, hogy elkortyoljuk vagy kanalazgatjuk-e.
A kávédesszert, ami mellett elbújhat a jeges kávé
Az affogato titka az ellentétek harmóniájában keresendő: a forró kávéba olvadó fagylaltban halmazállapotok és hőmérsékletek ütköznek egymással, és persze a keserű és édes íz, valamint a folyékony kávé és a krémes fagylalt, a gelato. Telitalálat a vanília ízével és a csupakrém, mennyeien oldódó fior di lattéval egyaránt, de természetesen ez a recept sem maradhatott érintetlenül. Az eredeti recept szerint a fagylatra öntjük a frissen készített espressót.
Kis extraként a kávézókban, cukrászdákban megszórják kakaóporral, csokoládéforgáccsal vagy tört mogyoróval, egyes receptek pedig frissen felvert tejszínhabbal is megkínálják a kávé-fagyi kombót. Szirupokkal is szokás leönteni, de ezek az édes szószok már jelentősen elbillentik az affogato eredeti harmóniáját. Szervírozzák cantuccinivel (más néven biscottival), az olasz kemény mandulás keksszel is. Ez szinte kínálja magát, hogy beletunkoljuk.
Naná, hogy az alkoholos verziók is megszülettek már, likőrökkel is szokás 18+-osan készíteni: a torinói Bicerin likőrgyár italai, az amaretto és a Kahlúa kávélikőr is kedvelt párjai. Egy szokásos délutáni kávézást akár így, akár úgy – mindenképpen feldobhatunk vele.
Kattints a galériánkra, és nézd meg, hányféle módon készül affogato al caffè!