nlc.hu
Gasztro
15 étel, amit az emberek egy része büdösnek érez

Büdös vagy illatos? 15 étel, aminek egyszerre van utáló- és rajongótábora

Ami nekem illatos, neked is az? Galériánkban 15 olyan ételt-italt mutatunk, ami sokaknak kívánatos, míg mások számára büdös és taszító.

Egy étel jó esetben nem büdös, hanem jó illatú és kívánatos. Egyes élelmek azonban jellegzetes, erős illatokat, pontosabban szagokat árasztanak. De mindenki így érzékeli őket? Mindenkinek büdös a büdös?

Most nem a legendásan penetráns szagú ételeket lajstromozzuk, mint amilyen a svéd surströmming, vagy izlandi kihívója, a szintén rothasztott halféle, a kæstur hákarl, avagy cápahús. De nem kell ehhez északra mennünk, egy magyar példával élve ide sorolhatnánk a pálpusztai sajtot is Ezek esetében a gasztronómiai élmény és maga a koncepció része, hogy érlelt, erősen erjedt élelmiszerekről van szó. Az erjedés folyamata és a bomláskor keletkező vegyületek márpedig elszíneződéseket, szemmel látható állagváltozást és szagokat idéznek elő. Ám ezek a folyamatok nem csak a tartósítási eljárások, hanem egy egyszerű hőkezelés során is fellépnek, erről lesz is szó a galériánkban.

Durián

Durián, az ázsiai főbűnös, pontosabban főbüdös / Fotó: skaman306, Getty Images

Ugyancsak a kellemetlen szagú, mondhatni büdös élelmiszerek körébe sorolandó a világ egyik leghíresebb bűzös élelmiszere, a durián. Ez a gyümölcs erjesztés, penészesedés és hőkezelés nélkül, frissen is lenyűgözően büdös. Ezúttal azonban nem ezekről lesz szó, hanem azokról az ételekről és italokról, amelyek megosztják a véleményeket.

A Recipes From Heaven oldal például arra kérte a napokban az olvasóit, hogy árulják el, melyik illatokat-szagokat érzik büdösnek? Ők nem csak az élelmiszerekre voltak kíváncsiak. A „mindörökké büdös kategóriába” sorolandó a testszag, az ázott szőr (állatok), a cigaretta és a macskaalom szaga. Meglepően gyakori válasz volt a marihuána szaga és a parfümök és kölnik (elvileg) illata. Külön alkategória ezen belül a parfüm által elnyomott testszagé. Érthető továbbá, hogy szintén büdös a hipó, a szőkítéshez használt hidrogán-peroxid, a kátrány és az gumi szaga is.

De melyek azok az ételek, amik egyszerűen csak megosztóak?

Neked a húsleveshez főni feltett marhahús például illatos vagy büdös? Kattints a galériánkra!

Frissen készített kávé
Megnézem
Összes kép (15)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top