„Guminokedlik” helyett így lesz légiesen könnyed a tojásos nokedli!

Haranghy Orsi | 2024. Július 13.
Az egyik legjobb dolog, ami egy kis liszttel és jó pár tojással történhet, kétségtelenül a tojásos nokedli, avagy a tojásos galuska. De lehet ez az egyszerű, házias étel is különleges? Kell-e egyáltalán annak lennie? A titok ebben a néhány pofonegyszerű hozzávalóban és a készítés technikájában rejlik.

Tojásos nokedli, más házaknál tojásos galuska készül. Csupán egy-két alapanyag alkotja, húsmentes, hétköznapi étel, mégis ha megfigyeljük, felcsillannak a szemek, ha ez az étel kerül szóba. „No és nokedlit szaggatni tud-e?” – szól a szexista poén egy-egy jó nő kapcsán. Ez a nem túl emelkedett vicc is arról szól, hogy ez számunkra a háziasság szinonimája, az otthonosság érzete. Nem egy tál spagetti vagy egy pizza, hanem valami, ami a miénk, magyaroké.

Érdemes-e tehát egyáltalán megbolygatni a minden családban fellelhető, „eredeti” receptet. A válaszunk az, hogy igen is, meg nem. Igen, hiszen nincs az a rántotta vagy vajas kenyér, amit egy-két hozzávalóval, konyhai trükkel nem tehetünk még finomabbá. Úgy igazán megbolygatni azonban mi sem fogjuk a receptet: a hagyományos ízvilág jegyében fogant a miénk is, egyszerű ecetes fejessalátával kísérve – plusz ízek, drága alapanyagok és különösebb faksznik nélkül.

De még mielőtt rátérünk a receptre, egy faksznisabb tojásos galuska előtti tiszteletkör következik.

Hagyományos tojásos nokedli / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Tojásos galuska, amiről a világ legjobb éttermének szakácsa is ódákat zengett

Én először akkor kaptam fel a fejem erre az ételre, amikor kiváló séfek konyháján kóstolhattam, gyerekkoromban notórius húsevőként csak az elmegy kategóriába soroltam. Kitörölhetetlen ízemlék a Michelin-csillagos Babel étterem tojásos galuskája még 2018 tájékán, Veres István exséf alkotása. Ez az újragondolás olyan pazarul sikerült, hogy nem csak itthon lett az étlapról levehetetlen sztárfogás.

A világ sokszorosan legjobbá választott étterme, a koppenhágai Noma fermentációs séfje, David Zilber egyenesen azt írta a budapesti étterem vendégkönyvébe: annyira ízlett neki az étel, hogy a receptjét legszívesebben magára tetováltatná.

Ez nyilván nem a műszálas otthonkában pontban vasárnap 11.45-kor a lobogó vízbe szaggatott nokedli receptje, hogy a déli harangszóra az asztalhoz ülhessen a család. A Michelin-csillagos étterem tojásos galuskája egy nagyobbacska galuska volt, valami egészen kivételesen könnyed, puha textúrával. Fermentált, kemény tojássárgáját reszeltek rá szinte ráolvadóan vékonyka forgácsokban, nyári szarvasgomba ütött nagyot az ízeken, és fejes saláta zsenge, világos színű levelével burkolták – tisztelegve a házias tálalás előtt. Játékos és felhőszerűen könnyed volt ez a fogás, mégis olyan ízekkel, ami berúgta az ajtót. A fermentált tojássárgája egyébként is egy ízbomba, fegyver a séfek kezében, amivel nagyot szoktak dobni az ízeken.

A Babel étterem egykori tojásos galuskája / Fotó: Babel Budapest

A kortárs gasztronómia azóta sem állítja parkolópályára a tojásos galuskát: a séfek szívesen teszik fel az étlapra, de gyakran nem is magában, ecetes fejes salátával, hanem rendszerint csirkepaprikás vagy borjúpaprikás köreteként. A pesti ARAZ étteremben pedig rántott sajt koronázza a tésztaételt.

Tojásos nokedli rántott sajttal, ecetes fejes salátával / Fotó: ARAZ

Az álompuha, a kicsi és a nagy

Mi a puha, könnyed galuskákban találtuk meg ennek az ételnek a legjobb formáját. De ez egyáltalán nem kőbe vésett, sokan kifejezetten a rághatóbb, keményebb nokedlit kedvelik, nem a lágyabb tésztát. Értelemszerűen ez más technikával is készül. Adódik a kérdés, hogy egyáltalán mi a különbség a nokedli és a galuska között?

Azonos alapanyagokból szaggathatunk nokedlit és a galuskát is. A nokedli kisebb, a házias verziók ennek megfelelően tehát inkább tojásos nokedlik. A galuskák mérete nagyobb, és nem a nokedliszaggatót használjuk hozzá, hanem rendszerint csak egy vágódeszkáról késsel szaggatjuk-daraboljuk a lágy tésztát a forró vízbe.

Szintén megosztó kérdés a tojás a nokedlin/galuskán. Sok háztartásban az egyszerű és megszokott mód szerint keményebben, rántottaszerűen kerül rá a felvert tojás, de ha igazán jót akartok magatoknak, ne süssétek rántottává a tojást rajta! Isteni finom, ha egy selymes tojásréteg borítja a nokedlit/galuskákat.

Liszt, tojás, só, víz – vagy mégsem?

A pofonegyszerű tésztalap hozzávalói csupán liszt, tojás, só, víz. Ezek összekeverésével kaptok egy lágy tésztát, amiből a hagyományos, házias tojásos nokedli készül. Ha szeretnétek azonban egy sokkal légiesebb, könnyedebb tésztát kapni, kövessétek a Széll Tamás-Szulló Szabina alkotta séfpáros tanácsait, ők is Michelin-csillagos konyha vezetői egyébként. Sőt, két Michelin-csillagos. Szulló Szabina tanácsa szerint vizet egyáltalán nem, helyette tejfölt tartalmazzon tészta – ez a titka. Kezdhetjük a főzést?

Hagyományos tojásos nokedli / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Tojásos nokedli – készítsd el velünk lépésről lépésre!

Az alábbi lépésekben elmagyarázzuk, mit miért és hogyan csináljunk ahhoz. A cél, hogy a kis gumigaluskák helyett eszményien könnyed legyen a tésztánk, selymes tojásréteggel.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version