nlc.hu
Gasztro
Főtt kukorica: főzés helyett percek alatt a mikróban is elkészül

Ne főzz a kánikulában: a „főtt” kukorica mikróban 5 perc alatt elkészül

Itt a július, az elmúlt hetekben megjelent a piacokon a friss csemegekukorica. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a főtt kukorica idény, na de muszáj a kánikulában még főznünk is?

Főtt kukorica, grillezett kukorica, pattogatott kukorica, szemes konzervkukorica… Mindenhogy jó, de a legjobb az év ezen időszakában, amikor a friss terményt mi magunk is elkészíthetjük, és natúran, csak megsózva vagy egy kis vajjal megkenve rágcsáljuk csutkáig a nyári csemegét.

Ha épp nem egy vízparton ér minket a negyven fokos, fullasztó hőség, ahol a büfében csak ki kell kérnünk a csöves főtt kukoricát, irány a konyha. A főtt kukorica esetében azonban kiváltható a főzés, tudtátok?

Főtt csemegekukorica

Egyszerűségében nagyszerű: főtt csemegekukorica / Fotó: Olga Phoenix, Getty Images

Főtt kukorica hagyományosan

árulunk zsákbamacskát: mikrohullámú sütőben nem lesz olyan finom a kukorica, mintha vízben főztük volna. Úgy látszik, jót tesz a szemeknek a forró vizes fürdő, azonban mégis érdemes bevetni a mikrós verziót. Különösen, ha a végén egy kis vajat kap, közel olyan jó lesz az élmény – de vaj nélkül is finom csemege.

A sózás egy megosztó kérdés, ha vízben főzzük a kukoricát. Az egyik tábor jól megsózza a főzővizet, a másik tábor állítja, hogy a sós vízben főzéstől megkeményednek a szemek. (Mi ez utóbbit nem tapasztaltuk, de hitbéli kérdésekről nem vitatkozunk!)

Szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy a régi iskolának megfelelően szükséges-e jó egy órát főzni a kukoricákat ahhoz, hogy puhák legyenek a szemek, és szinte leomoljanak a csutkákról? Ez ügyben szintén az a tapasztalatunk, hogy a régi rutin nem mindig igaz. A csemegekukorica akár 15-20 perc alatt megpuhul, de 30-35 perc alatt már a legmakacsabb csöveken is ehető, kellemes textúrájúak lesznek a szemek. Na és mi a helyzet a mikrós változattal?

Csöves csemegekukorica

Csöves csemegekukorica a csuhájában / Fotó: Yulia Naumenko, Getty Images

Főtt kukorica mikróban

A nyár legforróbb napjait tapossuk, és csak reméljük, hogy ennél fullasztóbb hőség már nem lesz. A főzés és a grillezés egyaránt izzasztó tevékenység, így hát érhető, ha most szeretnénk megúszni a hőforrások közelében álldogálást.

Próbáld ki te is, hogy jó-e a mikrózott csemegekukorica. Tegyél először a mikróba csak egy csövet, és ha nem ízlik, csak pár száz forintot buktál a kísérleten. Kutyatápba pedig így is jó lesz!

Főtt kukorica mikróban

Helytelen készítési mód! Maradjon rajta a csuhája / Fotó: alexkongchihang, Getty Images

Lépések:

  • Távolítsd el a kukorica bajszát, és úgy mosd meg, hogy a burokleveleket tartsd rajta, erre szükség lesz.
  • A zöld csuhája vegye körül a kukoricacsövet, és így tedd a mikrohullámú sütőbe. Állítsd 700 wattos fokozatra, és kapcsold be 5 percre.
  • Ha a hűtőből vetted ki, tehát nem szobahőmérsékletű a kukorica, 6 percig menjen!
  • Készíts elő edényfogó kesztyűt vagy egy fogót, mert tűzforrón gőzölögve fogod kivenni.
  • Ha már annyira kihűlt, hogy nem égeti a kezed, fejtsd le róla a csuháját. Ha nem akar lejönni, a kukorica egyik végét vágd le, és így már könnyű lesz lefejteni, vagy egyszerűen csak kinyomni a buroklevelekből.
  • A fogyasztáshoz sózd meg, vagy ha úgy szereted, akkor vajazd, netán csepegtess rá citromlevet vagy ízesítsd olyan fűszermixszel, amit szeretsz hozzá. De ez talán túl sok fakszni egy jó kis nyári csöves kukoricához!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top