Ha egy cukrászt kérdezünk az olasz semifreddo jégdesszert készítéséről, azt fogja mondani, hogy gyerekjáték, és bátran mi is elkészíthetjük otthon. Aztán előveszi a maghőmérőt, meringue-alapot és a francia parfék mintájára pâté à bombe-ot készít, és Celsius fokra pontosan méri a melegítés és a fagyasztás hőfokát is. Dehát ez a cukrászok dolga!
Mi ezzel szemben egy szelídített, háziasított semifreddo receptet hoztunk, amit maghőmérő nélkül készítünk, és sok házi fagylalttal ellentétben fagyigép sem szükséges hozzá. Az olasz elnevezés egyébként annyit tesz, hogy félig fagyott, de egy jó nyolc órát azért pihentessük a mélyhűtőnkben.
Leggyakrabban őzgerincformában dermed az olasz jégkrém-desszert, aminek a műfaját nehéz behatárolni.A semifreddo tulajdonképpen egy fagyos mousse-hoz hasonlítható, majd jégkrémtortaként tálaljuk és szeleteljük. A málna és pisztácia csak az egyik ízesítési lehetőség a sok közül, bátran tegyünk bele bármilyen gyümölcsöt és olajos magvat.
Málnás-pisztáciás semifreddo
Elsőre talán bonyolultnak tűnik a recept, de valójában csak ki kell keverni, aztán behűteni a habos masszánkat. Nagy előnye a készítésének, hogy nem kell szépnek lennie. Csak beleöntjük az őzgerinc- vagy más formánkba a keveréket, és éppen a kis szabálytalansága lesz az egyik szépsége.
További extrát csempészhetünk bele, ha a tojássárgájából főzött krémhez adagolunk leturmixolt pisztáciát és/vagy málnát. Ez a keverék meg fogja színezni a jégkrémet: zöld vagy rózsaszín testet adhatunk így neki. Ha élünk ezzel a kis játékos lehetőséggel, akkor is hagyjunk néhány szem pisztáciát és a málnát egészben a jégkrém belsejébe és a díszítéshez is!
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 L-es tojássárgája
- 75 g cukor (=5 csapott evőkanál)
- 50 g hámozott pisztácia
- 50 g étcsokoládé (= fél tábla)
- 150 g málna (= kb. 2 marék)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- Opcionális: málnaszósz a tetejére
Elkészítése:
- A málnát finoman öblítsük át, ne törjük szét a szemeket. Itassuk le papírtörlővel a gyümölcsről a vizet.
- Felütjük és szétválasztjuk a tojásokat.
- Egy lábasban fehéredésig verjük a tojássárgájákat a cukorral robotgéppel. Szükséges hozzá a gép, amit most magas fordulatszámon használjunk. Ezután gyújtsunk kis lángot alatta (vagy tekerjük alacsony fokozatra), és folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá lassanként a tejet.
- Ha már kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a málna 2/3 és a pisztácia 4/5 részét, és keverjük el benne. Végül törjük bele nagyobb darabokban az étcsokoládét, de ne hagyjuk feloldódni a meleg masszában, hanem lefedve tegyük a hűtőbe. (Ne a fagyasztóba!)
- Míg a keverék a hűtőben pihen, két külön keverőtálban verjük fel a habtejszínt és a tojásfehérjéket ízesítés nélkül.
- Vegyük elő a hűs krémet, és egy spatulával lágy mozdulatokkal keverjük hozzá a felvert tejszínt, majd ha elegyedett a krémmel, utána tojásfehérjékkel is végezzük el ugyanezt.
- Az elkészült alapot ezután öntsük bele egy folpackkal bélelt őzgerincformába, téglalap alakú fémformába vagy tortaformába, és szintén folpackkal lefedve tegyük a mélyhűtőbe legalább 8 órára.
- Ha elkészült a semmifredo, vegyük ki a mélyhűtőből tálalás előtt negyed órával, és díszítsük a megmaradt pisztáciával, málnával, esetleg málnaszósszal. Egy remek jégtortát kapunk!