Quinoa. Magyarul kinoának mondjuk, habár nem pont így kell kiejteni, hanem így. Akárhogy is ejtsük, egy remek konyhai hozzávaló. Könnyedebb és érdekesebb, mint a köretként funkcionáló gabonák, ami érthető is, hiszen ez egy úgynevezett pszeudocereália, azaz álgabona. Mit is jelent ez?
A konyhai felhasználását illetően gabonaként funkcionál, de rendszertanilag nem a gabonafélékhez tartozik. A disznóparéjfélék, avagy amarántfélék családjának tagja, amiről eszünkbe juthat a másik álgabona, az egészségtudatos körökben szintén kedvelt amaránt is. És ha már besorolás, vigyük végig, tehát a disznóparéjfélék családjába, és a libatopformák alcsaládjába tartozik, akárcsak a spenót, mángold, a cékla, a parajlibatop, a cukorrépa és takarmányrépa. Látható tehát, mennyire más a rokonság veszi körül, mint a gabonaféléket.
A Dél-Amerikából származó quinoa az ősi Inka Birodalomban szent növénynek számított, ma pedig ha nem is szentként tiszteljük, mindenképpen figyelemreméltó alapanyagként kell tekintenünk rá. Azért is vetül rá az utóbbi időben nagy figyelem, mert gluténmentes, valamint nyomelemekben igen gazdag alapanyag. Ezenkívül összesen kilencféle fehérjét tartalmaz, a B-, C- és E-vitamintartalma mellett.
A quinoa fogyasztásához a növény magját kell hőkezelnünk, párolnunk vagy főznünk, de előkészített módon, pehelyként vagy pattogatott formában is elérhető ma már itthon is.
Bár több mint száz fajtája létezik, itthon fehér, a fekete és vörös quinoa kapható, valamint trikolór kiszerelések e három színből. Jelenleg egész széles skálán mozog az ára, egyes webshopokban már 2500 forintért kapható kilója, más nagy üzletekben akár 5000 forint felett is is lehet az ára, habár ez már a bio címkét viseli.
Quinoa: így készítsd el, hogy ne ragadjon össze!
A quinoa főzése egyszerű, de odafigyelést igénylő.
- Először is jól át kell mosni, mert a magok felszínén szaponin, egy kesernyés anyag található. Ezt azonban nem lehet egyetlen gyors öblítéssel lemosni, többször új vízzel kell átöblítenünk. Ezután hasonlóan kell készíteni, mint a rizst, ám nagy előnye, hogy jóval gyorsabban elkészül.
- Ökölszabály, hogy egy rész quinoához 2 rész vizet adj, vagyis 100 gramm maghoz 2 deci vizet.
- Forraljunk vizet, és a forrásban lévő vízhez adjuk a megmosott quinoát. Sózzuk, és kis-közepes lángon kezdjük főzni fedő alatt.
- 15 perc főzést igényel, és közben néhányszor átkeverhetjük, hogy ne tapadjon össze. A magok közben szépen kinyílnak, és a quinoa eléri a jellegzetes, érdekes formáját.
Így edd a quinoát!
Az íze kellemes mély, enyhén diós, nem tolakodó – mégis jellegzetes. Remek köret vagy köretelem, ami azt jelenti, hogy jól bevethető úgy is, ha krumplira vagy rizsre szórjuk pluszként. Hidegen, langyosan és melegen is jól fogyasztható.
Kuszkusz- és bulguralapú salátákat is készíthetünk belőle, az előbbiek helyett főtt quinoával. Gyakorlatilag minden zöldség jól áll neki, akárcsak a húsok, halak. Nincs olyan szilárd tartása és pergőssége, mint a rizsnek, cserébe könnyedebb és izgalmasabb.
Édességek is készülnek vele, legyen az kása vagy olyan tejes édesség, mint a tejberizs, csak épp quinoával. Érdemes kísérletezni vele!