Sokak kedvencei a füstölt termékek, melyeket akár főzés alapanyagaként, akár önmagában is szívesen fogyasztunk, az Európai Bizottság azonban úgy döntött, hogy ezek egy részét betiltja, írja a TEOL. Persze nem kell meggyászolnunk minden füstölt árut, csupán azokat, amelyek elkészítéséhez a gyártók mesterséges füstaromát használnak. Ezek az aromák ugyanis egészségügyi kockázatot jelentenek, pedig jelenleg még számtalan élelmiszerben, többek között sajtokban, húskészítményekben, snackekben, levesekben és szószokban is gyakran megtalálható.
A füstaromákat olyan füstből állítják elő, amelyet a hagyományos élelmiszer-füstölés során is használnak, de ellenőrzött és szabályozott körülmények között. A füstöt vízbe vagy más folyadékba vezetik, frakcionálják és tisztítják, ezáltal eltávolítják belőlük a füst azon alkotóelemeit, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre.